גורם פוליטי בכיר בממשלה ובקואליציה שיגר בימים האחרונים שורת מסרים למשפחות של חטופים שלא אמורים להיכלל בעסקה ההומניטרית, הנמצאת כעת בדיונים מתקדמים בין ישראל לחמאס. אחד מהאנשים שנחשפו לתוכן המסרים הללו, שהועברו בחשאיות דרך צד שלישי - ולפעמים גם רביעי - הגדיר אותם "מבהילים ומטרידים מאוד".
לפי המתווה המסתמן, שנידון במשך חודשים ארוכים, כשהמשא ומתן בעצם הותנע מחדש בחודש האחרון, ישנה הסכמה שמתוך כ-50 החטופים, שככל הידוע נותרו בחיים, ישוחררו בעסקה ההומניטרית נשים (לרבות חיילות), ילדים וגברים בני יותר מ-50. חמאס רואה בכל הגברים שמתחת לגיל 50 "חיילים", למרות שרק מקצתם היו חיילים בשירות בעת שנחטפו. הוויכוח החריף שנותר בין הצדדים הוא על מי מבין הגברים האלה יוגדר כחולה וייכנס למסגרת העסקה ההומניטרית, ומי יישאר מאחור, כפי שנחשף ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" ביום שישי.
2 צפייה בגלריה
 עצרת הזדהות בכיכר החטופים - ישראלים לא מפקירים אחים
 עצרת הזדהות בכיכר החטופים - ישראלים לא מפקירים אחים
"המתווה הנידון לא מתייחס לעסקה שנייה". עצרת לשחרור החטופים בתל אביב
(צילום: רויטרס /Ammar Awad)
הגורם הבכיר, שאינו מהשרים הצייתנים לראש הממשלה בנימין נתניהו, מסר למשפחות כי "הימים הבאים הם קריטיים בהשפעה שלהם על גורל יקיריכן". לפי המסרים הללו, מסתמנת כעת עסקה אחת חלקית בלבד, שלא תכלול שום מחויבות מפורשת או מנגנון ברור כיצד להמשיך את המו"מ כדי לשחרר את השאר. לפי המסרים, העסקה עדיין לא ממש בשער, ואין סיכוי לדעת הגורם שהיא תקרה השנה, וסבירות גבוהה שלא תקרה גם בזמן הקצר שנותר לכהונת הממשל הנוכחי בארה"ב אחרי חופשות חג המולד וראש השנה.
מאידך, לפי המסרים שהעביר הגורם הפוליטי הידוע בגישתו הניצית, בימים הגורליים הללו עוסקים צוותי המו"מ של כל הצדדים - ישראל, חמאס והמדינות המתווכות - בגיבוש המסגרת של המתווה. "המסגרת היא כל מה שחשוב עבורכם, כי מה זה משנה מבחינתכם אם אסיר חמאס זה או ההוא ישוחרר עבור האחרים בעסקה הראשונה?", כך לפי מסר שהועבר בידי מקורב מאוד לאותו גורם פוליטי לכמה משפחות והמקורבים אליהן.
לדבריו, כאמור, המתווה הנידון עכשיו עוסק בפועל בעסקה אחת, נפרדת, על חלק מהחטופים בלבד - תוך שהוא לא מתייחס אלא במשפטים ספורים ובאופן מעומעם מאוד לעסקה שנייה. "ואם יש איזשהו סיכוי לשנות אותו לעסקה אחת של כולם תמורת כולם, הרי זה רק אתם ואם תקימו קול צעקה גדולה. ואם זה לא יהיה עכשיו, העסק לגבי יקיריכם עלול להיתקע עוד חודשים ארוכים מאוד", מסר לבני המשפחות.
2 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת ביום ה-234 למלחמה
מליאת הכנסת ביום ה-234 למלחמה
חושש שעסקה מלאה תביא את סופה של הקואליציה. נתניהו
(צילום: אלכס קולומויסקי)
הגורם הפוליטי מסר כמובן כי הוא מאמין שרק עסקה כוללת היא הפתרון לעניין כולו, וכי הוא עושה זאת בגלל הדאגה לגורל כל החטופים. יש כאלה הסבורים כי מדובר לפחות גם על אינטרס צר יותר, משהו מעולמו של אותו פוליטיקאי ובני בריתו. יכולים להיות לכך שני הסברים. הראשון הוא נגד: לעשות אאוטינג לחלק שהוא כמעט מובן מאליו ופורסם פעמים רבות, אבל מעטים שמו אליו לב והוא רגיש מאוד ציבורית, ועלול לעורר מחאה גדולה שתתקע את העסקה, זאת לנוכח החשש של נתניהו כי עסקה מלאה שתכלול גם מילוי דרישת חמאס להפסקת המלחמה תביא את סופה של הקואליציה, לנוכח האיומים של הגורמים הקיצוניים בה - סמוטריץ' ובן גביר.
