שתי החלטות דרמטיות קיבל השבוע שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ - הפסקת הוצאת צווי מעצר מנהליים לעצורים יהודים ועיכוב קידום של שני קצינים שאת מעורבותם במחדל 7 באוקטובר הוא מבקש לבדוק. עוד מוקדם לקבוע איזה שר ביטחון יהיה כ"ץ, אבל שתי ההחלטות האלו כבר מעידות על תכונה מעניינת וחיונית - אומץ.
מאחר שכ”ץ לא הגיע לדרגת אלוף או רב-אלוף, הכוונה אינה לאומץ בשדה הקרב כפי שאהבו לציין לגבי גלנט ואחרים שקדמו לו כאיזו הוכחה לאיכותם המקצועית. יתכן שהוא ניחן גם באומץ כזה, אך פה הכוונה ליכולת המאוד בסיסית לעמוד מול המערכת החזקה ביותר בישראל - מערכת הביטחון - ולא לאמץ צורה של חותמת גומי.
הוא לא הראשון. היו לפניו אחרים שהעזו לעשות זאת: שרי הביטחון לשעבר משה ארנס ז"ל ואביגדור ליברמן, יובל שטייניץ כיושב ראש ועדת החוץ והביטחון ביחס לכור בסוריה. אף אחד מהם לא הגיע למטכ”ל, עובדה שאיפשרה להם לעשות דבר מאוד פשוט - לאתגר את המערכת. אותו דבר עושה עכשיו כ"ץ - הוא עוקר מוסכמות יסוד שהשתרשו ומחייב את המערכת לחשוב אחרת. ולאו דווקא מבחינה טכנית - אלא מבחינה מהותית תודעתית - זה השינוי הדרמטי.
סביר להניח ששתי ההחלטות הדרמטיות של כ"ץ עוד ישתנו. טרם הוגשו עתירות נגד ההחלטה על מעצרים מנהליים, וכאלה עתירות כנראה עוד יוגשו, זאת על אף העובדה שכ"ץ ביקש מראש השב"כ להציע כלים אלטרנטיביים לטיפול באירועי אלימות מצד יהודים כלפי ערבים ביו"ש. גם ביחס למינויים של הרמטכ"ל טרם התקבלה החלטה סופית, וכ"ץ ביקש פשוט לרדת לעומקה של אחריותם למחדל. זה הכל.
אז מה פשר המחמאות? פשוט. הפסקת הצווים למעצר מנהלי משמעותה פרופורציות
אז מה פשר המחמאות? פשוט. הפסקת הצווים למעצר מנהלי משמעותה פרופורציות. אחד מביטויי הקונספציה לפני 7 באוקטובר היה הלך הרוח של השב"כ, שלפיו אלימות מצד יהודים ביו"ש היא סכנה לשלום כמעט כמו הטרור הערבי. מעידה על כך "המחלקה לטרור יהודי". כאילו ישנה סכנה שאלפי יהודים יצבאו על כפרים ערביים וישחטו תושבים, יאנסו נשים, יחטפו אנשים לראשון לציון ותל-אביב ואז ינהלו משא ומתן על שחרורם לשכם.
ההחלטה של כ"ץ לא לקבל בהנהון ושתיקה את מינוייו של הרמטכ"ל הלוי היא סימון גבולות להלוי עצמו ולמי שעוצבו בדמותו, והבהרה שיש ציפייה אזרחית לראות את הצבא מתנהל אחרת. שיש רצון לראות את הצבא מתעצב בדמות אחרת מזו של הרמטכ"ל הנוכחי ותומכיו במטכ"ל ובדרג הפיקודי הבכיר.
תומכי גלנט הציגו את כ"ץ כמי שיהיה "עושה דברו" של נתניהו. אולי, אין לדעת. יכולה להיות סיטואציה שבה הוא גם ישנה את דעתו על נתניהו במעלה הדרך, כפי שקרה לגלנט למשל. אבל יש אפשרות נוספת: גלנט ותומכיו אולי לא היו "עושי דברו" אבל היו "עושי דברה" של הקונספציה. טוב שמישהו יטלטל קצת את הספינה הזאת.
פורסם לראשונה: 00:00, 25.11.24