אחרי שבוע ראשון שקט ואופטימי יחסית, עם כיבוש ללא קרב ודיאלוגים חיוביים בין קציני צה"ל למוכתרים סורים מעבר לגבול ברמה, בשבוע האחרון נרשמו שתי תקריות ראשונות – וכנראה גם לא אחרונות – בין חיילי צה"ל למפגינים סורים שמחו על פלישת צה"ל לשטחים. במקביל, מפקדים שפועלים במרחב מתארים מציאות מבצעית ש"רחוקה מתוחלת ומשמעות", שכן החיילים נמצאים לרוב בעמדות סטטיות, בחלק מהמקומות הרחוקים יותר גם כ-20-18 ק"מ מהגבול.
"זה רק עניין של זמן עד שנחטוף פה נ"ט מפתיע או פצמ"ר על הכוח שלנו, חלילה ייהרגו כמה חיילים, והכל יתהפך לרעה. קשה להסביר לחיילים את המשמעות של המשימה כאן, כי אין פה אויב ואנחנו לא עושים שום התקפה או משימות מבצעיות בעלות ערך לאורך היום", מתאר קצין מפיקוד הצפון, שם מקווים שבמקביל יתבצע מהלך מדיני שינצל את המצב החדש להזדמנות טובה יותר ליחסים בין ישראל לסוריה – הגם שהגישה הכללית בישראל כלפי מנהיג סוריה בפועל אבו מוחמד אל-ג'ולאני היא חשדנית מאוד.
לדברי הקצין, "הלוחמים יצאו משגרה אינטנסיבית של לחימה ויוזמה בדרום לבנון נגד חיזבאללה ועוד קודם בעזה מול חמאס, וכעת הם בעיקר מסתכלים על פלאחים סורים שמעבדים את האדמות שלהם ולא רואים אף אויב, ולא רק במשקפת. הנוכחות הרועשת שלנו כאן, עם טנקים שחוצים כפרים כמעט בכל יום, עלולה למשוך לפה חוליות וקבוצות חמושות כאפקט הפוך".
בצבא עדיין לא זיהו חוליות מחבלים שמתקרבות לאזור הגולן הסורי שנכבש על-ידי צה"ל, גם לא מקרב ארגוני מורדים איסלאמיסטים בדרום סוריה, ליד דרעא. חמוש בחליפה ובזקן מסודר, עסוק השליט בפועל של סוריה באיחוד המדינה וארגוני המורדים הרבים בה, שעשרות מהם נהרגו בימים האחרונים בקרבות עם תומכי אסד ב"סוריה הקטנה", מעוז העלווים הסמוך לחוף. דרעא, כעיר גדולה הסמוכה לירדן, מרוחקת רק כמה עשרות ק"מ מהגולן הסורי – מרחק של שעת נסיעה בטנדרי הפיק-אפ של החמושים האיסלאמיסטים.
לא ממהרים לתקוף
אך במודיעין הישראלי מזהים סימנים ראשונים לכוונות של אותן קבוצות להגיע לרמה הסורית. בתקרית השנייה למשל, שבה צה"ל ירה השבוע ופגע בלפחות מפגין אחד בכפר הסמוך לעיירה קוניטרה, מחו התושבים – כמו ביום שישי האחרון – נגד נוכחות צה"ל בשטחם. בצה"ל טוענים שהחיילים "חשו מאוימים", ומשתדלים לא למהר עם האצבע על ההדק בגלל הרגישות הנפיצה והכוונה דווקא לרתום את 70 אלף הסורים שחיים מעבר לגבול. בסיטואציה חריגה אחרת, שלא היה ניתן לדמיין אותה עד לפני חודש, זוהו מספר חמושים סורים שהעמידו מחסום בכניסה לאחד הכפרים בדרום הרמה הסורית. בצה"ל נערכו לתקוף אותם אבל בסוף התחרטו, לאחר שאלו הבטיחו כי הם עשו זאת כדי למנוע מאזרחי אותו כפר לצאת ממנו עם נשק.
