מנסים לשבור את מעגל האלימות: לפני שנתיים חייו של דוד (40) השתנו מקצה לקצה. "זה היה בשיחת טלפון", שיחזר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות". "אמרתי לאשתי שאני אשחט אותה, שאני אקבור אותה ושאני לא סופר את המשטרה, שהילדים שלנו ייזרקו לרחוב. היא פחדה והלכה למשטרה - אני לא יודע איך זה היה מתפתח אם כל זה לא היה קורה".
"הגעתי לחקירה ונעצרתי. בהתחלה לא רצו לשחרר אותי, אמרו שאני מסוכן", הוסיף דוד. "לאחר מכן השתחררתי למעצר בית עם איזוק אלקטרוני. בזכות התסקירים החיוביים שהיו לי וכי שיתפתי פעולה, השופטת חרגה מאוד ונתנה לי רק 250 שעות של"צ (שירות לתועלת הציבור) וחצי שנה מאסר על תנאי למשך שלוש שנים. אבל הקטע הרציני והמשמעותי בכל הדבר הזה הוא שהייתי בטיפול, שהוא היה חלק מהתנאי של קצינת המבחן".
3 צפייה בגלריה
yk14163842
yk14163842
"הקטע הרציני והמשמעותי בתהליך שלי הוא שהייתי בטיפול, שהוא היה חלק מהתנאי של קצינת המבחן". דוד
דוד מטופל במרכז לאלימות במשפחה. "היו לנו הרבה עליות ומורדות במשך השנים, הרבה קשיים, ובשלוש שנים האחרונות זה החריף מאוד. חשוב לי לציין שאף פעם לא השתמשתי באלימות פיזית", שיתף. "בסופו של דבר אני הבנתי מה עשיתי ורציתי לתקן. רציתי לקבל כלים שלא היו לי קודם כדי להתמודד עם התקפי הזעם - כמו לשלוט בכעסים, לדעת לנשום לפני שמגיבים ולדעת איך להגיב. אני רוצה שאנשים ידעו שאלימות היא לא הדרך, ושיש דרכים אחרות להתמודד, שיש טיפול ושאפשר לקבל עזרה".

"הטחתי חפץ על הרצפה וצעקתי"

