בשבועות האחרונים מתנהל שיח שקט ודיסקרטי במחנה הממלכתי ומחוצה לו על שאלת המנהיג הבא של המפלגה. בשש השנים האחרונות עומד בראש המפלגה (על צורותיה ושמותיה השונים) הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בני גנץ. הצטרפותו של הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט הצליחה לערער את המנהיגות של גנץ.
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) אמר בראיון במוסף זה כי המועמד שלו לראשות הממשלה הוא איזנקוט ולא יאיר לפיד, מנהיג מפלגתו. אחד הסקרים הראה כי איזנקוט עוקף את גנץ במספר המנדטים ונחשב כבעל סיכויים טובים יותר לנצח את נתניהו. גורם המקורב לאיזנקוט בסיעה טוען כי הוא עצמו אינו עוסק בהחלפת גנץ, מאחר שמדובר באדם לויאלי שנרתע מעסקנות פוליטית ותככים. "הוא לא האיש שיתקע לגנץ סכין בגב", אומר הגורם.
עם זאת, איזנקוט כבר העביר מסרים בשיחות פנימיות כי המפלגה חייבת לעבור תהליכי דמוקרטיזציה, כולל בחירות פנימיות לראשות המפלגה ולרשימה. למעשה, לאיזנקוט יש מכתב חתום מגנץ, כי לקראת הבחירות לכנסת הבאה יוקמו מוסדות דמוקרטיים במחנה הממלכתי ויתקיימו בחירות פנימיות, אך גנץ לא ממהר ליישם את ההסכם.
כזכור, התנאי המרכזי של איזנקוט כאשר הקים עם גנץ את המחנה הממלכתי היה להפוך את המסגרת הפוליטית החדשה לדמוקרטית ולקיים פריימריז. על פי ההסכם, בתוך 180 יום לאחר הקמת הממשלה יוקמו מוסדות המפלגה. בפועל, שום דבר מההסכם בין גנץ לאיזנקוט לא התקיים.
אין עדות על כך שאיזנקוט מדבר על ראשות המפלגה, אולם בסיעה יש מי שטוען כי מהלך כזה אפשרי, למרות התדמית הא-פוליטית שדבקה בו. "אל תתבלבלו", אומר גורם בסיעה. "גדי הוא באמת לא פוליטיקאי, אבל הוא גם לא תמים"
אין עדות על כך שאיזנקוט מדבר על ראשות המפלגה, אולם בסיעה יש מי שטוען כי מהלך כזה אפשרי, למרות התדמית הא-פוליטית שדבקה בו. "אל תתבלבלו", אומר גורם בסיעה. "גדי הוא באמת לא פוליטיקאי, אבל הוא גם לא תמים. הוא נכנס לפוליטיקה רק בשביל טובת מדינת ישראל. ואם טובת מדינת ישראל תאלץ אותו לקבל החלטות קשות - הוא יקבל. אבל צריך לזכור שהיחסים שלו עם גנץ מצוינים. הם מדברים, מתייעצים ומשתפים פעולה. מה יהיה ברגע האמת? גדי יצטרך לקבל את ההחלטה".
***
בשבוע שעבר פרצה סערה פוליטית בעקבות דבריו הבוטים של תא"ל (במיל') עופר וינטר נגד הרמטכ"ל הרצי הלוי ("אם אני ראש הממשלה - הראש של הלוי מותז בשנייה"), וטענתו כי הרמטכ"ל מנע ממנו לכהן כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה נתניהו. לטענת וינטר, חמישה ימים לפני טבח 7 באוקטובר נאמר לו מהרמטכ"ל כי אינו מתאים לתפקיד. "הוא אמר 'עשיתי התייעצות במטכ"ל והחשיבה האסטרטגית שלך לא מתאימה לנו למטכ"ל'", טען וינטר. דובר צה"ל הכחיש בתוקף את הדברים.
אבל מי שהצטרף לקלחת הצבאית היה נתניהו, והסיבות ידועות. נתניהו זיהה הזדמנות לנגח את הרמטכ"ל, ועוד לפני שהתבררו העובדות או הגרסאות, לשכת ראש הממשלה פירסמה תגובה חריפה, הרומזת על מניעים פוליטיים של הלוי. "אם דבריו של וינטר אכן נכונים, מדובר באירוע חמור. במדינה דמוקרטית, הרמטכ"ל כפוף לדרג המדיני ועליו לשמור את דעותיו הפוליטיות או האישיות לעצמו", נמסר מלשכת נתניהו.
גורם פוליטי בכיר סיפר השבוע בכנסת כי ראש הממשלה לא היה מעוניין במינוי מאחר שווינטר כיהן כמזכירו הצבאי של שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן
אבל גורמים פוליטיים המכירים היטב את וינטר ונתניהו טוענים כי מדובר בכלל בספין - וכי מי שלא רצה את וינטר בתפקיד הוא ראש הממשלה עצמו. נתניהו ידוע כטיפוס חשדן, על גבול הפרנואיד. גורם פוליטי בכיר סיפר השבוע בכנסת כי ראש הממשלה לא היה מעוניין במינוי מאחר שווינטר כיהן כמזכירו הצבאי של שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן, יותר מכך, היה מקורב מאוד לראש הממשלה לשעבר, נפתלי בנט. הגורם הוסיף: "ביבי גם חשד שווינטר היה הקצין שהעביר מידע על המנהרות לבנט במהלך מבצע צוק איתן כדי להתריע על הבעיה האסטרטגית שעוד לא דיברו עליה אז. ובנט באמת שיגע את הקבינט ובעיקר את נתניהו עם סיפור המנהרות. וינטר באמת רצה להיות מזכירו הצבאי של ראש הממשלה נתניהו. אבל בכלל לא בטוח שנתניהו רצה".
לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה: "הידיעה שקרית".
***
ואם כבר בנט - הוא מעודד מאוד מהסקרים, ולאחרונה העלה הילוך והחל לאייש את המטה האישי שלו במטרה לייצר כוורת מגובשת בדרך לבחירות, למרות שרוב הפעילות הפוליטית שלו עדיין נעשית מביתו ברעננה והאנשים שעובדים איתו לא מקבלים שכר. המינוי האחרון והמעניין הוא של עו"ד לירן אבישר בן-חורין, לשעבר מנכ"לית משרד התקשורת בזמן כהונתו של השר יועז הנדל. בן-חורין כותבת תוכניות עבודה לבנט, עוסקת באסטרטגיה ובמקביל ממשיכה לייעץ להנדל שעומד בראש תנועת המילואימניקים - שצפויה גם היא להשתתף בבחירות הבאות. לא מן הנמנע שהנדל ובנט אף ישלבו כוחות בהמשך.
למרות שלא ברור אם הוא ישולב ברשימה של בנט, יש סיכוי מעבר לסביר כי ראש השב"כ לשעבר יורם כהן ישתף פעולה עם בנט אם יחליט להיכנס לפוליטיקה
ראש השב"כ לשעבר, יורם כהן, הוא דמות דומיננטית בסביבת בנט, והשניים מקיימים שיחות בעיקר בנושאים ביטחוניים ומדיניים. לאחרונה טען נתניהו כי לכהן יש שאיפות פוליטיות, ולמרות שלא ברור אם הוא ישולב ברשימה של בנט, יש סיכוי מעבר לסביר כי כהן ישתף פעולה עם בנט אם יחליט להיכנס לפוליטיקה. גדי לסין, שכיהן בתפקיד נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס, הוא האיש שאיתו בנט מתייעץ בנושאים כלכליים.
עוד מינוי של בנט הוא ראש המטה ניר נובק, שעזב את תפקידו כמנכ"ל "טרגט" כדי לפתוח בקריירה פוליטית. מי שכבר עובד עם בנט עוד מתקופת כהונתו כראש ממשלה הוא יועץ התקשורת האישי שלו, יותם בן-יצחק.
גורם ששוחח עם בנט בשבועות האחרונים טוען כי בנט סבור שהוא יכול להיות "הבטחת הבחירות", כלשונו. "הסקרים מכניסים את בנט לסוג של היבריס", הוא מספר. "אם בעבר היה שיח של חיבורים ואיחודים - אז היום זה כבר לא הסיפור. בנט רוצה להקים משהו חדש. הוא רוצה לבנות את עצמו עם מפלגה חדשה, שמות חדשים ורעיונות חדשים. הוא לא רוצה לחזור לפוליטיקה של לפני 7 באוקטובר".
***
ארבל מתנגד בתוקף להדחת היועצת המשפטית לממשלה בטענה כי מדובר במהלך לא נכון שממילא לא יצליח
שר הפנים משה ארבל מנסה להתרחק מיוזמות פופוליסטיות או מהלכים פוליטיים שהתוצאה הסופית שלהם די ברורה, לשיטתו. כאשר העביר לו שר התקשורת שלמה קרעי את העצומה להדחת היועצת המשפטית לממשלה, הוא ניפנף אותו וסירב לחתום. כאשר נשאל על העצומה, גיחך: "מה, אנחנו בכיתה ג'3? חותמים על עצומות? יש שר ממונה על משרד המשפטים ואין צורך בעצומות וחתימות". ארבל מתנגד בתוקף להדחת היועצת המשפטית לממשלה בטענה כי מדובר במהלך לא נכון שממילא לא יצליח.
השבוע, יו"ר ש"ס אריה דרעי הצטרף לעליהום הממשלתי על היועצת גלי בהרב-מיארה ואמר כי שרי ש"ס יתמכו במהלך הדחתה אם הנושא יגיע לדיון בממשלה. "אם לוין יביא הצעה להדחת היועמ"שית - ש"ס תצביע בעד", אמר דרעי.
בשיחה סגורה נשאל השר ארבל אם יתמוך בהדחת היועצת למרות שהתנגד לכך באופן עקרוני. הוא השיב שזה לא יקרה. "הם לא יביאו את הסיפור הזה להצבעה כי זה לא יעבור. לא ידיחו אותה", טען ארבל. השר אף הציע להפסיק לעסוק בנושא. לדבריו, אם הממשלה תחליט על הדחת בהרב-מיארה, בג"ץ יפסול את ההחלטה "והיא תתחזק שבעתיים".
פורסם לראשונה: 00:00, 20.12.24