הכול קשור בהכול. קו לא נסתר בכלל מחבר בין קריסת משטר אסד בסוריה, לבין מה שנתפס על ידי רוב העוסקים בנושא כחלון הזדמנויות לחתימה על עסקת חטופים וסיום המלחמה.
כרגיל, יש כאלה שרוצים לצייר את הזמן הזה כ"שעות מכריעות", כאילו הכול ממש קרוב. כרגיל, גורמים בעלי עניין מסוים טוענים כי הכול תלוי בחמאס. גם זה וגם זה אינו נכון. העסקה עדיין אינה מעבר לפינה, ואת ההתאמות והפשרות יצטרכו לעשות שני הצדדים, ושניהם אחר כך ישקרו לבייס שלהם כאילו לא זזו מילימטר.
5 צפייה בגלריה
חליל אל-חיה
חליל אל-חיה
חליל אל-חיה. חמאס נותר מבודד, ומוכן להתגמש כדי להגיע לעסקה
(צילום: Khalil Hamra, AP)
מה בכל זאת קורה? אוסף של נסיבות, ובראשן השינויים במזרח התיכון. קריסתו של חזון קאסם סולימאני למרחב השפעה פרו-איראני מטהרן ועד הים, מותירה את חמאס מבודד ולמעשה כמעט ללא בני ברית משמעותיים. בספירת הגולגולות, חזית ההתנגדות הפסידה בנוקאאוט. היכולות הצבאיות של חברות בחזית - חמאס, הג'יהאד האיסלאמי וחיזבאללה - ספגו מכה קשה. כעת הצטרפה חברה נוספת: סופו של משטר אסד.
בחמאס ראו את ההתפתחות הזו, וזה מספר שבועות מזהים בישראל אותות לשינוי כלשהו בארגון. מדובר על שינוי הנוגע בעיקר למנהיגות של חמאס מחוץ לרצועה, זו המובלת בידי "אבו-אוסאמה", חליל אל-חיה, סגנו של מנהיג חמאס המחוסל יחיא סינוואר. כפי שכבר פורסם, בחמאס מדברים על אפשרות להסכים לנוכחות ישראלית בציר פילדלפי במהלך הפסקת האש. ויתור של חמאס בנושאים מסוימים יכול להיות משווק על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו כ"כניעה" של הארגון.
אבל השינוי איננו רק בצד החמאסי, אלא גם בישראל. ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב והלחצים מכיוונו לסגור עניין לפני שהוא נכנס למשרד הסגלגל, חיסול סינוואר והתחושה הכללית שצה"ל סיים את כל מה שצה"ל יכול לסיים - מביאים לגמישות המותנית בכך שנתניהו ויועציו לא יחשבו שהוא מסכן את הגביע הקדוש, שלמות הקואליציה.
5 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בסיור והערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין
ראש הממשלה בנימין נתניהו בסיור והערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין
המכשול המרכזי: דרישת חמאס לסיום המלחמה מול התנגדות נתניהו
(צילום: מעיין טואף/ לע״מ)
השאלה היא האם הנכונות לגמישות מהצד הזה תפגוש את הנכונות לגמישות מהצד הזה - עדיין לא נפתרה. חמאס לא אמר שהוא מוכן לוותר על דרישתו לסיכום ברור בתחילת השלב הראשון, שהוא יוביל לשלב השני שכולל את סיום המלחמה ונסיגת ישראל מרצועת עזה. נתניהו גם לא אמר שהוא מוכן לשום דבר אחר זולת שלב אחד, הומניטרי, שבו ישוחררו חלק מהחטופים תמורת אסירים והפסקת אש של כמה שבועות.
הפתרון יכול להיות בניסוח. "קח למשל את ההסכם עם לבנון", אמר אמש גורם הבקיא בפרטי ההתפתחויות האחרונות במשא ומתן. "לרוב הציבור ברור שזה לא הסכם הפסקת אש זמנית אלא הסכם סיום המלחמה. אבל נתניהו יכול לטעון שהוא לא סיים כלום, וכך למכור את זה לבייס שלו. ונניח שעושים קופי-פייסט של זה לדרום ומסכמים הפסקת אש ארוכה, שברור לכולם שזה סוגר את העניין. מתחילים בשחרור חלק מהחטופים, ומקווים שזה לא יתפוצץ ויהיה אפשר להציל את כולם".
עד עתה שני הצדדים היו נעולים כל אחד במקומו. האם יימצא ניסוח שיאפשר לשני הצדדים להכריז שלא ויתרו וניצחו למעשה? כאן נמצא סימן השאלה הגדול סביב היכולת להגיע לעסקה.

