כבר בכיתה ט' נבחרים התלמידים שיהיו העתודה הבאה של המוסד והשב"כ, ומהשלב הזה הם הופכים להיות נערי ונערות צללים עם אותיות במקום שמות מלאים. מדובר בתוכנית לאומית, "אודם מנהיגות בזירה הטכנולוגית", מבית היוצר של תוכניות העילית "תלפיות" ו"פסגות" המשותפת למפא"ת במשרד הביטחון, משרד החינוך, צה"ל, המוסד והשב"כ.
2 צפייה בגלריה
yk14208247
yk14208247
בוגרי המחזור הראשון בתמונה קבוצתית
(צילום: דוברות משרד הביטחון)
בוגרי המחזור הראשון בתיכון שהוקם בקצרין משלימים כעת את בחינות הבגרות, ובימים אלה נפתחה ההרשמה למחזור הבא. בוגרי התוכנית בתיכון ימשיכו ללימודי תואר בהנדסת חשמל בטכניון, לצד הכשרה נוספת הכוללת חשיפה לזרועות הביטחון והשתתפות בפרויקטים בתעשיות הטכנולוגיות, ומשם לשירות צבאי של שש שנים סדיר וקבע - ואז לשיבוץ אישי בתפקידים טכנולוגיים מובילים בשב"כ ובמוסד.
מפילוח גיאוגרפי של התלמידים ניתן לראות ייצוג של 40 אחוז לפריפריה בדרום ובצפון, בשאיפה שהמחזור הקרוב יכלול לפחות 50 אחוז. 38 אחוז מהתלמידים הם בנות והמטרה היא להמשיך להגדיל את חלקן.
ראש חטיבת תוכניות העילית במפא"ת, רואי שפר, הסביר כי תוכנית אודם נולדה על רקע המחסור העצום בכוח אדם טכנולוגי-ניהולי ביחידות הפיתוח המובילות בצה"ל, בשב"כ ובמוסד. "במקום להמתין למי שיגיע בסוף כיתה י"ב לרמה נדרשת, אודם מפתחת בקרב תלמידות ותלמידי התוכנית, החל מכיתה י' ולאורך שלוש שנות התיכון הייעודי, הן את היכולות הלימודיות במתמטיקה, פיזיקה ואנגלית - והן כישורים מנהיגותיים-ניהוליים, חוסן, עבודת צוות, מוטיבציה לתרומה למדינה ועוד", הוא אמר.
2 צפייה בגלריה
נערים נערות בני נוער תיכון נצרת מכשיר הכשרה הכשרות שב"כ מוסד 8200 תפקיד תפקידים ביטחוני ביטחוניים
נערים נערות בני נוער תיכון נצרת מכשיר הכשרה הכשרות שב"כ מוסד 8200 תפקיד תפקידים ביטחוני ביטחוניים
עם אותיות במקום שמות מלאים, מכיתה ט'
(צילום: דוברות משרד הביטחון)
לדבריו, "הרעיון הוא לתת הזדמנות לנערות ונערים לסגור פערים ולהרחיב ידע טכנולוגי ופיתוח אישי בשלב שבו הן והם עדיין מתעצבים, ולפני שמתקבלות כבר רוב ההחלטות ובעצם נסגרות דלתות".
א', תלמיד י"ב מהמחזור הראשון ותושב קריית שמונה, אמר שיעדי התוכנית התאימו לו: "אני רוצה לשרת שירות משמעותי במערכת הביטחון, במקומות שהיתרונות שלי הכי באים לידי ביטוי ובמקום שאוכל לתרום למדינה שלי במידה הרבה ביותר. אחרי 7 באוקטובר, התוכנית קיבלה מבחינתי חותמת לכך שצריכים אותה. האירועים הראו לי שאין מקום טוב יותר שבו אני יכול להיות כרגע מאשר בתוכנית הזו, אשר בסופה אשרת במקומות משפיעים ואיכותיים במערכת הביטחון. בעולמות הללו, של השב"כ והמוסד, צריכים לדעת שברוב המוחלט של המקרים אתה לא תקבל קרדיט על מה שעשית, וייתכן גם שאף פעם לא יידעו שאתה זה שפעלת - ומבחינתי זה היופי שבדבר".
ש’, תלמידת י"ב מיישוב בעוטף עזה, הוסיפה שהתוכנית משתלבת עם הערכים שעליהם גדלה - של תרומה למדינה וציונות. "האנשים שחשבו על הפיתוחים הטכנולוגיים הם אלו שהצילו את חיי. גם במלחמה הנוכחית אי-אפשר להתעלם מהתפקיד הקריטי של הטכנולוגיה. תמיד עניין אותי להבין במה אנשי הצללים עוסקים ואיפה אני יכולה לתרום את חלקי. השאיפה שלי כיום היא להיות אחת מהם - לדאוג לכולם, מבלי שיידעו מי אני, ומבלי שאף אחד ישים לב שהייתה איזושהי בעיה מלכתחילה".
פורסם לראשונה: 00:00, 01.01.25