רגע האמת של הקואליציה והממשלה מתקרב בצעדי ענק עם סוגיית חוק הגיוס. הצווים שהוציאו שני שרי הביטחון, המודח (יואב גלנט) והנכנס (ישראל כ"ץ), הבהירו לציבור החרדי שהחוק הקיים, כלומר חוק גיוס לכולם, הוא משהו שאי-אפשר לחיות איתו לאורך זמן. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, כבר הבהיר השבוע לשר המשפטים לוין ולשוחרי המהפכה המשפטית כי אין מה לדבר על רפורמה לפני שנושא החוק יוסדר.
כ"ץ מנסה להפגין אסרטיביות בעניין, אחרי שהאופוזיציה כינתה אותו "שר ההשתמטות". הטענה כלפי נתניהו הייתה כי הדחתו של גלנט נועדה לשחרר את הפקק שתקע דילים עם החרדים בנוגע לפטור מאחורי הקלעים, אבל מאז כניסתו לתפקיד כ"ץ המשיך את מדיניות גלנט עם הוצאת 7,000 צווי גיוס לחרדים (אם כי כנראה כי לא יכול היה לבטל את החלטת קודמו), ובימים האחרונים הבהיר לכל מי ששוחח איתו כי הוא בעד חוק גיוס אמיתי ולא מתכוון להיות שותף לקומבינת ההשתמטות.
בתחילת השבוע נפגש כ"ץ עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, ודן איתו בפרטי מתווה חדש לחוק הגיוס – שיתוף הפעולה מעניין במיוחד, על רקע העצמאות שמגלה האחרון בליכוד ובוועדה. השורה התחתונה של המתווה, שמיועד להביא לפתרון ראוי מבחינת השניים, היא ויתור מראש על סנקציות, בניסיון להוביל את החרדים להסכמה, ובמקומן "סוכריות" למתגייסים.
שלושה סעיפים מרכזיים נכללים במתווה הגיוס. הסעיף הראשון: גיוס כ-4,000-5,000 חרדים בשנה. "אנחנו צריכים חוק גיוס אמיתי, שעונה על הצרכים הצבאיים שלנו", אמר השבוע אדלשטיין בישיבת הוועדה, "ולכן, המספר 3,000 שהתקבע בשיח אינו מקובל עליי. צריך יותר". בשיחות עם ח"כים היה אדלשטיין נחרץ יותר: "3,000 זה מספר שמתקבל בבוז על ידי ציבור המשרתים".
הסעיף השני: המתגייסים החרדים חייבים להיות במסלול לוחמים או תומכי לחימה, בגלל צורכי הצבא ובשביל למנוע מצב שבו שירות לאומי במד"א או בזק"א ייחשב לשירות צבאי משמעותי במסגרת יעדי הגיוס. מדובר בנקודת מחלוקת לא פשוטה, שהחרדים עדיין מתנגדים לה.
הסעיף השלישי במתווה של השניים: אין סנקציות, כאמור, אבל יש "גזרים". במהלך הדיונים על החוק אמר אדלשטיין: "אני לא רוצה לרוץ אחרי כל אחד ולהכניס אותו לבית הסוהר. אבל מי שיעשה שירות יקבל הטבות משמעותיות, כמו מחיר למשתכן, מימון לימודים וכו'. עדיף לתת למי שעושה ולא לקחת למי שלא עושה". אדלשטיין מנסה להיות ריאלי בהקשר הזה: במערכת הפוליטית מעריכים כי סנקציות לא יעברו בשום תסריט, אז הוא מנסה לאזן בין העלאת יעדי גיוס לבונוסים למתגייסים.
+++
השיח סביב היועצת המשפטית לממשלה הדליק אש בעיניים של שרים וחברי קואליציה. שתי גישות קיימות כרגע: הראשונה - מדובר בספין שיסתיים בכלום; השנייה - נוצרה הזדמנות אמיתית להיפרע מגלי בהרב-מיארה, או לפחות להוציא לה את המיץ עד שיימאס לה.
נתניהו משחק משחק כפול: הוא מנוע מלהתייחס או לפעול באופן פומבי בנושא, בגלל ניגוד עניינים מוחלט, אבל מאחורי הקלעים הוא שולח את נאמניו ושותפיו להשתלח ביועמ"שית. בשיחה עם אחד מאנשי הקואליציה אמר נתניהו: "היא רוצה להפיל אותי". בשיחות עם סביבתו הקרובה יותר השיח הוא חריף וקיצוני הרבה יותר.
לדברי אחד מבכירי הקואליציה, התזמון להובלת מהלך דרמטי להחלפת היועצת מצוין. "לכולם ברור שהיא רוצה לפגוע בממשלת הימין", הוא אומר. "אין מישהו בקואליציה שלא בטוח שהיא החליטה לסגור את הבסטה של ממשלת הימין. מהשיחות בינינו אנחנו מבינים שחייבים לפעול נגדה. ההתלבטות כרגע היא לאיזה מסלול לוקחים את זה".
במידה רבה, הכדור נמצא עכשיו בידיו של שר המשפטים יריב לוין, שיכול להגיש הצעת מחליטים לפיטורי היועצת, אבל הוא לא ממהר לקבל החלטות. הרי מדובר ב"נשק יום הדין"
במידה רבה, הכדור נמצא עכשיו בידיו של שר המשפטים יריב לוין, שיכול להגיש הצעת מחליטים לפיטורי היועצת, אבל הוא לא ממהר לקבל החלטות. הרי מדובר ב"נשק יום הדין", כפי שהתבטא אחד השרים.
