שר התקשורת שלמה קרעי נחוש לפגוע באמצעי התקשורת הנחשבים ביקורתיים מדי כלפי נתניהו. בזמן שהוא מחלק הטבות וצ'ופרים לערוץ הבית, הוא פועל בידו השנייה כדי להעניש את התקשורת החופשית, כמו תאגיד השידור הציבורי ועיתון "הארץ". על שולחן ועדת השרים לענייני חקיקה הונחו מספר הצעות חוק נגד התאגיד, של הח"כים טלי גוטליב, אביחי בוארון ואריאל קלנר. מטרת האינפלציה החקיקתית ברורה: להמשיך בשקט את המהפכה המשפטית מבלי לקרוא לילד בשמו.
קרעי הוא המנוע מאחורי המהלך, אבל מאחר ששר אינו יכול להגיש הצעות חוק פרטיות, לא היו חסרים ח"כים בליכוד שקפצו על ההזדמנות להיות חתומים על מהלך כה פופוליסטי. ועדת השרים לענייני חקיקה בראשות יריב לוין אמנם תמכה בכל הצעות החוק האלו, אבל הדרך לפירוק התאגיד עוד ארוכה. החוקים האלה אמורים לנחות על שולחנו של ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה. והוא איתן בדעתו – בשיחות עם ח"כים וגורמים פוליטיים התנגד ביטן לנוסח הבוטה של החוקים, ואמר: "אני לא מתכוון לסגור את התאגיד".
לדבריו, אפשר לבצע שינויים או רפורמה בתאגיד השידור, אבל לא לסגור אותו לחלוטין. ביטן מחזיק גם בפסק דין של המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, שלפיו הממשלה אינה יכולה לסגור גופים ציבוריים במדינת ישראל. "זה פשוט לא חוקי", הוא הסביר. ביטן הבהיר בשיחות סגורות כי אינו מתכוון להיות חותמת גומי של הממשלה. "אני אקיים דיון ענייני ולא דיון פוליטי", אמר. "אני יודע שאשלם על זה מחיר בבייס הפוליטי שלי, אבל אני אשאר ענייני".
גורם בליכוד טוען כי אם ביטן יהיה לעומתי מדי, בקואליציה ישקלו להעביר את הדיונים על החוק לוועדה אחרת (כמו ועדת החינוך) או להקים ועדה אד הוק שתטפל בתאגיד ברוח קרעי.
אבל ביטן אינו לבד. מאחורי הקלעים יש לא מעט כוחות שפועלים נגד היוזמה לפגוע בתאגיד. חברת הכנסת לשעבר מטעם הליכוד, קרן ברק, משמשת כיום כיועצת ולוביסטית של התאגיד – וגם מקורבת פוליטית לביטן. "זאת בושה וחרפה", אומרת ברק. "ביום שבו יורים 300 טילים על ישראל, אנשים גרים במקלטים, יש פגיעות ישירות ובתים הרוסים, ועדת השרים לענייני חקיקה דנה בסגירת התאגיד. זה ממש לא הליכוד שאני מכירה. כמה מנותקים הם יכולים להיות? אין דבר כזה שהחוק הזה עובר. זו הטרלה".
האם ביטן יעמוד בפרץ החקיקה? מוקדם לדעת. גורם בכיר בקואליציה טוען כי השיח על סגירת או הפרטת התאגיד הוא אמצעי איום של נתניהו וקרעי על התאגיד בגלל הביקורת. אבל גם השניים מבינים שהקפריזה נגד התקשורת ומערכת המשפט נתקלת בקשיים פרלמנטריים, או בראשי ועדות בכנסת שאינם מוכנים לחוקק באוטומט.
עסקת סבב מינויי מקורבים
צורי סיסו מכהן כבר שמונה שנים כמנכ"ל תנועת הליכוד, ונחשב מקורב מאוד למשפחת נתניהו. אחד מוותיקי הליכוד אף סיפר בעבר כי הטכנאי הצעיר ביקר במעון השרד בבלפור כדי לעזור בתיקון המחשבים של הילדים הקטנים באותן השנים, יאיר ואבנר, ומאז נרקמו איתו קשרי חברות קרובים.
בכיר בליכוד טוען כי נתניהו מחויב למארק והוא פועל בשנה האחרונה לסדר לה תפקיד. לפני כמה חודשים היא מונתה ליועצת פוליטית של ראש הממשלה, אבל מדובר בתפקיד זמני שאין לו באמת משמעות
ביוני פורסם כי שר החוץ דאז ישראל כ"ץ מקדם את מינויו של סיסו לקונסול הכללי של ישראל במיאמי. נראה שהיעד אינו מקרי: במארס השנה פורסם שיאיר נתניהו מנסה להתקבל כעובד בקונסוליה במיאמי. הבקשה הועברה למשרד החוץ, אך עדיין לא יצאה לפועל. גורמים במשרד טענו שהבקשה למנות את סיסו הגיעה מלשכת ראש הממשלה. במשרד ראש הממשלה ציינו כי אין להם כל קשר ליאיר נתניהו וכי ראש הממשלה לא התערב במינוי.
