בשעות שלפני פלישת חמאס ב-7 באוקטובר, אלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן נפל קורבן לאותם תרגילי הונאה שמפניהם הוא עצמו הזהיר בעת ששימש כראש חטיבת המבצעים במטכ"ל, פחות משנה וחצי קודם לכן. כך עולה מכמה תחקירים פנימיים של צה"ל שנערכו בחודשים האחרונים וממסמכים שנכתבו בזמן אמת ומתעדים את האירועים.
בעת שהיה פינקלמן – אז עדיין בדרגת תת-אלוף – ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל, הובאה לידיעתו תוכנית הפלישה של חמאס, שכונתה בישראל "חומת יריחו" והושגה זמן קצר קודם לכן בידי יחידה 8200 של אמ"ן.
3 צפייה בגלריה
yk14162435
yk14162435
אלוף פינקלמן, לצד הרמטכ"ל הלוי, בתוך רצועת עזה במהלך המלחמה
(צילום: דובר צה"ל)
"לא ברור כיצד קרה שאותו אדם, שהיה מודע לסכנת התוכנית ואף הזהיר כיצד יכול חמאס להפתיע את ישראל, כושל באותה נקודה ממש", אמר אתמול גורם צבאי בכיר הבקיא בפרטים. "לא ברור גם מדוע לפני שהסתיימו התחקירים, פינקלמן מזדרז למנות אנשים שהיו חלק מכישלון הפיקוד ושאחד מהם היה נוכח באותה שיחה גורלית שקיבעה למעשה את קריסתו של צה"ל לאותו פח יקוש שטמן חמאס, לתפקידים חדשים ולקדם אותם".
ב-7 באוקטובר 2023, בשעה שלוש לפנות בוקר, כינס פינקלמן – אז כבר אלוף פיקוד הדרום – דיון חיתוך מצב באמצעות הטלפון הסלולרי המוצפן של מערכת הביטחון. הדיון הזה, יחד עם הערכת המצב שסיים הרמטכ"ל זמן קצר לאחר מכן היו ככל הנראה החשובים ביותר באותן שעות הרות גורל.
הרקע לכינוס הדיון, בעת שפינקלמן עצמו עשה את דרכו לגזרה במכוניתו מנופש בצפון, הוא "העלאת מוכנות במספר מערכים בחמאס בהיקף מוגבל", כפי שנכתב בסיכום אותו דיון, שבמהלכו הציגו קצין המודיעין של פיקוד הדרום ונציג השב"כ כמה מהסימנים המדאיגים שנאספו על-ידי 8200 והשב”כ בשעות שקדמו לדיון, לצד סימנים אחרים שהצביעו על שגרה.
השמדת הדחפור ששימש לפריצת הגדר ב-7/10
(צילום: דובר צה"ל)

בשלב זה פירט פינקלמן את הסיבות שעומדות לדעתו מאחורי העלאת הכוננות בחמאס. הראשונה, אמר: "קיום תרגיל של חמאס". השנייה: "הגברת מוכנות לאור חשש מיוזמה ישראלית לאחר חגי תשרי (ברקע, כינוס הקבינט הצפוי ליום ראשון)" – כלומר שחמאס מעלה כוננות כי הוא סבור (בטעות) שישראל מתכוונת לתקוף אותו. רק בסוף הדיון פינקלמן מעלה את האפשרות שחמאס נמצא ב"היערכות למתווה יזום בהפתעה, בדגש על פשיטה".
הסוף הטרגי ידוע: חמאס הונה את ישראל לחשוב שפניו אינם למלחמה, לפשיטה, לפעולה חוצת גבול כלשהי, או בכלל להתלקחות, וגרם למערכת הפוליטית, הצבאית והמודיעינית לחשוב שהוא מורתע ומעוניין בהסדרה. אבל התוצאה – כפי שעולה מכמה תחקירים של פיקוד הדרום ושל מודיעין פיקוד הדרום שנערכו בשנה האחרונה וטרם פורסמו – לא הייתה בהכרח מחויבת המציאות, שכן פינקלמן בעצמו, שנה וחצי קודם לכן, הזהיר שבדיוק כך ינסה חמאס להונות את ישראל בימים ובשעות שלפני מימוש תוכנית התקיפה שלו.

