עבור רבים ורבות, טקס החלפת ראש אגף כוח אדם אמש סימל לא פחות מריקבון ערכי. הנה אלוף מנוסה ומוערך, יניב עשור, שעוזב את הצבא אחרי 34 שנות שירות שבהן תרם רבות לביטחון המדינה וגם לביטחונה החברתי, ולא נושא באחריות למחדלי 7 באוקטובר. אבל הוא, שגם נמנע ממנו תפקיד של אלוף פיקוד - על רקע לא ענייני, בלשון המעטה - צריך להיפרד, בזמן שרוב האחראים עדיין נושאים בדרגותיהם: הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש אגף מבצעים עודד בסיוק ואלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן. עד שכבר מישהו כן התפטר, ראש אגף המודיעין אהרן חליווה, הוא הוחלף במי שהיה ראש חטיבת המבצעים בשבת השחורה. הציבור עוד לא קיבל את התחקיר על תפקודו ביום שבו צה"ל נעלם, אבל באמ"ן ממשיכים עם המפקד שהיה אחראי על הפעלת הכוח.
נדמה שמבחינת החבורה הזאת הכל עובר, כאילו אין מהם ציפייה לממש את האחריות שעליה הצהירו כבר לפני יותר משנה. אולי הם חושבים שהקצינים הצעירים לא מביטים למעלה, ובמקום לראות שם דוגמה אישית הם מקבלים התנהלות של פוליטיקאים. אחר כך יוציאו להם איגרות ופקודות יום שידברו על "ערכים". הרמטכ"ל הלוי עצמו נהנה מחיבוק תקשורתי (מחוץ ליקום הביביסטי) ועובד שם מצוין. אולי בגלל זה לא מציקים לו יום-יום עם שאלה פשוטה: מדוע התחקירים על 7 באוקטובר טרם הוצגו, כפי שהתחייב בחודש יוני? עד לרגע זה, 13 וחצי חודשים אחרי, אנחנו לא יודעים מה קרה במטכ"ל, במודיעין, בחיל האוויר.
חוץ מזה שהרטמכ"ל טרם התפטר וגם אלוף פיקוד דרום פינקלמן מחכה - כאילו הציבור לא רואה שהמאמץ בעזה כבר הרבה פחות אינטנסיבי - האבסורד מגיע לממדים חצופים: סגן-אלוף ל', ראש ענף עזה ביחידת 8200, מתמודד על קידום לתפקיד אלוף-משנה. איך זה קורה, במקום שיהיה בבית וישתדל לצאת משם עם פאה ומשקפי שמש, לאור אחריותו הברורה? ובכן, אולי תופתעו לשמוע שהוא היה ראש לשכתו של רב-אלוף הלוי, בזמן שהאחרון היה ראש אמ"ן. לא פלא שבנאומו הנוקב של עשור נשמעו מחיאות כפיים סוערות כשדיבר על השבת האמון בצבא: "האמון יוּשב בזכות הצלחות בשדה הקרב, אבל גם במימוש האחריות שמוטלת על ראשי הצבא מעצם תפקידם, בקיום תחקירים נוקבים, בבדיקה מעמיקה של הכשלים, בהפקת לקחים ויישומם".
"האמון יוּשב בזכות הצלחות בשדה הקרב", אמר ראש אכ"א היוצא האלוף עשור, "אבל גם במימוש האחריות שמוטלת על ראשי הצבא מעצם תפקידם"
עשור יודע על מה הוא מדבר. למרות רזומה מרשים לאורך כל שנותיו בגולני, למשל כמפקד גדוד 51 בקרב בבינת ג'בייל, מפקד סיירת אגוז, מפקד החטיבה וגם ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל, הוא לא מונה לאלוף פיקוד מרחבי. הסיבה: סכסוך עם האיש החזק במטכ"ל באותם ימים, חליווה, מי שהיה מפקדו באגף המבצעים, ולמעשה שלט ברמטכ"ל דאז אביב כוכבי.
השניים טרפדו לו את המינוי ושלחו אותו לאגף כוח אדם. עשור לא ויתר: הוא ייזכר כמי שפעל ללא לאות לייצר הזדמנויות לתושבי הפריפריה באמצעות ביטול מבחני הקב"א וגם ביטול שיטת "חבר מביא חבר" ביחידות המודיעין היוקרתיות. בהמשך דובר שימונה לאלוף פיקוד הדרום, אבל הרמטכ"ל החדש הלוי שלח לשם אלוף טרי, פינקלמן, במקום אלוף מנוסה. את הסוף אף אחד לא ישכח. "הומוגניות יתר טומנת בחובה סכנה של קיבעון מחשבתי", אמר עשור, ובכך חיבר את עשייתו באכ"א לטעויות שהובילו לאסון הנורא מכולם. השאלה היא האם ומתי בצבא יחליט לפקוח את העיניים.
פורסם לראשונה: 00:00, 19.11.24