מניע אפשרי אחר הוא הפוך, לקדם את העסקה הגדולה: בחודשים האחרונים ניכר שינוי במחנה משפחות החטופים מהימין ומקרב המתנחלים, שגם הקימו קבוצות שונות כמו פורום תקווה ואחרות. פתאום, גם בני המשפחות הללו וגם מקורבים להם במחנה הדתי-לאומי, הבייס של החלק האולטרה-ימני בקואליציית נתניהו, החלו להביע תמיכה ראשונית ומפתיעה בעסקה, גם בעסקה שכוללת את סוף המלחמה ונסיגה מרצועת עזה - אבל רק בעסקה שלמה, כולם תמורת כולם, שתבטיח כי כל החטופים החיים והמתים חוזרים.
בת משפחה של חטוף אמרה אמש ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" כי "עכשיו ברור לנו שמנקודה מסוימת המלחמה בדרום היא סתם, היא לא נותנת שום דבר לאף אחד. רק עוד ועוד חיילים, השכנים שלנו, הילדים שלנו, נהרגים בלי שום סיבה. ובמקביל החטופים תקועים שם, גם זה בלי שום סיבה".
לדברי הגורם הפוליטי, המתווה הנידון עכשיו עוסק בפועל בעסקה אחת, נפרדת, על חלק מהחטופים בלבד - תוך שהוא לא מתייחס אלא במשפטים ספורים ובאופן מעומעם מאוד לעסקה שנייה
כך או כך, בין שיהיה המניע של אותו אדם לטובת העסקה או בכוונה לשבש אותה, הרי הדברים שהוא מסר למשפחות וגרמו דאגה לא קטנה, חופפים ברובם או ברובם המכריע למידע המגיע משורת מקורות בישראל ובמדינות המתווכות באשר למצב המו"מ. ישראל מנסה, ככל הנראה מתוך שיקולי מדיניות ופוליטיקה, לנסח את תנאי המתווה הנידונים עם חמאס כעסקה אחת, מופרדת ועצמאית, וליצור כמה שפחות, אם בכלל, תלות וקשר ומחויבות להמשך, בין העסקה הזו לעסקה הבאה - שבה דורש חמאס כי ישראל תיסוג מכל הרצועה ותסתיים המלחמה.
בגלל הדרישות של ישראל שההסכם על השלב הראשון ייתן לה אקזיט לחזור ולהילחם אחרי השלב הזה, ויתר חמאס עוד באפריל על דרישתו המקדמית כי כבר בתחילת העסקה הראשונה, ההומניטרית, תופסק האש באופן מלא וקבוע. בהמשך החליפו כל מיני ניסוחים פתלתלים את הדרישה הזו של חמאס, ואל מול התשובה האחרונה והפשרנית של ישראל ב-27 במאי ותשובת חמאס שהוגדרה בידי קהילת המודיעין כ"טובה" וכ"פתח תקווה לחתימה" - "גיהצו" המתווכים הקטארים את הניסוחים והפערים ויצרו נוסח שבצוות המו"מ הישראלי חשבו שהוא סביר לגמרי: במהלך הפסקת האש הראשונה יתחיל, לא יאוחר מהיום ה-16, מו"מ לשלב השני - חילופים ושחרור מלא, סוף המלחמה, נסיגה מעזה וסידורי ביטחון. המדינות המתווכות יהיו ערבות לכך שהמו"מ יגיע לפרקו ולסיכומו.
במילים אחרות: המדינות המתווכות ערבות לכך שכל עוד המו"מ נמשך - הפסקת האש נמשכת, וכי המו"מ יימשך באופן סביר עד שיגיע הפיצוח בפערים בין הצדדים, שיהיו בשלב השני גדולים הרבה יותר לנוכח הדרישות העצומות של חמאס בנוגע למה שהוא רוצה תמורת החיילים והגברים עד גיל 50.
במה שנידון כעת, כך לפי שלושה גורמים בכירים בישראל ובמדינות המתווכות הבקיאים בפרטים, גם המחויבות המוגבלת הזו מצטמצמת עוד יותר, עד שכמעט אינה קיימת. החשש של המשפחות של אלו שייוותרו מאחור הוא שנתניהו באמת יחזור להילחם, וירחיק כל עסקה שממנה יחשוש לנוכח תנאי סיום המלחמה, לחודשים רבים ואולי לשנים, עד שלא יהיה יותר את מי להציל. גם בצה"ל ובשב"כ יש בכירים מאוד התומכים בעסקה אחת, כולם תמורת כולם, אבל גם מבינים כי הדרג המדיני לא יסכים לכך בשום אופן.
פורסם לראשונה: 00:00, 22.12.24