במהלך גל המחאות שפרץ באיראן בשלהי 2017 על רקע המצב הכלכלי המחריף, הביעו אזרחים איראנים רבים הסתייגות ממקרים שבהם הושחת רכוש ציבורי ונעשה שימוש באלימות. ברשתות החברתיות הושק אז קמפיין תחת הסיסמה: "איראן אינה סוריה", ובו הוזהרו המפגינים לבל יביאו להסלמת המצב עד לכדי מלחמת אזרחים. פעיל זכויות האדם והעיתונאי האיראני מהדי מחמודיאן התייחס השבוע לחשש בקרב רבים ממבקרי המשטר האיראני מפני שינוי מהפכני שיוביל לכאוס פוליטי. בטור דעה שפירסם בעקבות קריסת משטר אסד, כתב מחמודיאן כי האירועים האחרונים בסוריה הוכיחו שהחשש מפני "סוריזציה" של איראן וגלישתה למלחמת אזרחים ולפיצולה בתרחיש של שינוי משטר הינו מופרז. לדבריו, התארכות מלחמת האזרחים בסוריה והידרדרות המדינה למציאות כאוטית נבעו מהמעורבות הזרה בסוריה ומהתנגדותו הנמשכת של אסד לרפורמות חיוניות ולהעברת שלטון מסודרת. לפיכך, אין לחשוש מפני שינוי המשטר באיראן או מהפיכתה לסוריה, מפני שהפחד מפני קריסת המשטר רק מחריף את המצב.
ראוי להדגיש כי הנסיבות באיראן שונות באופן משמעותי ממצבה של סוריה בשנים האחרונות. אף על פי כן, באיראן לומדים את הלקחים מקריסת משטר אסד
ראוי להדגיש כי הנסיבות באיראן שונות באופן משמעותי ממצבה של סוריה בשנים האחרונות. מלחמת אזרחים של למעלה מעשור הותירה את סוריה מדינה כושלת, מפורקת ומפוצלת לאזורי השפעה ושליטה בגיבוי מדינות זרות, שמצבה הכלכלי והביטחוני הלך והידרדר. אמנם תהליכי העומק החברתיים והלחצים המחריפים מבית ומחוץ מציבים בפני המשטר האיראני אתגר כבד משקל שעלול לאורך זמן לסכן את מעמדו ואף את יציבותו, אבל המשטר הצליח עד כה לדכא בהצלחה את גלי המחאה שפרצו בשנים האחרונות ולשמר לא רק את לכידותו הפנימית אלא גם את נחישותו לממש את תפיסות היסוד שלו.
אף על פי כן, אין ספק כי גם באיראן לומדים בימים אלה את הלקחים מקריסת משטר אסד ואת השלכותיה האפשריות על שרידותו ויציבותו של המשטר האיסלאמי. בימים האחרונים מתנהל ברפובליקה האיסלאמית שיח ציבורי גובר סביב הלקחים שיש להפיק מהאירועים בסוריה. הפרשן הפוליטי ומבקר המשטר סאדק זיבאכלאם תלה השבוע את קריסתו המהירה של משטר אסד באובדן בסיס התמיכה העממית בו מצד רובם המכריע של אזרחי סוריה. הוא הודה כי הנסיבות באיראן שונות מאוד בהשוואה לסוריה וכי ברפובליקה האיסלאמית עדיין ניכרת נכונות מצד תומכי המשטר להתגייס למענו. עם זאת, הוא הדגיש כי הלקח החשוב ביותר שעל השלטונות בטהרן ללמוד מסוריה הוא שמשטר המאבד את תמיכת הציבור לא יוכל להסתייע לאורך זמן בעוצמתו הצבאית או בתמיכה זרה כדי להבטיח את שרידותו.