"הלוחמים יצאו משגרה אינטנסיבית של לחימה, וכעת הם בעיקר מסתכלים על פלאחים שמעבדים את האדמות. הנוכחות הרועשת שלנו כאן עלולה למשוך לפה חמושים כאפקט הפוך"
בצה"ל אומרים כי "הכוחות עסוקים באיסוף נשקים רבים שיש בכפרים הללו, כ-20 במספר. מדובר גם במאות נשקים ישנים וגם בכאלו שהם לקחו מהמוצבים של צבא אסד כאשר החיילים ברחו מהם לפני כשלושה שבועות. ברוב המקרים יש איתם שיתוף פעולה, ורבים מהם זוכרים לטובה את הסיוע שהענקנו להם לפני כעשור בזמן מלחמת האזרחים במדינתם. אנחנו אוספים גם אמצעי לחימה רבים שנותרו באזור, לא מדובר רק בטנקים סובייטיים ישנים אלא גם בטילי נ"ט חדשים, בתחמושת רבה ומשגרי פצמ"רים".
הגולן הסורי אינו מקשה אחת. בדרום הרמה, בכפרים כמו ג'מלה וראפיד שמעל נחל הרוקאד, נרשמו יותר מחאות נגד חיילי צה"ל ומחסומים שהצבא פרס שם. כפרים אלו אירחו בעשור הקודם שלוחות של דאעש שגם הוציאו פיגועי מטען בגבול הישראלי נגד כוחות צה"ל בזמנו. מאידך, גם בכפר ג'ובתא אל-חשב בצפון הרמה, הסמוך לכפר הדרוזי-ישראלי מסעדה, התושבים לא מיהרו להחזיר את נשקם לחיילי צה"ל – שמצידם, לפי דיווחים בסוריה, הציבו להם אולטימטום של 48 שעות להסגיר את אמצעי הלחימה שלהם, אחרת צה"ל ייכנס לתוך כפרם.
איתות חיובי לדרוזים
היקף הפעילות של צה"ל בסוריה הוא בסדר גודל של שתי חטיבות סדירות. אחרי דילמה לא פשוטה, הוחלט שלא לזעזע שוב את גרף המילואים לשנה הקרובה, חרף המשך הפעילות בדרום לבנון וברצועת עזה, ולהשאיר את המשימה הזו בידיים של כוחות סדירים. "אנחנו מקדימים תרופה למכה ומיישמים תוכנית של 'הגנה קדמית', עד שסוריה תתייצב וכוח מסודר ייקח את השליטה מחדש מול גבולנו כדי שלא יגיעו לשם ארגוני טרור", אומרים בצה"ל.
"אנחנו מקדימים תרופה למכה ומיישמים תוכנית של 'הגנה קדמית', עד שסוריה תתייצב וכוח מסודר ייקח את השליטה מחדש מול גבולנו כדי שלא יגיעו לשם ארגוני טרור"
עמוק יותר, לכיוון ג'בל דרוז שמצפון לדרעא, חיים כ-300 אלף דרוזים שכבר קיבלו איתותים חיוביים מצה"ל על כך שישמור עליהם אם וכאשר עיירת המחוז שלהם סווידא תותקף על-ידי ארגונים סלאפיים. במקביל, דווח בסוריה כי נציגי העדה הדרוזית במדינה כבר נפגשו בימים האחרונים עם ההנהגה החדשה בדמשק שהבטיחה להם שלא יאונה להם כל רע. נקודה דרוזית-סורית נוספת שכבר זוכה להגנה קרובה יותר מצה"ל היא בכפר חדר שבמורדות החרמון, מול מג'דל שמס. צה"ל כבר פרץ את הגדר שבגבעת הצעקות בין שני הכפרים, ומפטרל תדיר סביב חדר ובגבעות הנמוכות שחולשות עליו. לדרוזים בסוריה יש נוכחות גם ליד דמשק, שם אגב כבר העניק אל-ג'ולאני לחמאס שליטה על מחנות הפליטים הפלסטינים שבפאתי העיר.
בשבוע שעבר נחשפה ב-ynet תוכנית הבזק בצה"ל לביצור השליטה בחרמון הסורי, שגם נכבש ללא קרב: מוצבים שמקימים באגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה (אט"ל) בשני מפלסים – ברום של 2,400 מטרים ובשיא של ההר, בגובה של 2,800 מטרים – עם תשתיות ארוכות טווח למאות הלוחמים שיתפסו שם את הגזרה, מחסני ואמצעי הזנה לתקופות של נתק בגלל סופות שלגים ודרכים שנפרצות מהצד הישראלי.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.12.24