פתאום, כאילו מדובר במקהלה בעלת קול אחד בלבד, קבוצה מכובדת של אנשי אקדמיה ועסקים מביירות הסכימה לשוחח איתי, שלושה מהם בכלל היו אלה שיזמו ראשונים את הקשר. אנחנו, הערה חשובה, מכירים עשרות שנים שלאורכן יצא לנו לנהל שיחות עומק ארוכות – תמיד לא לפרסום.
"שימי את עצמך במקומי", הציע לי איש המסחר מביירות. "מי מסוכן יותר עבורי – חיזבאללה שמפריע להעברת סחורות, בולם ומחרים לאנשי יצוא לבנונים, או ישראל שמבעירה את לבנון בפצצות? מבחינתי, השקלול מצביע בבירור על חיזבאללה". אף אחד מבני שיחי לא קשור לחיזבאללה. הם אזרחים לבנונים נאמנים, משפיענים בזכות עסקיהם או התמחותם המקצועית, ויש ביניהם נוצרים מארונים, מוסלמים סונים וגם בני העדה השיעית.
1 צפייה בגלריה
נעים קאסם
נעים קאסם
מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם
(צילום: REUTERS TV/Al Manar TV)
בימים האחרונים יצא לי להאזין לעשרות אישי צמרת בלבנון, החל במנהיג הדרוזי הוותיק וליד ג'ונבלאט, דרך השר לשעבר וחבר הפרלמנט ג'ובראן באסיל – שהוא גם חתנו של הנשיא ה-מלא-מלא האחרון בלבנון, מישל עאון. פתאום כולם הגיחו מהחורים כדי להביע בגלוי תמיכה לא רק בהסכמי אברהם, אלא גם בקשרי כלכלה וסיוע צבאי מישראל. נגד מי מכוונת התמיכה הזו? זה ברור. מעולם לא הייתה תדמיתו של חיזבאללה עלובה כל כך. המזכ"ל החדש, נעים קאסם, מצטייר בביירות כחלש ופחדן, שמיהר להתחנן שלא יחסלו אותו. אחד מבני שיחי הגדיר אותו כ"מנהיג האין ברירה" והוסיף שמדובר בדמות אפרורית, נעדרת מנהיגות, מי שבכל נאום מנסה להפגין שרירים, ונכשל. "ואם תשימי לב", המשיך בן שיחי, "בתוך נאומו האחרון של ה'מנהיג' ביצבצה הסכמה להפסקת האש, חיזבאללה, להערכתי, ינסה להפריע עד הרגע האחרון, ואח"כ – אם יטפלו בזה נכון – צפוי לשמחתנו להתנדף סוף-סוף".
יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, שמנהל את השיחות מול עמוס הוכשטיין, מעביר את הבקשות (התחנונים) של חיזבאללה בליווי קריצות עין. הוא יודע ולא מהסס להמליץ איפה ניתן ללחוץ, כי כמו במודיעין האמריקאי, גם אצלנו יודעים מה חושב ברי על חיזבאללה.
חיזבאללה, בפיהם של בני שיחי בלבנון, נחשף עכשיו כמי ש"מחריב את לבנון". חלק מהם לא שכחו לאזכר את תפקידה של איראן, בגלוי ומאחורי הקלעים. "עכשיו איראן מודיעה שהיא תומכת בהסכמים עם ישראל", אמר לי אחד מהם. "אני לא לוקח דברים כפשוטם: איראן אומרת, לא מתחייבת. איראן לא מתכוונת להוריד את האצבע מההדק מול ישראל".
60 ימי הפסקת האש משני הצדדים נתפסים בלבנון כתקופת מבחן. קרוב למיליון אזרחים לבנונים צפויים לחזור לבתיהם בדרום
60 ימי הפסקת האש משני הצדדים נתפסים בלבנון כתקופת מבחן. קרוב למיליון אזרחים לבנונים צפויים לחזור לבתיהם בדרום, כאשר צבא לבנון בפיקוד הגנרל ג'וזף עאון צפוי, לפי ההסכם, להתפרס בפעם הראשונה בדרום ולתפוס את עמדות חיזבאללה, שייזרק אל מעבר לליטני. כוח אמריקאי בגיבוי צרפתי יפקח מקרוב על מימוש ההסכם.
אבל בלבנון, להסכמים – גם אם יקבלו חותמת אמריקאית-בריטית-צרפתית ועוד מדינה ערבית שלא נחשפה בינתיים – יש חיים משלהם. כרגע, לפי מה שנראה בתקשורת הלבנונית, רק מעטים יוצאים נגד ההסכם. חיזבאללה מצטייר עכשיו כאויב המדינה.
בסיכומו של דבר, חשוב להדגיש שלפי ההערכות בלבנון ההסכמים לא יחזיקו מעמד לתקופה ארוכה. יותר מדי אינטרסים ביטחוניים משחקים כאן.
פורסם לראשונה: 00:00, 27.11.24