ידידי הוותיק הכורדי תושב ארביל, אחד מיועציו הוותיקים של נשיא כורדיסטן העיראקית נצ'ירוואן בארזאני, שלח לי אתמול מסר ולפיו הוא מוטרד מאוד. אל-ג'ולאני, השליט החדש בסוריה, אמנם העביר מסר של פיוס מול המצלמות שלפיו "הכורדים הם חלק מאיתנו, עברנו קשיים בדיוק כמוהם, ואינשאללה נלכד את סוריה החדשה בלי הבחנות בין התושבים, כולל הכורדים".
אלא שההכרזה לא מספקת ולא מרגיעה את הכורדים, והם פונים כעת לעזרתה הבהולה של ישראל. ידידי הכורדי הסביר שהשלטון החדש בסוריה מתייעץ עם הטורקים, משתף איתם פעולה ולא מצליח להשתחרר מהחיבוק של ארדואן. במקביל למהפך הדרמטי בסוריה, כוחות הצבא הטורקי מעמיקים את הלחימה בתוך שטחי כורדיסטן; והעיר קובאני נמצאת תחת מתקפה טורקית קשה, והכורדים חוששים שתיפול.
טורקיה, שתומכת במורדים שסילקו את הנשיא אסד ב-11 ימי לחימה, היא המנצחת הגדולה והיא הראשונה לפתוח מחדש בשבת האחרונה שגרירות בדמשק – אחרי 12 שנות היעדרות.
הסיפור החדש בסוריה הוא פרי שיתוף פעולה ארוך מאחורי הקלעים. טורקיה ניהלה מגעים קבועים עם כל התומכים באופוזיציה הסורית, והעניקה בסתר למורדים מחנות אימונים ונשק. הייתה כאן חלוקת משימות ברורה: הסיוע הצבאי מטורקיה והגיבוי הכספי מנסיכות קטאר במפרץ. עכשיו מודיע שר ההגנה הטורקי, ישאר גולר, כי אם סוריה "תהיה מעוניינת", טורקיה תשתף פעולה עם צבא סוריה החדשה.
אחרי שבשאר נמלט לרוסיה – ארדואן מרגיש מנצח. ארדואן רוצה אחיזה אצל השכנה מדרום, ודורש שלא יפריעו לו להתחשבן עם הכורדים, שתופסים שליש משטח סוריה עם רצף לשטחי עיראק.
נשיא טורקיה מבין שלא כל 3.6 מיליון הפליטים הסורים בארצו רוצים לחזור – עד עכשיו, רק 1,847 חצו את הגבול בחזרה. סוריה זקוקה לשיפוץ יסודי אחרי 13 שנות מלחמה אכזרית. צריך הרבה מאוד כסף, סיוע הומניטרי וגוף חזק שידאג לצורכיהם הבסיסיים של התושבים. האם השליט החדש, אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני), מסוגל? עוד נראה.
אם אסד קיבל את כוחו מאיראן ורוסיה, בבת-אחת הכדור התגלגל לאנקרה, והכדור הזה גם צפוי לשבש את יחסי טורקיה עם טהרן ועם מוסקבה
אם אסד קיבל את כוחו מאיראן ורוסיה, בבת-אחת הכדור התגלגל לאנקרה, והכדור הזה גם צפוי לשבש את יחסי טורקיה עם טהרן ועם מוסקבה. שתיהן הוציאו את היועצים הצבאיים והנשק נפל בידי תופסי השלטון בדמשק. אנקרה תהיה מעכשיו שומרת הסף של חילות האוויר והים של רוסיה בערי החוף.
ובנימה חיובית: בנאום הבכורה ובריאיון לטלוויזיה הסורית, אל-ג'ולאני דיבר ישר ולעניין על כך שישראל עוד לא מוצאת את הידיים והרגליים שלה בסוריה. אל-ג'ולאני התמקד בדרישה שמטוסי חיל האוויר ייצאו משטח סוריה, והבהיר כי "אין לנו תוכניות להיכנס לסכסוך עם ישראל". הרמטכ"ל, הרצי הלוי, הזדרז להגיב ש"אנחנו לא מתערבים במה שקורה בסוריה". בינתיים אין שינוי, וישראל ממשיכה לתקוף. השאלה שצריך לתת עליה את הדעת, אם אין איראנים ואין חיזבאללה, היא מה באמת יש לנו לחפש עכשיו בסוריה?