"המלחמה הזאת שיבשה כל דבר שהיה בחיים שלי - לימודים, חברים, פעילויות, חיי חברה". כך מתאר נדב (שם בדוי), בן 17 ממושב בגליל, את המציאות שלו ושל משפחתו בשנה האחרונה: "אם היית מתאר לי את החיים שלי היום לפני שנה, לא הייתי מאמין לך, כי לא יכולתי לדמיין מציאות כל כך לא הגיונית".
"המלחמה גרמה לסגירת העסק של המשפחה שלי", הוא משתף: "למרות זאת, בגלל שאנחנו לא יישוב מפונה, המדינה לא נותנת לנו מענקים או פיצויים, אז ההורים שלי בלי עבודה ובלי פרנסה. עכשיו אני עובד כדי לעזור".
"אני מרגיש שנטשו אותי, את הבית שלי, את המשפחה שלי ואת הצפון", הוא מוסיף: "יש הבדל גדול בין מי שפונו לבין מי שלא פונו. איך הממשלה לא דאגה לנו? מטורף שאני גר פה שנה בבלגן ובאימה הזאת. בכל פעם שיש בום אני מרגיש שזה עוד פצע לנפש שלי. לפעמים אני לא מצליח לנשום כשיש את הבום. זאת התמודדות שרק כשאתה חי כאן אתה מבין אותה".
חיים באזור מלחמה
גם זיו (שם בדוי) הוא בן 17 מאזור הצפון. כתושב צפת, הוא מתמודד עם השלכות המלחמה: "במשך חודשים חיינו בתוך אזור מלחמה", הוא מתאר, "מטוסים, פיצוצים, טילים, פצועים, נפילות. לפעמים הרוגים גם. זה הרגיש כמו רולטה רוסית. יהיה טיל? לא יהיה? מתח קבוע. אני מרגיש מופקר. לא פינו אותנו אז אין לנו סיוע כלכלי, אנחנו באזור שאין בו כלום היום כי כולם מפחדים. עסקים נסגרים, אנשים כאן קמים והולכים".
המצב, זיו מסביר, משפיע גם על הלימודים והקשרים החברתיים: "הייתה שנה מאוד מאתגרת. מכיתה ט' אני מסתבך עם הגעה סדירה לבית ספר. זה קשה לי, ורק המחנך היה זה שהרים אותי לזה. אם הוא היה מתקשר אליי ולא הייתי מתעורר, הוא היה מגיע בבוקר להעיר אותי ולאסוף אותי מהבית. הוא היה במילואים רוב השנה, ואחרי שהוא יצא, לא הגעתי כמה חודשים לבית ספר".
"זו גם שנה קשה מאוד מבחינה חברתית. הרגשתי ששמו לי חומה חברתית שאומרת לי 'עצור, אתה לא יוצא, לא זז מהבית'. אין חברתי. אנשים אולי שוכחים, אבל אנחנו דור של זום וקורונה ועד שזה נגמר הגיעה המלחמה הזו - שוב זום, שוב אתה בבית, שוב לבד וזה לא באמת עובד. זה מתמוטט. הייתה לנו חבורה קבועה והיינו נפגשים על בסיס יומיומי, ומאז שאין בית ספר וכל הקשר הזה נפרם. אני לא ישן בלילות, לא מבקר כמו שצריך בבית ספר, לא פוגש חברים. נראה לי שזה מספיק השפעה על נער בן 17 בשנה, לא?".
המגמה המדאיגה: שימוש באלכוהול
הבוקר פורסם הדוח השנתי של עלם לשנת 2024, שמציג תמונה מדאיגה על מצב הילדים ובני הנוער במצבי סיכון ברחבי הארץ. נתוני הדוח מבוססים על 3,000 מתוך 13 אלף שהעמותה נפגשה איתם במהלך השנה האחרונה: "נקודת זמן זו קריטית לליווי בני הנוער, לשים לב להתנהגויות בסיכון ולהבין שעכשיו מתחיל השיקום האמיתי, במציאות חדשה שאינה מוכרת להם", מסרו בעמותה. "הנתונים המטרידים מצביעים על משבר עמוק בקרב בני נוער שגבר לאורך השנה האחרונה בעקבות המלחמה".