תוכנית מתפתחת ועוצמתית

הגרסה האחרונה של תוכנית "חומת יריחו" שהגיעה לישראל הושגה על-ידי יחידת 8200 באפריל 2022. זו הייתה גרסה נוספת, אחרי שהראשונה הושגה כמה שנים קודם לכן. למרות זאת, אף אחד - לא בפיקוד הדרום, לא באוגדת עזה, לא בשב"כ ולא באמ"ן – לא חיבר את הנקודות וראה שלא מדובר בתוכנית חדשה, אלא בתוכנית מתפתחת, עוצמתית ומתוחכמת שעלולה להכריע את האוגדה.
ב-25 ביולי 2022 הפיצה יחידת המודיעין של אוגדת עזה מסמך תחת הכותרת: "איום הפשיטה של חמאס ברצועת עזה", שבו הופיעה "חומת יריחו" כאחד התרחישים האפשריים. "תוכנית פשיטה מרחיקת לכת בהיקפה, אשר תוכננה במטה המבצעים ולהערכתנו טרם ירדה לחטיבות ולגדודים המרחביים", היא תוארה. "במסגרת התוכנית עתידה להתממש אופרציה שכוללת תמרון של 14 פלוגות פושטות לשטח הארץ באופן סימולטני, במקביל לפעולות של פשיטה אווירית וימית, ירי פצמ"ר, נ"ט וצליפה והטסות של כטב"מי נפץ".
3 צפייה בגלריה
ההרס בקיבוץ חולית לאחר ה-7 באוקטובר
ההרס בקיבוץ חולית לאחר ה-7 באוקטובר
אש בקיבוץ חולית ב-7 באוקטובר
(צילום: שיר אזולאי)
לפי גרסת התוכנית, שהושגה בידי 8200, השלב הראשון הוא ההונאה: "התוכנית תחל במהלך של הונאה אופרטיבית (ייתכן שבחסות תרגיל רחב היקף) במסגרתה יגיעו הפעילים לקו המגע. ברמה הטקטית, התוכנית עתידה להיפתח במהלך של פשיטה אווירית שתסיט את הקשב של כוחות צה"ל במרחב לעורף". עם זאת, כלל הגורמים בפיקוד הדרום דאז שעסקו בתוכנית, ראו אותה לכל היותר כ"מצפן לבניית כוח", ולא כתוכנית מעשית שחמאס רוצה או יכול לבצע.
יומיים אחרי הפצת המסמך כינס תא"ל ירון פינקלמן – ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל באותה תקופה – דיון בנושא: "העמקה מודיעינית 'חומת יריחו'", שקטעים מתוך הסיכום שלו פורסמו לראשונה כאן בידי נדב איל. בדיון השתתפו נציגים של מחלקת המבצעים במטכ"ל, אוגדת עזה, פיקוד הדרום ואמ"ן. לפי הסיכום, שהופץ שלושה שבועות מאוחר יותר, מטרת הדיון הייתה לגבש "מענה אופרטיבי" ל"חומת יריחו".
איך בכל זאת יכול חמאס להצליח, מהם "התרחישים המרכזיים שיאפשרו את מימוש התוכנית בהפתעה"? ראש חטיבת המבצעים הסביר שמבצע ההונאה הראשון הוא "קידום היערכות בכסות של תרגיל (בדומה לכפי שאירע קודם למלחמת יום הכיפורים)". הפתעה אחרת לדבריו "יכולה להיות פרשנות שגויה בצד כחול של העלאת הכוננות (הגם שהסבירות לכך נמוכה)".
"פינקלמן אמר באותו דיון שהדרך היחידה להפתיע את ישראל עם 'חומת יריחו' תהיה היערכות בכסות של תרגיל או משהו דומה, או החמצה בצד הישראלי, משהו כמו חשיבה שחמאס מעלה כוננות כי הוא חושב שישראל תכף תוקפת", הסביר אתמול הגורם הצבאי הבכיר. "בפועל, אלה בדיוק אותם שני תרחישים שהוא בעצמו העלה בליל 7 באוקטובר, כשנפל קורבן לאותה הונאה".

לא ברור אם קוימו ההוראות

באותו דיון הורה רח"ט המבצעים פינקלמן על כמה צעדים לקראת אפשרות שחמאס יוציא לפועל את התוכנית: "יש להיערך לתוכנית כתרחיש אפשרי במסגרת לחימה ולבחון למול הפקודות הקיימות לחירום האם הן מספקות מענה מבצעי מספק, לא רק ברובד התכנון המבצעי אלא גם בהיבטי סדר כוחות וכוננויות”, נכתב בסיכומו.
פינקלמן גם הורה על שורת בדיקות של תכנונים קיימים ובדיקת אפשרויות להיערכות חדשה, שיבוצעו גם במטכ"ל וגם בפיקוד הדרום. "כשכל אלה יסתיימו", הנחה, "נדרש לקיים דיון בו יוצג באופן סדור המענה המבצעי הכולל לתוכנית".
תיעוד החדירה מחוף זיקים ב-7/10