במסגרת התוכנית הלאומית למניעה ולטיפול באלימות במשפחה, יזמו משרד הרווחה והביטחון החברתי, בשיתוף עם ג'וינט אשלים, תוכנית שמטרתה לצמצם את תופעת האלימות במערכת הזוגית, באמצעות העלאת מספר הגברים המקבלים מענה וטיפול, ומתן רצף מגוון טיפולי נוסף למענים הקיימים כיום.
במסגרת התוכנית, יוקמו בחודשים הקרובים שני מרכזים לגברים שנמצאים במשבר משפחתי או זוגי, או במעגל האלימות במערכת הזוגית. "המרכז לגבר מכוון לגברים בתחילת רצף האלימות הזוגית, המצויים במצבי קונפליקט ומשבר במערכות יחסים, ללא מעורבות של חוק או משטרה", אמרו במשרד. "המרכזים יספקו שירותי סיוע ותמיכה רחבים ומגוונים, ובמסגרתם יפעל צוות רב מקצועי שייתן את המענה הנדרש, בשלב המשמעותי שבו החליט האדם לפנות לעזרת גורם מקצועי".
3 צפייה בגלריה
yk14163843
yk14163843
בתוכי ידעתי שאני אלים, וברגע שאשתי שמה לזה את הקו שלה - רק אז הבנתי למה גרמתי". רן
לדבריה של אתי קיסוס, ראש מינהל שירותים חברתיים במשרד הרווחה והביטחון החברתי, קיים פער משמעותי בין נשים לגברים בפנייה לקבלת עזרה. "המחקרים שלנו מראים כי לצורך גיוס גברים לטיפול יש צורך בגישה גמישה וייעודית המותאמת לצורכיהם הייחודיים", הסבירה. "כיום, במיוחד מאז אירועי 7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, אנו עדים לעלייה במצבי לחץ וחרדה בקרב האוכלוסייה כולה. מטרת המרכזים החדשים היא לגייס גברים לפנות לקבלת עזרה, למנוע הסלמה ולרכוש כלים חיוניים להתמודדות עם משברים בחיים".
רן (56), אבא לשני ילדים, התקשה, כפי שמתארת קיסוס, לפנות לעזרה. "היו לי בעיות של כעסים וחוסר סבלנות, איתם יצאתי מהשירות הצבאי שלי, שהיה מאוד קשה", הוא תיאר. "זריקה של דברים בבית, קללות, צעקות. ניסיתי ללכת לטיפול אבל לא נתתי מעצמי שם, לא פיתחתי ביטחון במטפל, וככה גלשתי לחיי הנישואים שלי".
"בזוגיות היו לנו כל מיני התמודדויות וקשיים. כמו פינג פונג, היו תקופות טובות - ואחר כך פתאום יש איזשהו משבר", נזכר רן. "היה בינינו חוסר תקשורת ואיתו הגיעה האלימות. כשהיו מקרים של חוסר הסכמה הייתי לוקח חפץ ומטיח אותו על הרצפה וצועק. הרגשתי שאשתי מפחדת ממני, עד שיום אחד היא שמה לזה סוף וקראה למשטרה. קיבלתי צו הרחקה, שזה היה מאוד קשה. ובתוך התקופה הזו התחלתי ללכת לטיפול".
3 צפייה בגלריה
אתי קיסוס
אתי קיסוס
"מאז 7 באוקטובר אנו עדים לעלייה במצבי לחץ וחרדה בקרב האוכלוסייה כולה". אתי קיסוס
(צילום: עודד קרני, לע"מ)
רן נושא באחריות מלאה למעשיו. "אי אפשר להסתתר מאחורי הפוסט-טראומה", אמר. "בטיפול קיבלתי ארגז של כלים לדעת איך להתמודד עם המצבים שלי. אני יכול להגיד היום שאשתי הצילה אותי והיא הצילה את הבית שלנו. אם היא לא הייתה אומרת די, אז זה היה ממשיך. כי אני בתוכי ידעתי שאני אלים. תמיד עברתי את הקו האדום, הרשיתי לעצמי להוציא את כל מה שאני מרגיש בצורה אלימה, וברגע שהיא שמה לזה את הקו שלה - רק אז הבנתי למה גרמתי".

"לא נוכל לנצח להגן על הנפגעות"

לפי משרד הרווחה, רק 20 אחוז מהמטופלים במרכזים למניעת אלימות במשפחה כיום הם גברים. "תמיד נשאף לטפל בשני בני הזוג כדי ליצור פה איזשהו שינוי שהוא יותר שלם, יותר מעמיק", הסבירה טלי רוזנפלדר, מנהלת תחום אלימות במשפחה במשרד הרווחה והביטחון החברתי. "אנחנו חייבים לטפל גם בפוגעים כי אנחנו לא נוכל לנצח להגן על הנפגעת, לקחת אותה למקלט ולתת לה תוכנית הגנה".
היא הוסיפה: "אנחנו שומעים מהגברים שמגיעים אלינו למרכזים שיש הרבה קושי להגיע, ורובם מגיעים בחוסר ברירה כי הפנו אותם. או שבית משפט הפנה אותם, או ששירות מבחן הפנה אותם, או שבת הזוג דרשה את זה מהם. זאת אומרת שהם הגיעים הרבה פעמים מתוך תחושת הכרח. אבל הרבה מהם מספרים שברגע שהם נכנסים לטיפול זה משתנה. שהם מרגישים שהם מתחילים להכיר יותר טוב את עצמם, מתחילים להכיר בקשיים, שהם לא לבד, שיש עוד הרבה גברים שנמצאים במצב שלהם. ולאט לאט הם מכירים בצורך, מרגישים שהם מתנהגים אחרת והופכים להיות אבות אחרים, בני זוג אחרים. ומתוך זה הם מצליחים לעשות שינוי".
לקבלת תמיכה וסיוע ניתן לפנות למוקד 118 של משרד הרווחה והביטחון החברתי מוקד ייעודי לגברים 1218, בו ניתן לקבל מענה אנושי 24/7
פורסם לראשונה: 00:00, 26.11.24