גם בקרב המחנה השמרני האיראני נשמעו קולות שהדגישו את הצורך לצמצם את הפער בין המשטר לציבור ולהגביר את הסולידריות החברתית באמצעות שיפור המצב הכלכלי והיענות לדרישות הציבור. יושב ראש מועצת העיר טהרן, מהדי צ'מראן, טען על רקע האירועים בסוריה כי הלקח מנפילת משטר אסד הוא שיש להקשיב לאזרחים ולכבד את רצונם לא רק בדיבורים אלא גם במעשים. בתוך כך, גברו השבוע הקריאות להקפיא או לדחות את יישום חוק הרעלה, שאושר לאחרונה בפרלמנט ומטיל סנקציות חמורות, בהן קנסות כבדים ושלילת שירותים חברתיים, על נשים שאינן מקפידות בלבוש הרעלה. מבקרי החוק, בהם גם הנשיא מסעוד פזשכיאן וכמה אנשי דת בכירים, הזהירו כי מימוש החוק בעת הנוכחית עלול להרחיב אף יותר את הפער בין השלטונות לאזרחים ולהגביר את הביקורת הציבורית. קריאות נשמעו גם בזכות מימוש הבטחת הנשיא להסיר חלק מהמגבלות המוטלות על רשתות חברתיות.
דווקא על רקע הקולות הקוראים להפיג את המתח בין השלטונות לציבור, התייחס השבוע מנהיג איראן עלי חמינאי להתפתחויות בסוריה והשמיע מסר שונה לחלוטין
ואולם, דווקא על רקע הקולות הקוראים להפיג את המתח בין השלטונות לציבור, התייחס השבוע מנהיג איראן עלי חמינאי להתפתחויות בסוריה והשמיע מסר שונה לחלוטין. בנאום בטהרן הצהיר המנהיג כי הלקח שיש ללמוד מהאירועים בסוריה הוא שאסור להתעלם מהאויבים או לזלזל בהם. דבריו ביטאו את הרגלו זה שנים להטיל את האחריות לאתגרים מבית על האויב מבחוץ המסתייע לכאורה באויב מבפנים. גם במהלך גלי המחאות שפקדו את איראן בשנים האחרונות טען חמינאי כי מדינות המערב, ובראשן ארצות-הברית, הן שנושאות באחריות למאמצים לערער את שלטונו.
נאום חמינאי אינו מספק סיבה לאופטימיות ביחס לנכונות מצד המשטר להקל את הדיכוי האזרחי והפוליטי שהחריף בשנים האחרונות, כפי שהדבר ניכר למשל בעלייה משמעותית במספר ההוצאות להורג. נראה כי המנהיג האיראני מייחס בשלב זה חשיבות רבה יותר לשימור בסיס התמיכה האידיאולוגי שלו - מצומצם ככל שיהיה - על פני הצורך להיענות לדרישות האזרחים ולספק מענה למצוקותיהם. ניסיון העבר הוכיח כי הגברת הדיכוי עשויה אמנם לסייע לשלטונות בהתמודדות עם אתגרי הפנים בטווח הקצר, אך לאורך זמן יש בה כדי להחריף אף יותר את משבר הלגיטימציה של המשטר ולחזק מגמות של הקצנה בקרב הציבור. בכל מקרה, ההתפתחויות הדרמטיות בסוריה ימשיכו לעורר עניין רב באיראן. זאת, בשעה ששאלת שינוי המשטר שבה ועולה לסדר היום לנוכח היחלשות איראן והציר השיעי, ההתקרבות לסוף עידן המנהיג הנוכחי ולקראת שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן. בריאן הוק, שהיה אחראי על התיק האיראני בממשל טראמפ הקודם, אמנם הצהיר לאחרונה שממשל טראמפ אינו חותר לשינוי משטר באיראן, אך ברפובליקה האיסלאמית ומחוצה לה כבר נערכים ליישומה מחדש של מדיניות מקסימום הלחצים, שעשויה לייצר הזדמנות לערעור המשטר.
ד"ר רז צימט הוא חוקר בכיר ומומחה לאיראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ובמרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת ת"א
פורסם לראשונה: 00:35, 15.12.24