פרסום ראשון: "הנדסה קרבית, הנדסה קרבית, ועוד הנדסה קרבית, מכל הסוגים. אם היה אפשר להכפיל את חיל ההנדסה הקרבית ולא רק את יהל"ם, היינו כבר עושים זאת". כך השיב קצין בכיר בצה"ל לשאלה אילו יחידות היה פותח בצה"ל לאור אילוצי הלחימה המתארכת מאוד, בזירות רבות.
ואכן, צה"ל מקים בחודשים אלו גדוד הנדסה קרבית סדיר נוסף לשלושה הקיימים, אך מדובר רק במענה חלקי מאוד. בחודשים האחרונים, מסתבר, צה"ל נאלץ להפעיל קבלנים אזרחיים למשימות מבצעיות בשטחי הלחימה, למגוון משימות ובכפוף למפקד צה"לי, לרוב ברמת מ"פ או מג"ד בשטח אויב. זה התחיל במספרים קטנים בתחילת השנה, אך התרחב ככל שחלף הזמן.
5 צפייה בגלריה
yk14186260
yk14186260
"חופרים תעלות ומזיזים אבני בזלת". הפרויקט לביצור הגבול הצפוני לאחר נפילת אסד
(צילומים: יואב זיתון)
"מזרח חדש": תיעוד מעיבוי המכשול ההנדסי בגבול מול סוריה
(צילום: דובר צה"ל)

מדובר במשימות להשטחה מוחלטת של מאות מבנים באזורים כמו פרוזדור הביתור נצרים בצפון הרצועה, שהתרחב זה מכבר לטריטוריה ישראלית גדולה; לקידוחים לשם חיפוש מנהרות חמאס ולמשימות דומות גם בציר פילדלפי שבדרום הרצועה, שבעצמו תפח לרוחב של 4-3 ק"מ. דחפורים אזרחיים כתומים וגדולים פשוט גורסים שם מדי יום את הבתים שצה"ל תקף, ויצרו, לפי פיקוד הדרום, מרחב בטוח יותר לנוכחות הקבועה של החיילים.
בשבועות האחרונים התופעה הזו התרחבה גם לזירה הצפונית. תחילה על ידי קבלנים אזרחיים שחצו את הגבול ללבנון כדי לעזור לחיילים לשטח אלפי דונמים של סבך עצום, שבחסותו הקים חיזבאללה תשתיות צבאיות כעמדות תצפית, הזנקה מהאדמה, ירי ובונקרים מתחת לאדמה.
מאז נפילת משטרו של אסד הקבלנים הללו, עם עובדיהם בווסטים צהובים זוהרים, נראו גם בגבול עם סוריה, בחמישה מוקדי עבודה גדולים. הם מפוצצים ומפנים מסלעות בזלת, חופרים תעלות עמוקות ומקימים סוללות אדמה כחלק מפרויקט "מזרח חדש", לביצור הגבול מול סוריה המתפרקת וגדושת המיליציות החמושות. צה"ל העסיק לאורך השנים אזרחים למשימות הנדסיות כמו הקמת מכשולים חדשים בגבולות, אך לרוב זה היה בעיתות שגרה רגועות, לא במבצעים או במלחמות, ובדגש על השטח הישראלי בלבד.

הצורך הדחוף בצה"ל

"מאות דחפורים וטרקטורים צה"ליים נשחקו לנו במהלך התמרון ברצועת עזה, כולל D9, לכן עלה הצורך להחכיר או לגייס כלים מהאזרחות. בהמשך הבנו שנצטרך גם מפעילים, מקבלנים, בגלל ריבוי המשימות ההנדסיות העצום, ולא רק בזירה העזתית", אומרים בצה"ל, "השימוש בקבלנים אזרחיים מייצר גמישות: פלוגות הצמ"ה בגדודי ההנדסה פועלים במשימות הכי קדמיות ומסוכנות בקווי ההתקפה, למשל כעת בג'באליה, או לצד הטנקיסטים בקווים הכי קדמיים של הפעולה בגולן הסורי, ומאחוריהם, במשימות 'בטוחות יותר', מופעלים הקבלנים, לאחר שהשתלטנו מבצעית על השטח. נפצעו ונהרגו לנו מאות לוחמי הנדסה לאורך הלחימה הארוכה, זה לא משאב בלתי נגמר. לכן פנינו לקבלנים האזרחיים בהליכים סדורים שמבצע משרד הביטחון".
5 צפייה בגלריה
yk14186254
yk14186254
פרוזדור נצרים: קידוחים לצורך חיפוש אחר מנהרות חמאס בצפון הרצועה
(צילום: יואב זיתון)
5 צפייה בגלריה
דחפורים ופועלים בגבול סוריה
דחפורים ופועלים בגבול סוריה
דחפורים ופועלים בגבול סוריה
(צילום: דובר צה"ל)
למצוקת כוח האדם ההנדסי בצבא ניתן להוסיף גם משלוח של 132 דחפורי D9 שישראל הזמינה מארה"ב לפני מספר חודשים, אך הוא נתקע בגלל אמברגו שקט של מחלקת המדינה בוושינגטון, כפי שדווח ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" לפני כחודש.

