ההסכם שנחתם בין הליכוד לימין הממלכתי אינו כולל מיזוג של גדעון סער וחברי סיעתו עם התנועה הגדולה בקואליציה, למרות שאם זה היה תלוי בסער לבדו - הסיפור כבר היה סגור. סער סלל לעצמו את דרך המלך כדי להשתלב מחדש בצמרת הרשימה דרך הפריימריז בקאמבק פוליטי מרשים. אפשר היה לראות את זה במהלך השבוע העמוס בכנסת: ח"כים ושרים דיברו במילים חמות על מי שהיה הפוליטיקאי השנוא עליהם לפני רגעים ספורים. הוא הפך להיות מושיע הליכוד, עם תעודת ביטוח לבחירות בנובמבר 2026. גם פעילי ליכוד, שחלקם היה חלק ממכונת הרעל נגדו, התהפכו בחזרה. "הוא מלך", אמרה אחת מהם במזנון הח"כים. אז מדוע הסכם איחוד לא נחתם? בגלל מאבק שהתנהל מאחורי הקלעים בתוך הסיעה הקטנה. התמיכה בהצטרפות לממשלה הייתה פה אחד, אבל מסתבר כי לא כולם רואים בעין יפה את החזרה "הביתה". למשל, סגנית שר החוץ החדשה ח"כ שרן השכל הבהירה בשיחות עם חברי הסיעה כי אינה מתכוונת לחזור ולהיות חלק מהליכוד, מפלגה שאותה נטשה בזעם. ההתנגדות שלה הובילה לכך שההסכם כלל רק את הצטרפות הימין הממלכתי לקואליציה. לדברי ח"כ בקואליציה, השכל אמרה לו: "אני לא חוזרת לליכוד מוסרית ומצפונית, אני לא מסוגלת. אני מוכנה לשלם את המחיר הפוליטי. אני לא יכולה לעבור קמפיין בחירות אחרי כל מה שעברתי במפלגה הזו". העמדה שלה הייתה עקבית לכל אורך הדרך. השר זאב אלקין מציג בעיה אחרת: הוא דווקא רוצה לחזור, אבל בימין הממלכתי דורשים עבורו שריון ברשימה מתוך חשש כי מתפקדי הליכוד יתנהגו כלפיו בחשדנות, יתנקמו בו וישאירו אותו בחוץ. צריך לזכור - בניגוד לסער, השורשים של אלקין בתנועת קדימה. הוא עבר לליכוד, פרש בסערה, ושוב חזר. גורם בליכוד מספר כי בשתי המפלגות חשבו על פתרון יצירתי בנוגע להשכל: מינוי סגנית שר החוץ לתפקיד שגרירה בחו"ל. השכל, דוברת אנגלית וצרפתית, היא בין הח"כים הבולטים בראיונות הסברה בחו"ל. הפתרון הזה היה מקובל על שני הצדדים, אבל נפסל בגלל "מכשול" פוליטי בלתי צפוי: אם השכל תתפטר מהכנסת לטובת תפקיד דיפלומטי בחו"ל, הבא שייכנס במקומה יהיה ח"כ לשעבר איתן גינזבורג, איש המחנה הממלכתי של גנץ. מאחר ששתי הסיעות רצו ברשימה משותפת, הבא בתור נכנס לכנסת בלי קשר להשתייכות המפלגתית שלו. כלומר, הקואליציה עלולה לאבד ח"כ לטובת האופוזיציה. וזה כמובן לא בא בחשבון.
2 צפייה בגלריה
yk14151037
yk14151037
(סער. מאבק מאחורי הקלעים | צילום: יאיר שגיא)
+++
ההחלטה של ראשי מפלגות האופוזיציה הציוניות להדיר את יו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס מהשיח המשותף ביניהם, הביאה להתקרבות משמעותית בין רע"מ לאחות הגדולה שלה, סיעת תע"ל (טיבי)-חד"ש (עודה). לפיד, גנץ וליברמן אומרים כבר תקופה ארוכה שסיעת רע"מ לא יכולה להיות שותפה בממשלה שתחליף את נתניהו, אם המנדטים של עבאס ייתנו את הרוב לאותה מפלגה. להצטרף לממשלת שינוי חדשה - אהלן וסהלן; להיות המנדט ה-61 - חס ושלום. מי שמיצב את עצמו כגשר של שותפות בין יהודים לערבים בכנסת מוצא את עצמו בין שותפיו הפוליטיים שנטשו אותו לבין שונאיו במפלגות הערביות, שראו בו כמעט בוגד בהחלטתו המרדנית להצטרף לממשלת בנט-לפיד.
