שלושה שבועות אל תוך כנס החורף, אחרי פגרה ממושכת, חברי הקואליציה קידמו אתמול (ראשון) שורה של הצעות חוק פרטיות המגדילות את כוחה של הממשלה ומעבירות עוד ועוד סמכויות לשרים ולראש הממשלה.
העובדה שהיוזמות הללו מקודמות בהצעות חוק פרטיות מאפשרת למציעים לעקוף את הביקורת השיפוטית של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, כמו שנדרש בהצעות חוק ממשלתיות, וניתן לקדמן כמעט באין מפריע. חלקן צפויות להגיע לבג"ץ אחרי שיעברו בכנסת, וככל הנראה להיבלם שם.
בינתיים, תרחיש הבחירות כבר לא מאיים על הקואליציה, שכעת מנופחת מאוד עם 68 חברי כנסת, מאז הצטרפותה של סיעת הימין הממלכתי של גדעון סער ‑ מה שמאפשר קידום של החוקים הללו במרץ, בזה אחר זה.
שלשום אישרה ועדת השרים לחקיקה לקדם את הצעת החוק אולי התקדימית ביותר מביניהן, של ח"כ עמית הלוי מהליכוד, להקמת מחלקה לגיבוש תפיסת מודיעין חלופית ("איפכא מסתברא") מגופי המודיעין.
לפי ההצעה, תוקם מחלקת מודיעין חלופית שתעבוד תחת משרד ראש הממשלה ובמקביל לאמ"ן. למחלקה תהיה גישה למסמכים הרגישים ביותר בצה"ל, היא תבקר את תפיסת המודיעין הצה"לית ותציע חלופות, וראש המחלקה, שימונה בהמלצת ראש הממשלה, ידווח לו על הממצאים באופן ישיר.
הצעת החוק צפויה לעלות להצבעה במליאה בקריאה טרומית ביום רביעי, על אף התנגדותה של היועמ"שית, שטוענת כי מדובר במהלך דרמטי המבקש לשנות את תפיסת העבודה בה גופי הביטחון עובדים בשיתוף פעולה. בנוסף, נכתב בעמדתה כי ראוי שהנושא ייבחן אחרי שתוקם ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר.
הצעת חוק אחרת שתובא לדיון בוועדת השרים לחקיקה בשבוע הבא, היא של ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) לפיה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ושר הביטחון ישראל כ"ץ יוסמכו לאשר תוספת שכר למשטרה.
כמו כן, שבה מתקופת תחילת המהפכה המשפטית הצעת החוק של ח"כ ארז מלול (ש"ס), שכונתה "חוק הרבנים 2", המעניקה מרחב פעולה כמעט אינסופי לשר הדתות במימון שכר ותקנים במועצות דתיות. החוק יאפשר לשר לתת מימון נוסף לשכר ותקנים מבלי שהרשות המקומית תצטרך להוסיף מתקציבה - מה שיפתח פתח לעוד ג'ובים ותקציבים בזמן מלחמה.
ואם לא די בכך, אושרו בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד) שמעניקה לשר המשפטים שליטה בשכר החברות בלשכת עורכי הדין, הצעת החוק של ח"כ שלום דנינו שלפיה שר התקשורת יקבע את שיטת מדידת נתוני הצפייה, והצעת חוק של ח"כ אביחי בוארון, שקובעת שהממשלה תאשר (ותוכל לשנות) מדי שנה מחדש את תקציב תאגיד השידור הציבורי, בעוד שכיום התקציב של הערוץ הממשלתי קבוע ומעוגן בחוק.
הקואליציה מקדמת גם הצעת חוק של ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) לתיקון הוראת השעה בעניין סגירת שידורי ערוץ אל-ג'זירה בישראל, כך שתהיה קבועה בחוק ויתווספו החמרות כמו חסימת שידורי אינטרנט ולוויין של אותו גוף שידורים. הסמכות לקבוע אם גוף שידורים זר פוגע בביטחון המדינה וייסגר תהיה של ראש הממשלה ושר התקשורת.
עוד שתי הצעות חוק שכבר עברו מתחילת הכנס: הצעה שלפיה שר החינוך יוכל להורות על פיטורים ושלילת תקציב למוסד חינוכי או איש הוראה התומך בטרור, והצעה המעניקה לשר הפנים את הסמכות לשלול אזרחות ממשפחות מחבלים אם התרשם שתמכו במעשה או ידעו עליו ולא דיווחו.