הדוח מצביע על מגמה מדאיגה של שימוש נרחב בחומרים משכרים ומשני תודעה: 45% מכלל בני ובנות הנוער שפגשו אנשי עלם השנה דיווחו על שימוש באלכוהול, כאשר בקרב נערים המספר מזנק ל-50%. לצד האלכוהול, עומד אחוז גבוה של שימוש בסמים. 26% מבני הנוער דיווחו השנה על שימוש בחומרים אסורים. במקביל, 35% מבני הנוער דיווחו על תחושות של בדידות, דיכאון וחרדה, כאשר בקרב נערות המספר מגיע ל-47%.
"לאורך השנה האחרונה אנו עדים לעלייה בהיקף השימוש בסמים ולעלייה משמעותית בהיקף השימוש באלכוהול. בדרך כלל אנחנו עדים לעלייה בשימוש בקרב בני נוער במצבי לחץ ממושכים, כגון הקורונה או המלחמה, והכל במטרה להפחית את רמות הלחץ הנפשי שהם חווים", נכתב. "תופעה זו טומנת בחובה מספר סכנות, שהחמורה שבהן היא יצירת תלות בחומרים משני תודעה העלולה להוביל להתמכרות".
האלימות משתוללת ברחובות
בנוסף, 20% מבני הנוער ציינו כי סבלו מאלימות מחוץ לבית, בין אם מדובר ברחוב, בית הספר או מרחבים ציבוריים: "מתחילת השנה אנחנו עדים להידרדרות בתחושת הביטחון במרחב הציבורי, מה שהביא לא מעט נערים להרגיש צורך בהתחמשות כמו סכינים מאולתרים וכו'. תופעה זו מסוכנת הן ברמה של הנוער שנפגע מהאלימות, על ההשלכות הנפשיות והפיזיות, וכן לנוער האלים שמסתבך בפלילים".
"הנתונים משקפים מציאות מורכבת ברחובות, במיוחד בתקופה זו של חוסר ודאות ומתח חברתי", אומרת טלי ארז, מנכ"לית עלם. "עם העלייה החדה באירועי אלימות במרחב הציבורי, ההתגייסות והשותפות החברתית משמעותיות מתמיד. היכולת שלנו להגיע לנוער במקום בו הם נמצאים, קריטית למניעת הידרדרות".
נוסף על הקשיים הנפשיים איתם מתמודדים בני הנוער, 30% נמצאים על רצף הנשירה מהלימודים - החל מביקור לא סדיר ועד לניתוק מוחלט ממסגרות חינוכיות. השיטוט במרחבים הציבוריים והשהייה הממושכת מחוץ לבית, חושפים את בני הנוער לתופעת אלימות הרחוב, עד כי 20% מהמשיבים דיווחו שסבלו מאלימות - אחד מכל חמישה בני נוער דיווח על אירועי אלימות מחוץ לבית במרחבים הציבוריים השונים (בבית הספר, ברחוב וכו').
"מלחמה המתנהלת בחזיתות השונות גובה מחירים רבים, אולם לצידה שדות קרב נוספים: משפחות המפונים, משפחות המשרתים, ולא פחות מאלה: המאבק על נפש הנוער", אמר שי פירון, יו"ר עלם.
"המלחמה פוגעת בחוסנם ומובילה להתנהגויות סיכוניות בהיקף שלא הכרנו. בשעה זו, חובה עלינו להגדיר מחדש מושגים כגון "נוער בסיכון". אם בעבר התמקדנו בנוער קצה, הרי שעתה אנו מתמודדים עם תופעות המתרחשות בלב חברת הצעירים לגווניה. לצערי, אני מאמין שאיננו יכולים לאמוד את היקף הנזקים, המלחמה עדיין מתנהלת, אולם בשוך הקרבות נגלה את המשא הכבד שנושאים בני נוער בתוכם".
הנתונים הוצגו אמש לשר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי, ומנכ"ל המשרד, ינון אהרוני. "הדוח שעלם מגישה לנו היום יסייע לנו לקבל תמונה על מצבם של בני נוער בסיכון במהלך המלחמה ובהתאמת המענים עבורם", אמר השר.
פורסם לראשונה: 00:00, 16.12.24