מלחמת ההפתעות

ראש השב"כ רונן בר הציע לראש המודיעין המצרי החדש לפני כמה שבועות לנסות מתווה קטן, כמה חטופים תמורת הפסקת אש. המצרים, וגם גורמים בישראל, מאשימים את הקטארים, שקצת נותרו בחוץ, בטרפוד המתווה הזה. הקטארים מכחישים כמובן. לא מעט יהיה תלוי בלחץ שיפעילו קטאר וטורקיה על חמאס.
5 צפייה בגלריה
ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטין
פוטין. גם הוא מעורב
(צילום: Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Kremlin via REUTERS)
גורם נוסף בעל משקל הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שהצליח להפעיל השפעה דרך איראן וצינורות נוספים ולחלץ מה שנראה כמו הבטחה כי בעלי האזרחות הרוסית ישוחררו עם המשוחררים הראשונים, ובלי שהשחרור הזה ייספר כחלק מהעסקה.
גורמים בסביבת ראש הממשלה חותרים או חולמים על המתווה הרחב: עסקה הומניטרית, שאחריה יגיע הסכם שלום עם סעודיה, אחריו השלב השני של החזרת החיילים והאזרחים הגברים, ולבסוף תחילת שיקום הרצועה בשלטון משותף לסעודים ולרשות הפלסטינית. כדי שזה יקרה, הכוכבים צריכים להסתדר באופן מושלם. רוב הבקיאים בעניין מטילים ספק שדבר כזה יקרה, אבל מי באמת יכול להמר.
"אפשר לכנות את מה שמתרחש כאן מאז 7 באוקטובר בכותרת 'מלחמת ההפתעות'", אמר אמש איש מודיעין בכיר. ומלחמת ההפתעות הזו הוציאה כרטיס אדום לעוד שחקן ותיק, נשיא סוריה בשאר אסד. התקפת הפתע של המורדים היא עוד הפתעה לרוב שירותי המודיעין במזרח התיכון, במערב וברוסיה.
הכול קשור בהכול. יחיא סינוואר קרא את המפה האזורית אחרי "שומר החומות" בדיוק כמו ישראל, אבל הפוך. שני הצדדים ראו ניצחון. סינוואר הבין שהוא יכול לאחד כמה חזיתות וצירים, ומאז החל לעשות שני דברים: להכניס את ההכנות לביצוע המתקפה לישורת אחרונה, ובמקביל לשכנע את חברות ציר ההתנגדות לתקוף ביחד. בסופו של דבר, גם אם באיחור של שנה, המזימה של סינוואר הצליחה והוא גרר את האזור כולו למלחמה. אבל מכאן התוכנית שלו השתבשה - הוא גם לא הצליח לעצור את המלחמה בעזה וגם השותפה הבכירה, חיזבאללה, הוכתה מכה נוראית.
5 צפייה בגלריה
יחיא סינוואר
יחיא סינוואר
הצליח לגרור את האזור למלחמה, אבל בהמשך התוכנית שלו השתבשה. סינוואר
(צילום: MAHMUD HAMS / AFP)
הנהגת חמאס בעזה הלכה וסוכלה, עד שסינוואר עצמו נהרג. האם השינוי המסוים בגישת חמאס החל רק אחרי מותו של סינוואר והמלכת אחיו תחתיו ובגלל אירועים אלו? יש אנשי מודיעין ישראלים המטילים בכך ספק. האח, מוחמד סינוואר, מתעקש לפחות נכון לעכשיו להיצמד לנוסחאות בהן דבק אחיו שאיננו.
מדובר במתווה הקטארי מ-3 ביולי, שכולל שלושה שלבים: עסקה הומניטרית שבמהלכה יתנהל משא ומתן על החלק השני, בו ישוחררו הגברים שמתחת לגיל 40 והחיילים הגברים, וחלק שלישי - החלפת גופות. חמאס יקבל בתמורה אסירים רבים בחלק הראשון, שישה שבועות אורכו, אבל לא את הכי חשובים בראיית חמאס, שהם הכי מתועבים בראיית ישראל. בחלק השני ישוחררו לפחות חלק מאלו, ואז גם תיסוג ישראל לפחות מרוב שטחי הרצועה, ותסתיים המלחמה בואכה השלב השלישי בו יתחיל שיקום הרצועה.

התירוצים נגמרים

המתווה הזה הוא קודם כל תוצאה של התעקשות ראש הממשלה שלא לערוך עסקה אחת, כולם תמורת כולם - התעקשות שעלתה בחודשים רבים של מלחמה ובעוד חטופים מתים, עסקה אחת שנתניהו חשש שתפיל את ממשלתו. נתניהו רצה לומר שהוא בעצם מסכים רק לשלב הראשון, ההומניטרי, וכל השאר מילים ריקות שמכר צוות המו"מ לחמאס.
חמאס הסכים למתווה אבל כמובן שהבין את הטריק. מנקודה מסוימת חדל ארגון הטרור להתעקש שהמלחמה תסתיים כבר בשלב הראשון, אבל המשיך להתעקש שהפסקת האש הזמנית תהפוך לסופית.
5 צפייה בגלריה
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
טראמפ. בישראל מבינים שנגמרו התירוצים, ושנוכח הבוס החדש בוושינגטון - חייבים להתגמש
(צילום: AP Photo/Evan Vucci)
בשורה התחתונה, בחמאס מבינים שבתנאים הנוכחיים הוא צריך להתגמש. בישראל מבינים שנגמרו התירוצים, ושנוכח הבוס החדש בוושינגטון חייבים להתגמש. אבל חמאס עדיין לא הסכים להתגמשות וסביר להניח שיציב תנאים משלו, שיחייבו ויתורים מצד ישראל.
ועוד שני תמרורי אזהרה: עסקה של 60 יום הפסקת אש תביא לשחרור המבורך מאוד של חטופים, אבל היא לא כוללת פתרון ליום שאחרי בעזה. ייתכן שבמשולש סמוטריץ'-בן גביר-נתניהו בכלל חושבים על שלטון צבאי ישראלי.
וגם זאת: גם אם תהיה עסקה, היא תהיה על השלב הראשון בלבד, ותותיר מאחור כמה וכמה מ-50 החטופים שעדיין בחיים. החלוקה הזו נובעת מאילוצי קואליציה, היא אינה הכתבה של חמאס - והיא עלולה להפוך את החיים הנותרים מאחור, ואת גופות האחרים שבידי חמאס, לעוד תעלומת רון ארד.
פורסם לראשונה: 00:00, 08.12.24