עימות חריף צפוי היום בוועדה לבחירת שופטים: יו"ר הוועדה, שר המשפטים יריב לוין, מתכוון לנקוט צעד חסר תקדים ולפתוח את הדיון בדרישה לשדר אותו בשידור חי לציבור - ואף נערך עם הציוד הטכני הדרוש, כפי שנחשף לראשונה ב-ynet. המהלך צפוי להתקבל בסירוב נחרץ של חלק מחברי הוועדה: שופטי בית המשפט העליון יצחק עמית, דפנה ברק-ארז ונועם סולברג, נציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר ושני חברי לשכת עורכי הדין מוחמד נעמנה ויונית קלמנוביץ'. התומכים בצעד הם חברי הוועדה השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר.
לוין מכנס את הוועדה תחת מחאה, בהמשך לצו שהוציא בג"ץ המורה לו לכנס אותה לשם בחירת נשיא לבית המשפט העליון. בישיבה לא צפויות להיערך הצבעות, והיא תעסוק בעיקרה בסדרי הדיון לקראת הליך בחירת משנה לנשיא ונשיא לבית המשפט העליון. נגד השופט יצחק עמית, מ"מ הנשיא ומועמד השופטים לתפקיד, הוגשו אלפי הסתייגויות - וכך גם נגד השופט יוסף אלרון, מועמד השר לוין.
השופט אלרון השיב על ההסתייגויות, וכתב כי אין לו שום קשר עם אף אישיות פוליטית, וכי לא קידם את מועמדותו בסיוע פוליטי. לדבריו, הוא דוגל בניתוק בין משפט לפוליטיקה. השופט אלרון ציין כי הוא יודע שמועמדותו אינה לפי עקרון הסניוריטי, אך הבחירה לפי שיטה זו היא לא פורמלית – וצריך לבחור לתפקיד הנשיא רק את המועמד המתאים. הוא הוסיף כי הוא חושב שהוא המועמד המתאים ביותר – משפטית וניהולית – לתפקיד.
השופט עמית ביקש מהוועדה לבחירת שופטים למחוק 2,800 הסתייגויות שהוגשו נגד מועמדותו. לדבריו, חלקן הגדול של ההסתייגויות הן "העתק-הדבק" של כמה נוסחים. הוא ציין שלאחר העיון בהסתייגויות, הוא סבור שאין מקום להתייחס בנפרד לכל אחת ואחת מהן, אף שהוא עבר עליהן ביסודיות. לדבריו, אין בדעתו להתייחס ל"טענות בעלמא" הנוגעות להחלטות שקיבל כשופט, "שכן פסיקותיי מדברות בעד עצמן".
בהתייחסו לטענת ה"עציץ" שבה הודיע שהוא יושב בישיבה לבחירת שופטים שדנה בנושא בחירת נשיא על פי עיקרון הסניוריטי, אמר שייתכן שהיה אפשר למנוע את המהומה בנושא אם פרוטוקול הדיון בוועדה היה מתפרסם במועדו. "עיון בפרוטוקול היה מעלה כי אין ממש בטענה לניגוד עניינים בעצם השתתפותי בישיבת הוועדה, אך לא למותר לציין כי תלונה שהוגשה בנושא זה לנציג תלונות הציבור על השופטים נדחתה", כתב.
לדבריו, אין בסיס לתלונות הנוגעות להתנהלותו כלפי באי בית המשפט והיעדר "מזג שיפוטי". הוא סייג: "אם התארכה התשובה בין שהדבר נובע מהמספר הרב של ההסתייגויות שנדמה כי רבות מהן הוגשו במסגרת קמפיין מאורגן, ועל כך לדידי יש להצר. לאורך 27 שנות שיפוט פסקתי במקרים שהובאו בפניי בהתאם לדין ולנסיבות העניין וכן לאור עיקרון העצמאות השיפוטית. אם נפלו אי אלו טעויות במהלך הדרך, הרי שאין בהן כדי להשליך על מכלול עשייתי. זו מהותה של העשייה השיפוטית שבה השתתפתי כשופט בערכאות השונות, ולאור עקרונות אלה אמשיך לפסוק במהלך כהונתי כשופט בישראל".
לפני כמה חודשים הציע לוין פשרה שבמסגרתה ימונה השופט אלרון לנשיא למשך שנה, ולאחריו יכהן בתפקיד השופט עמית, זאת במקביל למינוי שופט שמרן, אקטיביסט, ואחד שיוסכם על שני הצדדים. השופטים דחו את הצעת הפשרה של לוין, ומאז המגעים תקועים.
לדעת לוין, הציבור צריך להיחשף להליך לא תקין לדעתו, של כינוס הוועדה תחת צו של בית משפט, וכן להרכב הוועדה הלא-מאוזן שבו לשופטי העליון יש רוב כמעט אוטומטי בבחירת שופטי העליון. הוא רוצה לעסוק בעיקר במידע על המועמדים, נוכח חשיבות המשרה.
יצוין כי טרם פרישתם הסכימו נשיאת בית המשפט העליון לשעבר אסתר חיות ושר המשפטים דאז גדעון סער על עריכת שימוע פומבי למועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון, במטרה לקדם שקיפות בעשייתה של הרשות השופטת. השימוע יתקיים במסגרת דיון ועדת המשנה של הוועדה לבחירת שופטים.
השופטים סבורים כי כללי הוועדה מחייבים שכל תוכנה יהיה חשאי, וכי לוין משנה את הכללים תוך כדי התהליך. חברת הוועדה, ח"כ קארין אלהרר: "דרישת השר לשידור חי היא פופוליסטית. אין בה באמת רצון לשקיפות אלא להשתלחות בשופטים מכהנים ולמריחת זמן במקום למנות נשיא".
התנועה למשילות ודמוקרטיה הפיצה אמש נייר עמדה הקובע שזכות הציבור לדעת מבוססת, בין היתר, על חופש הביטוי, והיא ציפור נפשה של הדמוקרטיה - והמליצה "לאפשר את שידורי הוועדה לציבור או לקבוע דבר זה בחקיקה ראשית".
פורסם לראשונה: 00:00, 28.11.24