בתוך כך, בימין פועלים לארגן הפגנת ענק נגד בהרב-מיארה. "הכוונה היא להוציא דיוויזיות של עשרות אלפים לרחובות", אמר הבכיר בקואליציה. "הסיפור הזה מדליק את הבוחרים שלנו. תראה מה קורה בקבוצות של הימין ברשתות החברתיות. המהלכים שלה מרגיזים אותנו. כולנו מבינים שהיא יועצת של צד אחד".
+++
זו אולי השנה הקשה ביותר של אופוזיציה כלשהי בעשור האחרון. האסון הגדול ביותר בתולדות ישראל היה במשמרת של הקואליציה הנוכחית, אבל שום דבר רע לא מתרגש לאיים עליה. גורמים באופוזיציה משדרים תחושת תסכול גדולה, לצד ביקורת על מפלגת האופוזיציה הגדולה, יש עתיד. "הייתי הרבה שנים באופוזיציה, אבל כזו לא ראיתי", אמרה חברה באופוזיציה. "אפילו בתקופה של בוז'י הרצוג, שניהל מו"מ להקמת ממשלת אחדות עם ביבי, הייתה אופוזיציה לוחמת יותר".
טענה בולטת שעלתה היא כי יו"ר סיעת יש עתיד ומרכזת האופוזיציה, ח"כ מירב בן-ארי, ממהרת להגיע להסכמות עם המקביל שלה, יו"ר הקואליציה אופיר כץ. במקום ריב על חוקים, חוקים בהסכמה; במקום גיוס כללי של האופוזיציה, נוכחות חלקית. במקרה אחד סוכם על פיליבסטר, ולבסוף באופוזיציה התחרטו.
"עם תחילת הקדנציה של הכנסת ה-25, אמרנו שאנחנו חייבים ללמוד מה שעשתה לנו האופוזיציה הקודמת", מספר גורם המעורה באופוזיציה. "היה צריך ליצור פקק חקיקה, שמקשה על העברת חוקי הרפורמה ותוקע חוקים, כך שאתה מצליח לסכסך את הקואליציה מבפנים ולגרום לריבים. היו כמה כלים פרלמנטריים כדי להקשות על הממשלה בתפקוד השוטף שלה בעבודה סיזיפית: פיליבסטר, לתקוע הסתייגויות, למשוך זמן, לייצר הרתעה, להתיש אותם".
אז מה קרה?
"עם הזמן גילינו בישיבות הנהלת האופוזיציה שתמיד יש מחלוקת. קבענו הצבעה שמית כדי למשוך זמן, היינו נכנסים למליאה ומגלים הצבעה רגילה".
מעבר לכך, האופוזיציה הנוכחית מפחדת לדבר עם המפלגות הערביות. אחד הח"כים שאל בשיחת מסדרון את ח"כ אחמד טיבי: "ביבי היה מדבר איתכם?" טיבי השיב: "מדבר? הוא גם היה נפגש איתנו. היינו יושבים הרבה".
באחת מישיבות הסיעה, לפני מספר חודשים, לפיד טען כי הוא מנהל מגעים חשאיים עם ח"כים בליכוד. גורם שמעורב בפרטים אומר: "הסיפור של העריקים היה בדיחה. לא היה שם כלום. זה היה פשוט חובבני"
כישלון נוסף היה באחת המטרות המרכזיות של יו"ר האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד – לגייס עריקים משורות הליכוד, כאלו שהתנגדו לרפורמה המשפטית או שחשבו שנתניהו צריך ללכת הביתה אחרי 7 באוקטובר. באחת מישיבות הסיעה, לפני מספר חודשים, לפיד טען כי הוא מנהל מגעים חשאיים עם ח"כים בליכוד. גורם שמעורב בפרטים אומר: "הסיפור של העריקים היה בדיחה. לא היה שם כלום. זה היה פשוט חובבני. ההוא דיבר עם ההוא, זה שמע משהו מההוא. לא היה פרויקטור של האירוע הזה, לא מנהיג, לא כלום. מי שנתן עבודה בעניין הזה היה דווקא ליברמן, שהצליח להוביל מהלכים פוליטיים מאחורי הקלעים, אבל גם הם לא הבשילו".
בן-ארי טוענת בתגובה כי לא ניתן להשוות בין האופוזיציה הנוכחית לקודמתה: "האופוזיציה בכנסת היא מורכבת ומאתגרת. היא הטרוגנית במבנה שלה ורבים ממנהיגיה שואפים להחליף את ראש הממשלה. יש גם הבדלים אידיאולוגיים, מה שמקשה על קביעת קו אחיד, ולמרות זאת בנושאים כמו תקציב, חוקי מהפכה משטרית וחוקי השתמטות עבדנו כולם יחד נגדם, מתוך מטרה ברורה להפיל את הממשלה הגרועה הזו".
על הביקורת כלפיה היא אומרת: "יש עתיד מחזיקה את המליאה שעות רבות בפיליבסטרים ארוכים ומתישים. בגלל הגודל שלנו יש לנו גם את היכולת לכך. במקביל אנחנו מנהלים קרב בלימה משמעותי כאשר אנו מונעים מחוקים בעיתיים ואנטי-דמוקרטיים לעלות בקריאה שלישית במליאה".