יגיעו להבנות ברגע האחרון? הישיבה הקרובה של הוועדה לבחירת שופטים מתוכננת ליום חמישי, כשברקע האיום של בית המשפט להוציא צו אישי נגד שר המשפטים יריב לוין, בעקבות סירובו לכנס את המשתתפים ולבחור נשיא חדש לעליון. לקראת הישיבה, ל-ynet נודע כי השר לוין מציע מתווה שיפתור את המשבר סביב תפקוד בית המשפט ומערכת המשפט בכללותה, וכעת השאלה היא אם ממלא מקום נשיא העליון השופט יצחק עמית והשר יגיעו להסכמות.
גורמים פוליטיים התייחסו לאפשרות שהעליון יפרסם צו נגד השר, ואמרו כי "אם בית המשפט העליון יפרסם צו אישי נגד שר המשפטים ‑ מדובר בהכרזת מלחמה". הישיבה שתתקיים בחמישי תעסוק בהסתייגויות הציבור שנשלחו בקשר למועמדים לנשיאות ובהכנסת מצלמות שישדרו את דיוני הוועדה.
מדובר במתכון למחלוקת: מצד אחד, השופטים, נציגי לשכת עורכי הדין ונציגת האופוזיציה ח"כ קארין אלהרר, שאינם רוצים לקיים דיונים אלה - אלא דוחפים לבחור נשיא קבוע לעליון. מצד שני ניצב השר לוין שפסיקת בג"ץ אילצה אותו לכנס את הוועדה. בכך, לדעתו, הרשות השופטת כפתה עליו להפעיל סמכות ולכנס את הוועדה בלי שהגיע להסכמות רחבות על כל המינויים.
ואם לא די בכך, לוין מתרעם על כך שהעליון ידון באותה שעה בעתירה שקוראת להאשימו בביזיון בית המשפט ‑ עתירה שבה הוא רואה "הכרזת מלחמה" עליו ועל סמכותו. תומכים בעמדתו נציגי הימין בוועדה, השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר. ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע כי סירובו של השר לוין להיפגש עם מ"מ נשיא בית המשפט יצחק עמית נובע מהוצאת הצו שהכריח אותו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. "איך אפשר לקיים הידברות כשעל צווארך מונחת חרב?", אמר בדיון הוועדה לפני כעשרה ימים.
סלע המחלוקת העיקרי כרגע הוא בחירת השופט השמרן, שהשר אמור למנות מבין שני מועמדיו ‑ ד"ר רפי ביטון או ד"ר אביעד בקשי, היועץ המשפטי של פורום "קהלת". שופטי העליון החברים בוועדה מסרבים זה שנה למנותם בטיעון שאינם עומדים ב"סטנדרט" המקצועי של שופטי העליון, ולטענתם הם כופרים בסמכותו של בית המשפט העליון בכל הקשור לביקורת שיפוטית על חוקים ועל חוקי יסוד.
השר לוין מסביר לבני שיחו שהטענה שהייתה בזמנו למ"מ הנשיא עוזי פוגלמן, לפיה ביטון ובקשי לא מקבלים את השיטה של העליון, מקוממת. "זו חזרה על הטענה שלברק הייתה נגד בחירת פרופ' רות גביזון. כן, יש משפטנים שחושבים אחרת מחלק מהשופטים בעליון", הוא אומר. "לתפיסה המשפטית הזו יש תמיכה עצומה בציבור, והגיע הזמן שהיא תישמע בבית המשפט העליון. השופטים חוששים בדיוק מזה - שיישמעו בבית המשפט קולות אחרים של מחשבה עצמאית".
בניסיון אחרון להגיע להסכמות, מציע לוין מתווה, שנראה כך: יצחק עמית, השופט הוותיק ביותר, ייבחר לנשיא העליון; השופט נעם סולברג יהיה המשנה לנשיא; לוין ימנה את ד"ר ביטון או ד"ר בקשי לשופט השמרן; לוין יבחר את השופטת השנייה לעליון, מקרב שופטות בתי המשפט המחוזי; השופטים יבחרו מועמד ליברלי; ייבחרו בהסכמה חמישה שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים; ונציב תלונות על שופטים ייבחר על דעת לוין ועמית - ובכך תיגנז החקיקה המתקדמת בוועדת החוקה של הכנסת אשר הייתה משנה את דרך בחירת הנציב והופכת אותה לפוליטית.
כמו כן, ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע כי לפני מספר חודשים, הציעו גורמי ימין בכירים למשנה לנשיא, השופט פוגלמן, למנות את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כשופטת עליון ‑ אך ההצעה "לא התרוממה". לפי ההערכה, הסיבה היא שבהרב-מיארה לא הייתה רוצה בכך, מכיוון שהיה מדובר ברצון להזיזה מתפקיד היועצת.
מ"מ נשיא העליון לשעבר פוגלמן אמר בתגובה כי מעולם לא שוחח עם "גורמי ימין " על מועמדים לעליון, ולא על מועמדות היועצת המשפטית.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.12.24