ברברה ליף, עוזרת מזכיר המדינה האמריקני לענייני המזרח הקרוב, יצאה מרוצה מאוד מהפגישה עם אחמד א-שרע, מנהיגה בפועל של סוריה. מסיבת העיתונאים שתוכננה בתום האירוע אמנם התבטלה, בתירוץ ביטחוני, אבל אחרי 12 שנות נתק מדיני אמריקני, מסרה ליף דיווח חיובי על השיחה שנמשכה שעות רבות. ליף אגב הגיעה לפגישה עם יועצים בכירים, אחד מהם יהודי, דניאל רובינשטיין, לשעבר הקונסול האמריקני בירושלים וכיום יועץ מיוחד לענייני סוריה.
1 צפייה בגלריה
אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים בסוריה
אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים בסוריה
אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים בסוריה
אל-ג'ולאני שהמיר את כינויו המחתרתי לאחמד א-שרע עם בריחת בשאר אל-אסד מסוריה, שינה גם את הופעתו: כבר לא הגלאבייה הבהירה מימי אל-קאעידה או מדי הצבא בסגנון זלנסקי. לפגישה עם ליף הוא הגיע בחליפה אזרחית, בלי העמאמה, כיסוי הראש. היא מצידה לא הסתירה את קורת רוחה, והודיעה על ביטול הפרס הכספי בסך 10,000 דולר, לכל מי שיעביר מידע על אל-ג'ולאני, שכיכב מ-2017 ברשימת הטרוריסטים המבוקשים. בהחלט הישג מרשים לְאַ-שרע.
גם בכיכר אומייה בדמשק המונים לא מפסיקים לרקוד, לנופף בשלטים על "סוריה החדשה", ובעיר חלב יצאו עשרות אלפים לצהול ברחובות. שחקן הקולנוע מקסים ח'ליל שחזר עכשיו לסוריה אחרי 13 שנות היעדרות בגלל החשש להיעצר, מתחבק עם מעריציו ומתחנן: "הניחו לשלטון החדש להתארגן כדי לפעול לטובת כולנו. סוריה פותחת עכשיו דף חדש".
בישראל מתהלכים על קצות האצבעות מול השלטון המתהווה בסוריה. מצד אחד ממשיכים לתקוף, ובעוצמה, אבל רק מטרות מוגדרות, מחסני נשק וציוד צבאי של האיראנים ומחנות של חיזבאללה. אחמד א-שרע, בהתבטאות ראשונה על ישראל, מתח אמנם ביקורת על הפעילות של צה"ל בשטח סוריה, אבל מבהיר באותה נשימה שסוריה "שלו" מתכוונת לכבד את הסכמי ההפרדה מ-1974, בעקבות מלחמת יום הכיפורים. ומיד קרא לקהילה הבינלאומית להבטיח שישראל תהיה מחויבת להסכמים. בריאיון ל"טיימס" הבריטי אמר ש"אנחנו לא רוצים סכסוכים עם מדינה כלשהי, גם לא עם ישראל".
מצד אחד, א-שרע מתחייב שנשים יוכלו ללמוד "אפילו רפואה" ולעבוד. מצד שני, כשהוא מצטלם עם עוברת אורח צעירה בדמשק או מתראיין לכתבת ה-CNN, הוא דורש מהן להתכסות ברעלה
כדאי לשים לב גם לאמביוולנטיות של א-שרע בנוגע לנשים בסוריה. מצד אחד, הוא מדבר על הנשים שנזרקו לבתי הסוהר ונאנסו שם. הוא התחייב שנשים יוכלו ללמוד "אפילו לימודי רפואה" ולעבוד. מצד שני, כשהוא מצטלם עם עוברת אורח צעירה בדמשק או מתראיין לכתבת ה-CNN, הוא דורש מהן להתכסות ברעלה. כלי תקשורת ערביים, מחוץ לסוריה, דאגו לשלוח חיצים ארסיים ולהזהיר כי "ג'ולאני-שרע מתכוון למדינה איסלאמית כמו אפגניסטן".
גם אצלנו, במנגנונים שעוקבים אחרי האירועים בסוריה ומנסים לפענח את דמותו החדשה, אם ישנה כזאת, של א-שרע, לא נעלמה הדרישה שלו מהנשים לכיסוי ראש. האם באמת המציא את עצמו מחדש? עוד לא חוברו אצלנו כל חלקי הפאזל. צה"ל ממשיך לתקוף בסוריה והעיניים לארדואן, נשיא טורקיה, שבסופו של דבר, הוא זה שמנהל את האירוע.