כמעט חמש שנים עברו מאז שהוגש כתב האישום הדרמטי נגד בנימין נתניהו, לראשונה בהיסטוריה נגד ראש ממשלה מכהן בישראל, ומחר (שלישי) הוא צפוי לעלות על דוכן העדים. הניסיונות של נתניהו לדחות ולצמצם את ימי העדות בשל המלחמה נדחו על-ידי השופטים, ופרשת ההגנה תיפתח מחר בבית המשפט המחוזי בתל אביב - לשם הועברה העדות מירושלים משיקולי ביטחון.
- לקראת כתב האישום המלא - לחצו כאן
"עריכה בפועל של האתר": מנכ"ל וואלה
אילן ישועה היה העד הראשון במשפט תיקי האלפים, ועדותו גם הייתה הארוכה ביותר: כחצי שנה. בשנים הרלוונטיות לכתב האישום בתיק 4000 הוא שימש מנכ"ל אתר וואלה, ועליו הוטל ליישם את מדיניות הבעלים שאול ואיריס אלוביץ'. עדותו, שניתנה ב-2021, נפתחה באמירות קשות על שהתרחש במערכת החדשות של וואלה באותן שנים.
ישועה סיפר שמי שהעביר לו את הבקשות להטיית הסיקור של נתניהו היה בתחילה שאול אלוביץ', אך כאשר הפניות מאנשי נתניהו גברו, אלוביץ' העביר את השליטה לאשתו איריס ("זה היה קיצוני, נכנסנו לאירוע מתגלגל... למעשה עריכה בפועל של האתר"). ישועה ציין כי "כל גוף חדשותי מקבל כל הזמן פניות לגבי הסיקור", אך הבהיר: "לא ככה. גם בכמות וגם באיכות הבקשות". במהלך העדות הוצגה הודעה ששלחה שרה נתניהו לזאב רובינשטיין (מקורבם של נתניהו ואלוביץ') שבה התלוננה על סיקור שלילי באתר: "אין כוח לי וליאיר להיות רק בזה. יש לי עוד תפקידים בחיים ולא רק השומרת של וואלה".
בעדותו של ישועה עלו גם בקיעים. לשאלת השופטת רבקה פרידמן-פלדמן איך הוא יודע שלא עברו בקשות דומות גם לגופים אחרים, אמר ישועה: "אם זה היה עובר בערוצים רגילים, זה היה מגיע גם למערכת שלי ולא רק אליי". לאחר מכן הסנגורים הראו מספר רב של הודעות שעברו לכל כלי התקשורת במקביל לישועה. בנוסף, הוצגו מקרים שבהם ישועה פעל מאינטרסים אישיים.
"האתר מתגייס": יועץ התקשורת
כיועץ תקשורת, היה ניר חפץ בתקופת כתב האישום האחראי מטעמו של נתניהו למגעים עם עיתונאים. בעקבות מעורבתו הרחבה, עדותו נגעה לשלושת התיקים. "אי-אפשר להפריז וקשה לתאר במילים עד כמה נושא התקשורת חשוב לו", העיד חפץ על נתניהו, וציין כי חשיבותו של אתר וואלה הייתה פחותה, למעט בענייני הסיקור של משפחתו של ראש הממשלה.
בתיק 4000 העיד חפץ כי נתניהו ביקש ממנו להיפגש עם אלוביץ' ("הוא הבהיר לי שהאתר הזה עומד או מתגייס לעזרת ראש הממשלה"), וכי בפגישות התלונן בפניו אלוביץ' על היחס של משרד התקשורת אל קבוצת בזק שבבעלותו. לדבריו, הוא דיווח על הדברים לנתניהו. חפץ אף העביר לראש הממשלה בקשה קונקרטית מאלוביץ' לסיוע באישור עסקת בזק-יס. על עוצמת ההתערבות של אלוביץ' וישועה באתר אמר: "אם הם היו נוסעים לאנטארקטיקה, האתר היה עובד בכל הכוח נגד נתניהו".
על חפץ הופעל תרגיל חקירה חריג, במסגרתו הופגש עם אישה שאיננה אשתו במסדרון להב 433. הוא סיפר כי, "הדברים היו ברורים. אם לא אספק גרסה, הם יחריבו את משפחתי. זה נאמר עשרות פעמים". עם זאת, התעקש חפץ כי חתם על הסכם עד המדינה מרצון חופשי וכי העיד אמת.
