במערכת הביטחון מזהים הזדמנות לפריצת דרך במו"מ להשבת החטופים וממליצים לדרג המדיני לנצל אותה כדי לסגור עסקה לעצירה זמנית של המלחמה בעזה ולהשבת חטופים.
הדברים המובאים כאן הם על דעת מספר גורמים בכירים בצה״ל הנמצאים בנקודות מפתח, בהם גם כאלו שהיו בעבר סקפטיים בקשר לאפשרות להגיע לעסקה. עמדתם מסתמכת על השתלבות של מספר גורמים במקביל, שיחד משנים את המציאות: סיום המלחמה בלבנון, ניתוק הזירות והעברת כובד המשקל הצבאי לרצועה, העיסוק בסוריה, הלחץ הפנימי בעזה, הלחץ הפנימי בישראל ולבסוף החלפת הממשל בארה״ב. ברקע כל אלו הם מציינים את המצרים שמנסים להתניע עסקה בכל הכוח.
3 צפייה בגלריה
הנזקים ברצועת עזה לאחר התקיפות  בחאן יונס
הנזקים ברצועת עזה לאחר התקיפות  בחאן יונס
נזקי המלחמה בחאן יונס
(צילום: REUTERS/Mohammed Salem)
למרות שטרם העביר הצעה קונקרטית לעסקה – בצה"ל ובמערכת הביטחון מזהים בימים האחרונים התלכדות פרמטרים שיכולים להוביל את חמאס לעסקה מהירה עם ישראל. בכיר ישראלי שאיתו שוחחנו אומר שגם אם עסקה תבשיל לכדי מימוש לא ברור מה היא תכלול בתוכה, אבל ישראל מצויה בימים קריטיים שעשויים לשנות את פני הלחימה ברצועת עזה.
המשתנה הגדול ביותר מצוי במרחק של יותר מ-200 ק"מ ממקום המסתור שבו מתחבא סינוואר האח ברצועה – לבנון. למרות שחלקים במערכת הביטחון רואים בהסכם הפסקת האש שנחתם שבוע שעבר פספוס אסטרטגי – הם מזהים בו גם פוטנציאל לחץ משמעותי על חמאס-עזה. בעוד שחיזבאללה היווה סוג של תעודת ביטוח לחמאס מאז אוקטובר 2023 – סגירת הזירה הלבנונית נתפסת על-ידי חלק מחמאס כבגידה בציר ונטישת עזה לבדה במערכה מול ישראל. הקשב הישראלי שכבר לא יחולק בין הזירה הצפונית לדרומית, החזרת כובד המשקל הצבאי לרצועה והחזית הישראלית-אמריקנית האחידה, בוודאי עם הממשל האמריקני החדש, משפיעים על הרצועה ועל מקבלי ההחלטות שעוד נותרו חיים במנהרות.
המשתנה השני הוא הציבור העזתי. זה שכבר למעלה משנה נאנק תחת הלחימה העצימה של צה"ל נגד חמאס, מפונה חדשות לבקרים מאוהלים ארעיים שהקים בלית ברירה וסובל מהחורף המזרח-תיכוני שכבר נותן את אותותיו. "יש חמולות גדולות שמאתגרות את חמאס וכבר לא ממש סרות למרותו האלימה, אבל המרחק מפה ועד הפיכה הוא עדיין גדול", הסביר בכיר ביטחוני.
הוא הוסיף: "התשתית הצבאית של חמאס כבר כמעט גמורה לחלוטין, הדבר היחיד שנשאר לו כרגע זה הציבור – ולכן הוא משקיע את כל המאמצים הדלים שנותרו לו בשימור יכולות שלטוניות בסיסיות". לטענת גורמי הביטחון, עסקה בעת הנוכחית תסייע לחמאס לייצב ולשמר את מקומו בדעת הקהל העזתית ובעיקר לסלק גורמים שמהווים אופוזיציה לשלטון הטרור שלו, כמו אותן חמולות – אשר איתן הוא רב, גם בצורה אלימה, על הסיוע ההומניטרי וחלוקתו לתושבים.
3 צפייה בגלריה
הפגנה להחזרת החטופים בדרך בגין, תל אביב
הפגנה להחזרת החטופים בדרך בגין, תל אביב
הפגנה להחזרת החטופים בתל אביב, במוצ"ש האחרון
(צילום: טל שחר )
3 צפייה בגלריה
עצרת בכיכר החטופים
עצרת בכיכר החטופים
עצרת בכיכר החטופים
(צילום: טל שחר)
עם זאת, במערכת הביטחון מבינים שחמאס לא יוותר בקלות על כל החטופים, שכן זהו קלף המיקוח האחרון שנותר לו בארסנל. החטופות והחטופים הישראלים – החיים והמתים – הם הדבר היחיד שעומד בינו לבין פירוק מוחלט של המסגרת הצבאית והשלטונית שארגון הטרור מבסס ברצועה מאז 2007.
בנוסף, בעוד שניתן להעריך שחמאס עשוי להתפשר על חלקים מסוימים בהסכם עתידי - כמו נוכחות צה"ל בציר פילדלפי ומרחב החיץ שבין עזה ליישובי העוטף, בישראל לא ברור אם יתפשר על הוצאת צה"ל מפרוזדור נצרים, מהלך שיעלים את הנוכחות הצבאית של ישראל מהרצועה. קושי נוסף שיתעורר בהינתן עסקה היא שחרור אסירים – צה"ל ושב"כ פועלים כבר למעלה משנה לנקות את עזה ממחבלים ואילו עסקה, אם תהיה, עלולה להחזיר "דם חדש" של מחבלים עם דם על הידיים היישר לשורות הארגון המוכה ברצועת עזה.
אך למרות כל הקשיים והעיזים שחמאס ומצרים עשויים להכניס בהסכם עתידי, במערכת הביטחון מאמינים שזהו הזמן האופטימלי לחתור לכדי עסקה. הפעילות בג'באליה נמשכת וצפון הרצועה, רפיח כבר גמורה ו-90% מאוכלוסיית עזה מרוכזת במרחב חאן-יונס-מוואסי. בהיעדר עסקה צה"ל כבר נערך בצורה משמעותית להגברת המאמץ המבצעי בשאר חלקי הרצועה, גם במהלך חודשי החורף וכנראה בגיבוי אמריקני, עם החלפת הממשל בבית הלבן. ברקע ההתפתחויות האלו ולאחר שפורסם סרטון ובו מתועד החטוף עידן אלכסנדר, נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו נפגשו אתמול עם בני משפחתו של עידן. ״יש משא ומתן מאחורי הקלעים, והוא אפשרי. עכשיו זו הזדמנות להביא שינוי מיוחד שיוביל לעסקת חטופים״, אמר להם הרצוג.
פורסם לראשונה: 00:00, 02.12.24