לא ברור אילו מכל המשימות שהטיל פינקלמן על המערכות השונות בוצעו, אילו ישיבות התקיימו בנושא בצה"ל או מה מידת הפיקוח שהטילה חטיבת המבצעים כדי לוודא את ביצוע ההוראות של הרח"ט. לא ברור גם אם כאשר קודם פינקלמן לתפקיד אלוף פיקוד הדרום הוא בדק אם ההוראות שנתן כרח"ט מבצעים – ושעשויות להיות בעלות משמעות מרחיקת לכת בכל הקשור להיערכות הכוחות לחירום, להצטיידות, לתרחישי הייחוס למלחמה ועוד – בכלל בוצעו.
לפחות לפי גורם צבאי בכיר אחד, שיוצא להגנת פינקלמן, זמן קצר אחרי הדיון ההוא, סיים פינקלמן את תפקידו כרח"ט מבצעים, יצא ללימודים, ובתחילת יולי 2023, שלושה חודשים לפני פרוץ המלחמה, נכנס לתפקיד אלוף פיקוד הדרום. לא האלוף היוצא, אליעזר טולדנו, ולא אנשי המודיעין של הפיקוד, או כל אדם אחר שם – לפי הגרסה הזו – עידכנו את פינקלמן שיש משהו שקוראים לו "חומת יריחו", ושהם רואים בתוכנית דבר ממשי ואיום שיש להיערך אליו. אם הדברים האלו נכונים, הם מצטרפים לכשל עצום של צה"ל וקהילת המודיעין - קצינים רבים מאוד, בכל הדרגות, בכל הזרועות, שהיו צריכים לדעת, לא ידעו - לתרגם זהב מודיעיני למודל התרעה ולתרחיש הייחוס המתאים לקראת מלחמה.
3 צפייה בגלריה
קיבוץ בארי
קיבוץ בארי
תיעוד מקיבוץ בארי אחרי הטבח
(צילום: Amir Levy/Getty Images)
אבל נראה שהאזהרות שלו עצמו מאותו דיון לא עמדו לנגד עיניו של פינקלמן כשסיכם את הדיון ב-7 באוקטובר, בשלוש לפנות בוקר. פינקלמן הגיע לשיחה כשהוא יודע שהערכת הקמ”ן שלו והשב”כ היא שאין מדובר בניסיון של חמאס להפתיע את ישראל. פינקלמן אמנם סבר ששני תרחישים מתוך שלושה אומרים שחמאס כלל לא מתכוון לתקוף, אבל הוא עצמו העלה את האפשרות ל"פשיטה", שבשפת הפיקוד משמעותה חדירה של מספר קטן של מחבלים במספר קטן של מקומות לאורך הגבול כדי לבצע פיגוע רצח או חטיפה של חיילים או אזרחים. פינקלמן העביר לא מעט הוראות לחיל האוויר, אבל ההוראות לכוחות בשטחו כלליות ומוגבלות מאוד, ובעיקר מביעות חשש משריפת מקורות, סביב מבצע כרטיסי הסים.
"מפקד הפיקוד הנחה להגביר מוכנות כוחותינו תחת הדגשים הבאים: א. שמירה קפדנית על המודיעין שהגיע והימנעות מכל פעולה שיכולה להסגיר לאויב שישראל יודעת שקורה אצלו משהו חריג. ב. שמירת הפעולות מתחת לרף שעשוי להוביל למיס-קלקולציה", נכתב בסיכום הדיון. במילים אחרות – אין הוראה ברורה מה צריך לעשות, אבל יש הוראות מה לא צריך לעשות.
פינקלמן אמנם הורה ש"יוקצה כלי איסוף חמוש בכל זמן באוגדה 143" – עניין שבאחריות המטכ"ל וחיל האוויר, שיש ויכוח אם קרה, ושלפי עדויות היה זה רק כטב"ם תצפית ולא כטב"ם חמוש. מאידך הוא הורה "לטייב את תוכנית האיסוף למחר", כלומר לא להלילה אלא למחר, משום שאין דחיפות גדולה. קצין האג"ם של הפיקוד, אל"ם אפרים אבני, הונחה "להעלות את דריכות ההגנה האווירית, בפרט בעוטף ובערי הדרום", אבל ככל הידוע, זה לא קרה, למרות הפצת הסיכום לגורמים הרלוונטיים בכל הצבא. האזהרה שמשהו עלול לקרות לא ירדה מהפיקוד, גם לא לכיתות הכוננות או לכל גורם אזרחי אחר.
אתמול הורה שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ להקפיא את קידומו של אל"ם אבני, שמונה בדיון השיבוצים האחרון במטכ"ל לתפקיד מח"ט הצנחנים, עד לבחינת הקשר שלו לאירועי 7 באוקטובר.
מדובר צה"ל נמסר: "תחקור אירועי 7 באוקטובר ומה שקדם להם נמצא בעיצומו ומתקדם בהתאם להערכת המצב המבצעית. לכשיסוכם הוא יוצג בשקיפות לציבור".
פורסם לראשונה: 00:00, 25.11.24