בתיק 2000 העיד חפץ כי ב-2009, כאשר עבד ב"ידיעות אחרונות", נתניהו יצא איתו למרפסת של מצודת זאב וביקש ממנו להעביר למו"ל העיתון נוני מוזס מסר, לפיו "הוא יכול לגרום לכך שמהדורת סוף השבוע של 'ישראל היום' תהיה 80 או 90 אלף עותקים, אבל הוא לא יכול שזה יהיה 60-50 אלף כמו שרוצה לטענתו מוזס". הוא העיד כי לימים, כשעבר לעבוד עם נתניהו, התבקש משרה נתניהו להעביר מסר דומה אולם נבלם על ידי נתניהו עצמו. לדבריו, "בנימין נתניהו אמר לי כמה וכמה פעמים, שנוני חושב שהוא, כלומר בנימין נתניהו, יכול לגרום לשלדון אדלסון לצמצם את התפוצה של 'ישראל היום'".
"להיטיב עם בזק": מנכ"ל משרד התקשורת
שלמה פילבר היה איש אמונו של נתניהו, שמינה אותו למנכ"ל משרד התקשורת. שם, לפי כתב האישום, פעל בהנחיית ראש הממשלה למען בזק של אלוביץ'. פילבר הוא מחולל אירועים רבים בתיק 4000 ולכן עדותו מרכזית. אלא שלאחר שחזר בו מעיקרי עדותו, הפרקליטות הודיעה לו כי בכוונתה לבטל עמו את הסכם עד המדינה - הליך שעודנו מתנהל.
בין היתר, בעדותו הראשית תיאר פילבר את "פגישת ההנחיה" עם כניסתו לתפקיד, שבה נתניהו הורה לו להיטיב עם בזק וליווה זאת בתנועת יד. אלא שבחקירה הנגדית הוא חזר בו וטען שהמסר היה שעליו לפעול על פי שיקול דעתו כדי לקדם את התחרות בשוק. על שאלות השופטים השיב כי הפרשנות המפלילה שלו לתנועת היד של נתניהו הושפעה מהתמונה שהציגו לו חוקרי המשטרה. בהמשך ניסה שוב לחזור בו: "יצא לי הפוך לגמרי".
פילבר תיאר מפגש נוסף עם נתניהו, כחצי שנה לאחר אותה פגישה, שבו ביקש ראש הממשלה עדכון לגבי ההתנהלות מול בזק. "מטרת השיחה הייתה לראות שאני מטפל בסוגיות של בזק, שאני מקדם אותן ועושה מה שצריך", העיד ואמר כי פעילותו במשרד התקשורת ויחסו אל בזק נבעו ממדיניותו ו"יש מרכיבים מסוימים שאפשר להגיד שהיטיבו עם בזק באופן נקודתי". פילבר סיפר שחפץ פגש אותו שלוש פעמים בנושא בזק ואלוביץ', ואמר לו לא להיטיב עמם יותר מדי - כדי לשמור אותם תלויים בנתניהו, אך הוא לא ראה את זה כהנחיה מחייבת.
בתיק 1000 העיד פילבר כי נתניהו זימן אותו בבהילות לביתו הפרטי של ארנון מילצ'ן, שבאותה תקופה סיפק לנתניהו סיגרים ושמפניות, וביקש ממנו "להשיב על שאלות" בנוגע לאפשרות שמשרד התקשורת יאשר מהלך עסקי שרצה מילצ'ן ליזום למיזוג חברות קשת ורשת.
"הסכם עם נוני, וניצחון בבחירות": ראש הסגל
ארי הרו, שהיה האדם הקרוב ביותר לנתניהו, הוא עד המדינה בתיק 2000. ראש הסגל של ראש הממשלה היה מי שהקליט את השיחה בין נוני מוזס לנתניהו שהפכה לראייה המרכזית בתיק. הוא העיד כי נתניהו "חשב שזה נכון שתהיה לו גם הקלטה", למרות שהרו ייעץ לו שזה "לא רעיון טוב". לדבריו, הוא פנה לעו"ד שמרון לקבל ייעוץ משפטי וזה אמר לו שלפי החוק האדם המקליט חייב להיות נוכח בשיחה.
