בפעם הרביעית בתוך שבוע, נאלצו רבים מתושבי ותושבות ישראל לרוץ באישון לילה מהמיטות אל המרחבים המוגנים. הטיל הבליסטי ששוגר לפנות בוקר מתימן אמנם יורט בהצלחה, אך החות'ים ממשיכים לבסס את עצמם כמטרד מרכזי לאחר הפסקת האש בצפון ופירוק מרב היכולות של חמאס בדרום. למעשה, השילוב בין טילים לכטב"מים בגזרה הזו יצר מציאות שבה האזעקות מופעלות יום כן, יום לא, וגם בלילה - למה לא?
כפי שהעריכו בישראל, התקיפה השלישית של חיל האוויר בתימן דווקא הגבירה את התיאבון של החות'ים להמשיך ולשגר. בתחום הכטב"מים הם אפילו הוסיפו נתיב חדירה לזה שבו פעלו קודם לכן – דרך הים התיכון ומשם לקו החוף, למסלול שחוצה את סיני לרצועת עזה ומשם לנגב המערבי.
בינתיים, בישראל עדיין מתלבטים אם לתקוף באיראן, כפי שמציע ראש המוסד, או בתימן כפי שחושבים בצבא. ראש המוסד, דדי ברנע, העלה את הצעתו בקבינט המדיני-ביטחוני בטענה שכך ניתן להרתיע את החות'ים ולהביא להפעלת לחץ מטהרן על השלוחה שלהם בתימן.
אבל בכיר בצה"ל טוען מנגד, כי ההשפעה של האיראנים על החות'ים איננה כמו שהייתה לאיראן על חיזבאללה, ושהם סוג של "ילד עצמאי ומופרע". לכן, טוען הבכיר, תקיפה כזו לא רק שלא תשיג את המטרה של הרתעת החות'ים, אלא תחדש חזית ישירה מול איראן.
ברנע סבור שהאיראנים מורתעים מישראל אחרי התקיפה האחרונה ובוודאי שרגע לפני כניסתו של טראמפ לבית הלבן. שר הביטחון ישראל כ"ץ, שביקר אתמול בסוללת חץ, התייחס פעמיים בתוך 12 שעות לנושא וחזר בשתי הזדמנויות על כך שישראל תבחר לתקוף את החות'ים, ולא הזכיר את איראן.
"לא נשלים עם העובדה שהחות'ים ממשיכים לירות על מדינת ישראל", אמר כ"ץ. "נטפל בראשי החות'ים בצנעא ובכל מקום בתימן". ואכן, חיסול הנהגת הארגון נמצא כאפשרות שעומדת על הפרק, בהתאם למדיניות שבה אם הירי מתימן לישראל נעשה בלא אבחנה, כך גם התגובה הישראלית יכולה להיות באותה רוח.
ב"א-שרק אל-אווסט" הסעודי דווח כי החות'ים העלו את מצב הכוננות לרמה הגבוהה ביותר, ו"העבירו את רוב כוחותיהם לאזורי קווי המגע עם כוחות הממשלה" (הממשלה הלגיטימית בתימן המתנגדת לחות'ים, לב"א), והורו לחברות ספנות לפנות את המחסנים שלהם בנמל חודיידה, כהכנה לתקיפה ישראלית קרובה, "שתהיה שונה מקודמותיה".
מקורות מקומיים מסרו לעיתון כי החות'ים מתכוננים גם לאפשרות של התקוממות עממית נגדם. שירותי המודיעין החות'ים העבירו מסרים לתושבים באזורים השונים להימנע מלדבר בטלפון או ברשתות החברתיות על האתרים שנפגעו בתקיפות ישראליות ואמריקניות.
האתגרים בגזרה ידועים ובראשם ניצב המודיעין החסר, ולא כי אגף המודיעין והמוסד לא השקיעו באיום הזה: היו להם משימות דחופות הרבה יותר כמו לבנון, סוריה, איראן ועזה. הבעיה השנייה היא המרחק, שהופך את התקיפות למורכבות ויקרות. מנגד, זהו אימון "על רטוב" לקראת תקיפות באיראן.
איך זה ייגמר? לאורך כל המלחמה ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר כמעט תמיד בעמדתו של ראש המוסד מול הצבא (במקומות שהייתה ביניהם מחלוקת). הבחירות הללו הוכיחו את עצמן, כמו במבצע הביפרים וחיסול נסראללה. ייתכן שגם הפעם יבחר נתניהו בגישת ברנע. בינתיים, הקפצות הלילה מתימן עתידות להימשך.
פורסם לראשונה: 00:00, 25.12.24