הסכם רשמי להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה עדיין לא הושג, אבל בצה"ל כבר מקימים מוצבים חדשים סמוך ליישובי גדר לאורך גבול לבנון; משמישים מוצבי עבר ששימשו את צה"ל; ונערכים להקמת פלוגות לוחמים שיישבו בתוך היישובים וילוו את חזרתם הביתה של התושבים, כדי ליצור תחושת ביטחון שגם נראית היטב בשטח.
3 צפייה בגלריה
yk14157601
yk14157601
הצבת עמדות ירי במועצה המקומית שלומי
(צילום: מועצה מקומית שלומי)
בשבועות האחרונים החל צה"ל בהסרת חומות הבטון ועמדות הירי שהוצבו לאורך כבישי קו העימות ושהיו חלק מהנוף האפור שכיסה את האזור, וכן בהוצאת כוחות החיילים ששהו במבני הציבור ובמרחבי היישובים המפונים, ולצד זאת – יחד עם הרשויות המקומיות – גם בעיצוב תפיסת הביטחון בהתיישבות.
כך למשל ביישוב שלומי, שיותר מ-7,000 מתושביו פונו באוקטובר אשתקד, הציבה המועצה בימים האחרונים עמדות ירי והגנה שעוטפות את היישוב אל מול לבנון, והן יוצבו קבע לשימוש כוחות ההגנה שיוקפצו לכל התרעה. בנוסף, מוצב צבאי שבו כוח בסדר גודל של פלוגה אחת לפחות, יאבטח את היישוב.
השבוע מתכננים במועצה המקומית שלומי להוביל אישור לפרסום שלושה מכרזים ביטחוניים שאותם הכינו בחודשים האחרונים בציפייה לפני עתיד. מדובר, בין השאר, על הקמת רשת מצלמות רחבת היקף שתופעל באמצעות מוקד פעיל 24/7; על תקצוב בסך 25 מיליון שקלים להקמת יחידת לוחמים טקטית שתנוע באמצעות רכבי שטח שיפעלו לכל שעות היממה כדי להבטיח הגנה על היישוב; ועל בניית כוח כוננות שיורכב מ-60 לוחמים מתנדבים מבני היישוב. גבי נעמן, ראש מועצת שלומי סיפר כי מרכיבים אלו, לצד נוספים, אושרו על ידי מפקד פיקוד צפון והרמטכ"ל.
בימים האחרונים, תחת כל מיקרופון והזדמנות לראיון חוזרים מפקדי הצבא הבכירים – בהם מפקדי חטיבות כמו גולני, כפיר, חטיבה 228 ונוספים – ומזכירים לתושבי הצפון העקורים שהם יכולים כבר "לחזור הביתה עכשיו". הלחצים הצבאיים הללו שאינם מגובים באמירות ברורות ותואמות של הדרג המדיני, נתפסים בעיני רבים כהתערבות ללא סמכות וכפגיעה במטרות המלחמה שהיו מצפים לראות בצפון.
גם נעמן ביקש אמש לצנן את קריאות העידוד הנלהבות להשבת תושביו לבתיהם. "כדי שנחזור הביתה חייבים לקרות מספר דברים חיוניים וקיומיים", אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות". "אחד מהם הוא שצה"ל ימקם את עצמו צפונה משלומי, על ההר למעלה, כולל ואדי קטעיה שבצד הלבנוני, כדי למנוע חדירה ודאית. בנוסף אנחנו מצפים לראות את החיילים נמצאים מלפנינו ובתוך שלומי עצמה, ולא מאחורינו. והדבר השלישי הוא השלמת הצבת האמצעים הטכנולוגיים ההגנתיים כדי ליצור תחושה ונראות של ביטחון".
3 צפייה בגלריה
yk14157603
yk14157603
מול לבנון: עמדת הגנה שהוצבה בשלומי
(צילום: מועצה מקומית שלומי)
על רקע המגעים הקדחתניים בלחץ ארצות הברית להגעה להסדר שיביא להפסקת המלחמה בלבנון, אמר נעמן שהוא מקווה שבממשלה לא יתבלבלו באבחנה בין האינטרסים של העולם, לבין אלו שנוגעים לחיי אזרחי המדינה: "אנחנו לא מאמינים להסכמים מפוברקים, ולכן יש חובה על צה"ל להחזיק רצועת ביטחון לפחות לשנים הקרובות, כדי לוודא שחיזבאללה לא מתכנן שוב מתקפה על יישובי הצפון. אלו התנאים המינימליים. חשוב לי שצה"ל לא יהיה רפה, אלא שיהיה תוקפני ויעשה הכל כדי שלמדינאים יהיה את הכוח להתעקש ולהגיע להסכם הטוב ביותר שיש. אני מאמין לראש הממשלה יותר מלכל אחד אחר".