הרו העיד כי נתניהו "רצה להפסיק את ההתקפות של 'ידיעות אחרונות' על משפחתו, ביבי אמר שאם אפשר להגיע להסכם עם נוני אז ננצח בבחירות". הרו העיד כי מוזס התקשר לנתניהו לאחר שזה עדכן אותו כי לא יוכל לקדם את "חוק ישראל היום". "הוא היה קצת סוער, לא יצא בהרגשה טובה מהפגישה", אמר הרו על מוזס.
"שמפניות וסיגרים": העוזרת של מילצ'ן
הדס קליין, העדה המרכזית בתיק המתנות (1000), הייתה עד לא מכבר עוזרתו בישראל של המיליארדר ארנון מילצ'ן. היא הייתה המתווכת בינו ובין ראש הממשלה בנוגע לבקשת המתנות לו ולשרה, האחראית על העברתן אליהם ולעיתים גם על רכישתן.
קליין העידה כי ראש הממשלה ורעייתו דרשו וקיבלו באופן קבוע סיגרים ושמפניות ורודות, בשווי שהגיע לעיתים לאלפי שקלים בכל משלוח. היא ציינה מקרה מסוים שבו קנתה עבור שרה נתניהו שרשרת וטבעת ("נסעתי לקיסריה ונתתי אותן פיזית לשרה בבריכה שבביתה") וסיפרה כי נדרשה לחדש את מלאי הסיגריות בביתו של מילצ'ן לפני הגעת נתניהו ("בבית ינאי נתניהו הגיע אליי עם חבק מסיגר ואמר לי 'זה הסוג שאני רוצה'").
היא העידה כי גם בביתו של המיליארדר ג'יימס פאקר בקיסריה "מילאנו בחדר כושר ארגזי שמפניות וסיגרים. הזוג נתניהו ידעו איפה הדברים נמצאים, יכלו לקחת - ולקחו". לדבריה, "שרה אמרה לי שהם קיבלו ייעוץ משפטי, למעט דירה כל הדברים מותרים". קליין העידה שנתניהו קיבל סיגרים ממילצ'ן עוד לפני שהיא היתה עוזרתו. לטענת ההגנה, מילצ'ן סיפק לנתניהו סיגרים גם כאשר לא כיהן בתפקיד ציבורי.
בכתב האישום פורטו גם פעולות שעשה נתניהו בעניינו של מילצ'ן בתקופה בה קיבל ממנו מתנות. כך למשל, העידה קליין כי נתניהו התקשר אליה באמצע הלילה בנוגע לבקשה של מילצ'ן לסייע לו בהוצאת ויזה, ושאל: "מדוע מילצ'ן כל כך דואג? העניין יטופל".
"לתת לרה"מ מה שרוצה": ארנון מילצ'ן
לאחר שבית המשפט קיבל את טענותיו של ארנון מילצ'ן לגבי בעיות רפואיות ואישר לקיים את עדותו מרחוק, טסו הסנגורים והפרקליטים לבריטניה, שם העיד איש העסקים על היקף המתנות שנתן ועל יחסיו עם נתניהו. "אמרתי להדס קליין, יש לך כרטיס פתוח לתת לראש הממשלה מה שהוא רוצה", אמר.
מילצ'ן העיד כי נתניהו אמר לו שנועץ משפטית ומותר לו לקבל מתנות מחברים. הוא אמר כי המסה העיקרית של הסיגרים הלכה אל נתניהו, אך התקשה לתת גרסה קוהרנטית לגבי שיעורי המתנות והפנה לעדותה של קליין. לדבריו, המתנות הפכו לדרישות: "שמנו סוג אחר של שמפניה, אבל גברת נתניהו מיד תפסה את התעלול. אז קנינו אחרות. זה גם קרה כשקנינו לנתניהו סיגר אבל הוא אמר שזה לא הקוטר הנכון".
מילצ'ן אישר שביקש מנתניהו עזרה להארכת הויזה שלו וידע שהוא פנה לבכירים אמריקנים בעניינו, אך לטעמו העניין סודר גם ללא עזרתו. הוא גם אישר שפילבר נשלח לייעץ לו בעניין רשת וקשת, אך גם אמר שנתניהו מעולם לא סייע לו בעסקים.
מילצ'ן העיד גם בתיק 2000, שם ניסה לרכך את היחסים בין נתניהו לבין נוני מוזס.
פורסם לראשונה: 00:00, 09.12.24