כאמור, בתקופה האחרונה שוקלים ראשי שתי הסיעות הערביות בכנסת לחזור ולרוץ במסגרת הרשימה המשותפת, שבתור הזהב שלה (הכנסת ה-23) הגיעה ל-15 מנדטים. מאז הפילוג שררו בין עבאס לבין טיבי ועודה בעיקר יחסי איבה, אבל מאחורי הקלעים מדברים על אפשרות לקאמבק. כך, לדוגמה, נצפו באחרונה הצמדים עבאס-טיבי ועבאס-עודה יושבים יחד במליאה ומנהלים שיחות צפופות. אבן הנגף היא בל"ד הקיצונית, שלא עברה את אחוז החסימה ונותרה מחוץ לכנסת. "רק בלי עבאס", אמרו גורמים בבל"ד על חידוש המגעים לאיחוד.
2 צפייה בגלריה
|
|
השכל
(צילום: שאול גולן)
עבאס, טיבי ועודה מדברים על שתי אפשרויות: הקמה מחדש של הרשימה המשותפת או לחלופין ריצה בשתי רשימות ערביות בלבד (במקום שלוש, כמו בבחירות האחרונות): רע"מ יחד עם תע"ל-חד"ש או רע"מ-תע"ל יחד עם חד"ש-בל"ד. המטרה של המהלך היא להעלות את אחוז ההצבעה במגזר הערבי, שעמד בבחירות האחרונות על 56 אחוז בלבד.
+++
לשרת התחבורה מירי רגב יצא שם של "הנוסעת המתמידה" בקרב שרי הממשלה. למרות 7 באוקטובר והעובדה כי השמיים נסגרו עבור רבים מאזרחי מדינת ישראל, רגב לא פיספסה נסיעות אקזוטיות ואטרקטיביות לחו"ל, ובשנה האחרונה טסה למרוקו, הודו, סרי-לנקה, מקסיקו, צרפת, יוון והונגריה בעלות של יותר ממיליון שקל. בחלק מהנסיעות שילבה רגב גם חופשות פרטיות, או כמו שטענו מבקריה, היא דאגה ללוח זמנים מרווח ונוח אך לא נלחמה על שמיים פתוחים וחזרת חלק מחברות התעופה הזרות לישראל.
מילא נסיעות מקצועיות בתחום התחבורה. אבל ביום שלישי צפויה רגב לנסוע לוועידת האקלים באזרבייג'ן, יחד עם פמליה בראשות מנכ"ל המשרד, משה בן-זקן. מה לשרת התחבורה ולוועידת האקלים בבאקו? שאלה טובה. הרי השרה להגנת הסביבה עידית סילמן טסה לוועידה כבר ביום שני האחרון וחזרה אתמול. גורם במשרד התחבורה הסביר כי השירות המטאורולוגי, זה שאחראי על מזג האוויר, נמצא בסמכותה של השרה רגב. "בהתאם לחזונה של השרה רגב לתחבורה ירוקה והפחתת זיהום האוויר, משרד התחבורה מוביל תהליך אסטרטגי ורוחבי של היערכות ענף התחבורה לשינויי האקלים", טען הגורם.

בקטנה:

ראש הממשלה נתניהו החליט למנות את מנהל לשכתו לשעבר יחיאל לייטר לתפקיד שגריר ישראל בוושינגטון. מדובר בתפקיד הדיפלומטי הבכיר ביותר בשירות המדינה. ההפתעה היא ששמו של לייטר אפילו לא נכלל בבורסת המועמדים שעליהם דיברו, שכללה בין היתר את השר רון דרמר, ח"כ בועז ביסמוט והיועץ המדיני אופיר פלק. במאי 2016 פירסם מבקר המדינה דוח חמור על פרשת "ביביטורס". בדוח נחשף כי לייטר מימן לשני בניו של נתניהו טיסות לחו"ל בסכום של 2,800 דולר, "כי לנתניהו לא היה כרטיס אשראי". לייטר הגיב אז וטען: "נתניהו לא מבין בכרטיסי אשראי ואי-אפשר להאשים אותו בכך. הוא שילם לי חזרה".
בתוך שבוע אחד גדל הקבינט המדיני-ביטחוני המנופח ממילא בעוד שלושה חברים, והכל בגלל המו"מ הקואליציוני בין הליכוד לימין הממלכתי. שר החוץ סער התעקש כי שותפו אלקין יהיה גם חבר בקבינט, נתניהו אישר, שרים בליכוד זעמו. מה פתאום סיעה של ארבעה מנדטים מקבלת שני חברים? גם סמוטריץ' כעס, אבל בניגוד לשרי הליכוד, נתניהו חייב לקחת אותו קצת יותר ברצינות. הפשרה: השרה אורית סטרוק תהיה משקיפה בקבינט. שמע בן גביר, ורתח גם הוא. אם סמוטריץ' קיבל, גם אני רוצה. וכך נולד המינוי של השר וסרלאוף כמשקיף מטעם עוצמה יהודית. וסרלאוף קיבל קיצור פז"ם מרשים: בקדנציה הראשונה והקצרה שלו כח"כ הוא מונה גם לשר וגם למשקיף בקבינט - שנתיים בלבד מאז שנכנס לחיים הפוליטיים.
פורסם לראשונה: 00:00, 15.11.24