השבוע אנחנו מפרסמים כי הזזתו של סיסו לתפקיד אחר היא חלק מעסקת סבב מינוי מקורבים. מי שאמורה להתיישב על כיסא מנכ"ל הליכוד היא הח"כית לשעבר אוסנת מארק, המקורבת מאוד לשרה נתניהו. בכיר בליכוד טוען כי נתניהו מחויב למארק והוא פועל בשנה האחרונה לסדר לה תפקיד. לפני כמה חודשים היא מונתה ליועצת פוליטית של ראש הממשלה, אבל מדובר בתפקיד זמני שאין לו באמת משמעות.
המינוי של מארק מתעכב בינתיים בגלל קשיים במינויו של סיסו לקונסול. סיסו צריך לעבור את הוועדה של נציבות שירות המדינה, ומכיוון שמדובר במינוי פוליטי הוא צריך להוכיח את כישוריו מעבר לכל ספק. אם סבב המינויים הזה יצליח, נתניהו מרוויח פעמיים: גם קונסול שקרוב ליאיר, וגם סידור עבודה לנאמנת המשפחה.
הנפלטים
אם צריך להעריך מי ייפלט מרשימת יש עתיד לכנסת הבאה, אפשר להצביע בינתיים על שניים לפחות: אלעזר שטרן (שאמר בראיון למוסף זה כי גדי איזנקוט הוא המועמד המתאים לתפקיד ראש הממשלה) ועידן רול, שמאז 7 באוקטובר הישיר מבט אל החלק הימני, יש יגידו החלק האולטרה-ימני, של המפה הפוליטית.
במידה רבה, הח"כ הצעיר הוא תעלומה פוליטית. הוא הגיע על תקן כוכב למפלגתו של לפיד, דוגמן לשעבר, בן זוגו של הזמר הראל סקעת. בממשלת השינוי הוא כיהן כסגן שר החוץ. אבל מאז השבת השחורה הוא שינה פאזה לחלוטין ושבר ימינה. הוא משתף פעולה עם הח"כים הימנים ביותר בליכוד וגם התקרב לשמות כמו טלי גוטליב ולימור סון הר מלך (עוצמה יהודית). "החברות החדשות שלו", כך מכנים ח"כים ביש עתיד את החיבור. מצד שני, הוא לא יוצא נגד לפיד באופן פומבי ונשאר נאמן ליש עתיד.
רול הביע בשנה האחרונה עמדות עצמאיות לחלוטין. כך, לדוגמה, הוא חתם על מכתב יחד עם עמית הלוי (הליכוד) וזאב אלקין (הימין הממלכתי) ליו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שהתייחס באופן ביקורתי לעיתוי התמרון הצבאי בעזה. כאשר יו"ר מפלגתו לפיד אמר באחת מישיבות הסיעה כי הרשות הפלסטינית צריכה לחזור לעזה ביום שאחרי, רול הציג עמדה הפוכה. כאשר התנהל שיח על חזרתם של עובדים פלסטינים לעבודה בישראל, בתמיכת מערכת הביטחון, רול התייצב בחזית אחת עם הח"כים של הליכוד והתנגד להצעה בתוקף. ח"כ ביש עתיד אומר עליו: "הוא ממש איגף את ביבי מימין, אבל זה נטו אידיאולוגיה, כי הוא גילה שיש לו פערים עם הדעות של יש עתיד".
השבוע רול התנגד להסדרה בצפון בציוץ ברשת X: "החזרת תושבי לבנון דרומה לליטני = חזרת חיזבאללה לגבול הצפון. כיצד זה מספק ביטחון לתושבי הצפון לחזור לביתם? זו החלטה שלא מחזיקה מים".
בליכוד ובימין היו שמחים לראות את רול חוצה את הקווים. ח"כ עמית הלוי, אחד הסמנים הימניים בליכוד, מספר כי רול הוא ח"כ מוערך בקרב אנשי הימין: "הוא ניחן בשני דברים שאינם שכיחים כל כך במרחב הפוליטי: נאמנות עצמית ושכל ישר. הוא בוחן כל סוגיה באופן ענייני ורציונלי ומשוחרר מקונספציות ומתדמיות". גם גוטליב מפרגנת: "התוודעתי לפרלמנטר חכם במיוחד, אמיץ וערכי מאוד, בעל יכולת ניתוח סיטואציות מורכבות וחשיבה מחוץ לקופסה. וזה לצד ידע והבנה את האתוס של אויבינו בזירות השונות".
אחד הח"כים ביש עתיד אומר כי רול אינו מתכוון לפרוש או לחצות את הקווים במהלך הקדנציה הזו: "עידן הוא איש של נאמנות וחברות. אם המחנה השני בונה עליו, הם לא מכירים אותו. הוא לא אלקין ולא סער והוא יפרוש אלף פעם מהכנסת לפני שיבגוד בחבריו".
לפיד ורול לא הגיבו לדברים.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.11.24