"יום עבודה" ברצועה

כך עובדת השיטה: צה"ל מגדיר משימה מסוימת, מתוחמת בזמן, למשל הריסת 20 מבנים בשכונה עזתית שהכוחות סיימו להילחם בה; יוצאת דרישה לקבלן אזרחי שמתייצב על פועליו והכלים הגדולים, לפעילות באור יום, תחת אבטחה של לוחמים ופיקוח של גורמי הנדסה צה"ליים. בשעות הערב העובדים האזרחיים יוצאים מהאזור, וחוזרים למחרת להמשך העבודה.
"אנחנו מחפשים מפעילי באגר ושופל, לא סוגרים שבתות, וזה בדרך כלל לחודשיים, חמישה ימים בשבוע, משש בבוקר עד שש בערב. לפעמים אנחנו גם משמידים עבור הצבא תשתיות טרור שהם מוציאים, כמו מחרטות, מפעלים וכו'", תיאר בשיחה עם ynet אחד ממנהלי העבודה, שציין מספר סוגים של תשלום: "אדם פרטי שיש ברשותו באגר ומביא אותו איתו זוכה לתשלום הגבוה ביותר, זה הכסף הכי טוב; מפעיל תחת חברה משתכר שעתי, גם בצורה מכובדת, הרבה מעבר לשכר מינימום; ומי ששירת בצה"ל ורוצה לעשות זאת כמילואים, נהנה מכל המענקים וההטבות למשרתי מילואים והעסקתו 'נצבעת' בירוק".

"ברור שזו עבודה מסוכנת"

חלק מהמשימות ממש נוגעות בקו הלחימה הקדמי, כך למשל, מג"ד יכול לשלוח צוות הנדסי אזרחי להרוס מבנה שממנו נפתחה אש לעבר כוח. בחלק מהמקומות שבהם ראינו לאחרונה את עובדי הקבלן בשטח העזתי, הם היו ללא מיגון כקסדות ושכפ"צים, ובטח ללא מדים. אחד מהם תיאר בפנינו כי "גם אם מבקשים מאיתנו להתמגן, זה לא נוח לקדוח או לחפור תחת השמש במשך שעות כשאתה עם קסדה עליך. אנחנו עוברים תדרוכים על-ידי הקצינים לפני כל יום עבודה ומוזהרים כיצד להתנהג בהינתן אירוע מבצעי, ברור שזו עבודה מסוכנת".
5 צפייה בגלריה
yk14186259
yk14186259
יצירת מרחב בטוח ללוחמים על ידי שיטוח המבנים בדרום הרצועה
(צילום: יואב זיתון)
5 צפייה בגלריה
דחפורים בציר פילדלפי
דחפורים בציר פילדלפי
דחפורים בציר פילדלפי
(צילום: יואב זיתון)
בחודש מאי השנה נהרג כך מפגיעת פצמ"ר ברצועת עזה, לירון יצחק ז"ל, עובד קבלן בן 30 מכפר סבא. משפחתו נאבקת עד היום להכיר בו כחלל צה"ל. בערוץ 13 דווח החודש על מאבק המשפחה, שסירבה לשתוק לאחר שאכ"א הכיר בזאב ז'אבו ארליך כחלל, ובאופן מיידי, למרות שנכנס כאזרח לתוך לבנון עם כוחות חטיבת גולני ונהרג לפני כשבועיים בהיתקלות עם מחבלי חיזבאללה.
"עובדי הקבלן מבינים את הסיכונים ויודעים למה הם נכנסים, וחותמים על כך. אנחנו מספקים להם הגנה ואבטחה אבל ברור שזו לא עבודה באתר בנייה בנתניה", מסבירים בצבא, "הם עובדים רק ביום כי הם לא מאומנים לעבוד עם אמר"לים בלילה כמו הלוחמים שלנו. הם מאפשרים לנו אורך נשימה, מספקים מומחיות הנדסית שכמעט ואין בצה"ל, כמו בעולמות הקידוחים".