היזהרו ממחוקקים, כך סיפרו לי בשיעור הראשון במשפט חוקתי. הם עלולים לשלול את זכות ההצבעה מהג'ינג'ים. ולכן, מסביר כל מרצה במשפט חוקתי, יש צורך בשופטים, משום שדמוקרטיה היא לא רק שלטון הרוב, אלא גם שלטון זכויות היסוד. לא נכון, טענתי שוב ושוב, גם בעמודים הללו. פעמים רבות המחוקקים היו השפויים, והשופטים היו המסוכנים. מחוקקים התחילו עם ביטול העבדות בארה"ב, ודווקא שופטי ביהמ"ש העליון היו נגד שחרור עבדים (זו הייתה אחת הסיבות למלחמת האזרחים). וכאשר נשבו רוחות רעות בגרמניה, אלה היו השופטים, דווקא הם, שסללו את הדרך לעליית הנאצים. לא היה צורך להחליף את ארווין בומקה, נשיא ביהמ"ש העליון, כשהנאצים עלו לשלטון. הוא שירת אותם מצוין.
1 צפייה בגלריה
נתניהו, בן גביר, לוין וקרעי במליאת הכנסת
נתניהו, בן גביר, לוין וקרעי במליאת הכנסת
נתניהו, בן גביר, לוין וקרעי במליאת הכנסת
(צילום: שלו שלום )
אבל משהו קורה. ארצי משנה את פניה. כאשר ועדת השרים לענייני חקיקה מאשרת יוזמת חקיקה שמונעת חקירת חברי כנסת, או אפילו תביעות אזרחיות נגדם – אלא אם כן יהיה רוב של 90 חברי כנסת, אז צריך להדליק את כל נורות האזהרה. וכאשר שר בממשלת ישראל, ממפלגת השלטון, אומר ש"צריך לבטל את בג"ץ. אנחנו נבחרי ציבור ויכולים לשנות את המשטר" – אז צריך לפחד. וכאשר ראש הממשלה, באמצע מלחמה, מדבר על "החזית השמינית", ומעמיד את רשויות החוק בשורה אחת עם חמאס וחיזבאללה, על תקן של אויב, והשופרות שלו, כולל בְּנו, כבר מנהלים מסע ציד נגד ראש השב"כ והיועצת המשפטית – אז הם מסוכנים. וכאשר חקיקה נוספת נועדה לקבוע שפוליטיקאים יוכלו לפסול מועמדים ערבים – אז אנחנו מתקרבים לעריצות הרוב נגד ג'ינג'ים, שהמרצים הזהירו מפניה.
הטרלול לא מאפיין רק את הקואליציה. בוגי יעלון, ממשיך בהתבטאויות התמוהות שלו. "גוררים אותנו", הוא אמר לאחרונה, "לכבוש, לספח, לטהר טיהור אתני. תסתכלו על צפון הרצועה, טרנספר"
הטרלול לא מאפיין רק את הקואליציה. בוגי יעלון, ממשיך בהתבטאויות התמוהות שלו. "גוררים אותנו", הוא אמר לאחרונה, "לכבוש, לספח, לטהר טיהור אתני. תסתכלו על צפון הרצועה, טרנספר". לרגע היה נדמה שהדובר הוא עופר כסיף, ולא שר הביטחון לשעבר, מהאגף הימני בליכוד. הרי כל עקירה של ארגון טרור מחייבת גם פינוי תושבים, דווקא כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע. לזה הוא קורא "טיהור אתני"?
יעלון הוא רק אאוטסיידר, שדעתו קצת השתבשה. הבעיה הגדולה יותר היא שבישראל יש רוב אוטומטי נגד האינטרסים הלאומיים הבסיסיים. רוב אוטומטי שרומס את המילואימניקים. רוב אוטומטי שמעודד השתמטות. רוב אוטומטי שיוצא נגד ראשי מערכת הביטחון. רוב אוטומטי שרוצה להעניק לעצמו פטור מחקירות פליליות ומתביעות אזרחיות. כל חטאי המשפטנים והשופטים ילבינו כשלג מול המדרון החלקלק שהרוב האוטומטי של המחוקקים רוצה לדרדר אותנו אליו.
יש בקואליציה חברות וחברי כנסת רציניים. דמוקרטים. לא כולם שם בצד של שלמה קרעי, איתמר בן גביר וטלי גוטליב. הלו, גדעון סער, אתה שם? אתה באמת תומך בכל היוזמות החדשות? זה אמיתי? בועז ביסמוט, אתם רציניים? הרי לפני חמש שנים היית חושב שחקיקה כזאת מתאימה לאיראן. עמיחי שיקלי, עמדת פעם בראש מכינה מובילה וערכית. אתה מסוגל להצדיק את החקיקה האנטי-ישראלית מול החניכים שלך? אבי דיכטר, היית פעם ראש שב"כ. אתה תיתן יד לטירוף הזה? יולי אדלשטיין, אתה היית כבר תחת משטר דיקטטורי. אתה באמת מסוגל לתמוך במי שדוחף את ישראל לתהום?
החקיקה הזאת לא תעבור. ואם היא תעבור, זו לא תהיה ישראל שהכרנו. זו תהיה ישראל אחרת. ישראל חשוכה. ישראל אנטי-ציונית
החקיקה הזאת לא תעבור. ואם היא תעבור, זו לא תהיה ישראל שהכרנו. זו תהיה ישראל אחרת. ישראל חשוכה. ישראל אנטי-ציונית. ישראל שנוצר בה רוב של חברי בית מחוקקים שהחליטו, ביודעין, בזדון, לעשות בדיוק מה שאויבי ישראל טוענים נגדה, כאשר הם מנהלים קמפיין לחיסולה.
ישראל זקוקה לרפורמה משפטית. לא לחקיקה דרקונית. יש טענות נכונות וצודקות נגד מערכת המשפט. גם ביקורת על היועצת המשפטית היא לא סוף העולם. היא אפילו מוצדקת לפעמים. אבל אין שום קשר בין ביקורת עניינית והצורך ברפורמה לבין היוזמות החדשות מתוצרת גורמים בקואליציה, ולא רק בתחום החקיקה.
בדיוק ב-1 בינואר השנה החליט בג"ץ, ברוב של 8 נגד 7, לבטל את התיקון לחוק שפסל את עילת הסבירות. נכון להיום, לאחר ששתי שופטות שתמכו בפסילה פרשו – יש רוב שהיה מאשר את החקיקה. היו ימים שבהם ביהמ"ש לקח את עילת הסבירות למחוזות בלתי סבירים. האקטיביזם חצה קווים אדומים. הנסיבות השתנו. האקטיביזם הפוליטי הפך למטורף יותר. אנחנו במצב מסוכן. עכשיו, יותר מתמיד, אנחנו זקוקים לשופטים שיציבו קווים אדומים לכנסת ולממשלה. הפעם מדובר כבר ברוב שמרני. לא עוד מיעוט שמייצג את האליטה, אלא רוב שמייצג את רוב הציבור. ואם החקיקה המטורפת תעבור, זה יהיה רוב שיש לו את הסמכות, החוקתית, הציבורית, לעצור את החקיקה הדרקונית שרומסת את הדמוקרטיה. הלוואי שלא נגיע להתנגשות הזאת. אתם, חברי הכנסת השפויים מהקואליציה, אמורים להציב את הקו האדום. אל תבגדו בדמוקרטיה. אל תבגדו במדינה.