את הציפייה שלפיה צה"ל צריך להביא את השינוי האסטרטגי הנדרש ולא המדינאים הסביר נעמן: "צה"ל הוא החוזקה, וחלילה גם החולשה שלנו. אם ירצה לסיים את המלחמה כמו שראינו לפני חודש, אז חיזבאללה רק יתחזק. אנחנו לא רוצים להתחנן להסכם, אלא שהם יהיו אלה שיתחננו להסכם".
מחר צפוי נעמן, לצד ראשי רשויות מקומיות נוספים בקו העימות, לפגוש את השר החדש זאב אלקין, שאמון על מינהלות הצפון והדרום, והם תולים בו תקוות רבות שיצליח לגייס את כל משרדי הממשלה לאתגר של פיתוח המרחב. נעמן מתכוון להפציר באלקין לייצר ודאות ליותר מכ-60 אלף מפוני הצפון. "אבקש ממנו לקדם החלטה ממשלתית להאריך את השהייה מחוץ ליישוב, וכן את ההטבות לתושבים, לא רק עד סוף דצמבר, אלא מעבר לכך, כדי לתת רגיעה לתושבים ושהשיבה תיעשה בהדרגה, ולא בחיפזון או במצוקה כפי שנעשה הפינוי. כל זאת כמובן בתנאי שצה"ל יביא ביטחון מוחלט. כלומר ישיג את מטרת העל של המלחמה בצפון ולא רגע אחד לפני כן".
3 צפייה בגלריה
הצבת עמדות ירי מסביב ליישוב שלומי
הצבת עמדות ירי מסביב ליישוב שלומי
הצבת עמדות ירי מסביב ליישוב שלומי
(צילום: מועצה מקומית שלומי)

לשמור על קו המגע גלוי

בין אם יושג ההסדר עוד השבוע ובין אם יידחה, כוחות צה"ל ממשיכים לפעול מדי יום מעבר לגבול, כדי לחשוף עוד ועוד שטחים ו"לנקות" את מרחב החיץ, שעד כה היה סבוך ונסתר מעיני הצבא.
בגזרה המערבית מי שמובילים את מאמצי ה"חריש" בשטח הם כוחות ההנדסה והלוחמים של אוגדה 146. בצבא מזהירים שללא תחזוקה יומיומית של הקו הזה – מהים בראש הנקרה ועד הר דב – כדי להבטיח שיישאר נקי, או בלי להישאר בו פיזית, יהיה קשה להבטיח את הביטחון לתושבים בקו הגבול.
כבר כעת אחרי הגשמים העזים ניתן לראות את הצמחייה שעולה מחדש במקום ויש לשוב ולנכש אותה באופן רציף.
זו צפויה להיות גם נקודת המבחן מול חיזבאללה שיתעקש להסיג את כל כוחות צה"ל אל מעבר לגדר הגבול, ומכאן שזה עשוי להיות מכשול משמעותי בכל הסדר מתגבש. החשש הוא שבארגון הטרור, שממומן על ידי איראן, יבקשו במהירות האפשרית לכסות מחדש את השטח בסבך מיוער ומוסתר. לדרישה כזאת שתשיב את ה"עיוורון" שלקה בו הצבא כמו לפני 6 באוקטובר 2023, כבר לא יוכלו התושבים להסכים עוד.
לצד פשיטות ממוקדות בדרום לבנון, באמצעות כוחות מועטים יחסית מאלו שהיו בלבנון בשבועות האחרונים, אומרים בצה"ל שהישג התמרון לסיכול תוכנית ההתקפה לצפון הושלם, ושהכוחות ממתינים להמשך הנחיות הדרג המדיני. גורם צבאי בכיר ציין שתחת המציאות הנוכחית התושבים יכולים להתחיל לשפץ את הבתים שנפגעו ולהכין אותם לקראת שובם הביתה. זאת תחת ההנחה שבעקבות הירי הרקטי שהורחק מקו המגע עם ישראל, בטוח יותר להסתובב ביישובים המפונים מכפי שהיה בשנה האחרונה.
בצבא מעריכים שהסכנה המאיימת כעת מירי הרקטות של חיזבאללה אינה שונה מאוד בין חלק ניכר מהיישובים המפונים, לבין הערים שמטווחות מדי יום כמו נהריה, עכו או הקריות.
פורסם לראשונה: 00:00, 20.11.24