ילדה שנרצחה במיטתה. אנשים שנשרפו למוות. חברים בארגוני פשיעה שהתחזו לשוטרים ורצחו קורבנות חפים מפשע — כך נראתה מפת הרציחות בחברה הערבית בשנה החולפת, שהייתה אכזרית במיוחד. באחד המקרים, נחטף אב לעיני ילדו ונלקח למקום פתוח, שם ערפו את ראשו. גופתו הושארה ליד היישוב מרר ואת הראש זרקו הרוצחים ליד בית ספר בבסמת טבעון.
זו לא סצנה מסדרת מאפיה. זה אצלנו, כאן, בארץ.
שנת 2024 היא השנה האכזרית ביותר הזכורה מבחינת פשיעה בחברה הערבית, ובה אפילו נשים וילדים נכנסו לרשימת המטרות של ארגוני הפשיעה, במסגרת נקמת דם. 237 קורבנות נרצחו במהלך השנה, מתוכם 21 נשים ושמונה ילדים. מאז שנכנס דני לוי לתפקיד מפכ"ל המשטרה נרצחו 84 בני אדם.
נרצחים רבים, 30 במספר, הם מאזור הנגב, אך מקרי הרציחות אירעו לאורך המדינה כולה, מצפון לדרום. שיטות ההרג מגוונות - ומחרידות. שלושה ילדים נרצחו באמצעות ירי ורימונים. סילא אבו חלאוה (8) ובן דודה מוחמד אבו חלאוה (10), תושבי רמלה, נרצחו ממטען שהושלך לבית עסק. באותו מקרה נרצחו אמה של סילא, דועאא ולין מוגרבי.
ברהט נרצח סוהיב אשוי (15) בזמן ירי תוך כדי קטטה שלא היה מעורב בה. ביישוב חורה נרצח מוחמד אל-אעסם (14) מירי. גם הקורבן הזה נורה בלי שהיה לו כל קשר לקטטה. בשגב שלום נרצח בקר אל-ג'ראבעה (17) מירי. בעיר טמרה נרצח מירי אמיר דואהדה (16) כשחזר ממקום עבודתו. הוא עמד עם חבריו ליד הבית ונרצח על-ידי אלמונים.
אחמד אבו-גידה (17) נדקר למוות כשהיה בדרכו למכולת. וליד ג'עו (16) מאום אל-פחם נורה למוות בכפר קרע כשהגיע למקום עבודתו. סיהאם מוסראתי (10) נרצחה כשישנה אצל דודתה בכפר קאסם - שנרצחה אף היא.
"היא נרצחה במיטתה בכפר קאסם. לאן הגענו? לרצוח ילדה בצורה כזו, זה אומר שהפושעים לא דופקים חשבון לאף אחד"
קרובת משפחתה של סיהאם סיפרה: "הילדה נרצחה במיטתה בכפר קאסם. לאן הגענו? לרצוח ילדה בצורה כזו, זה אומר שהפושעים לא דופקים חשבון לאף גורם משטרתי וממשלתי ועושים מה שבא להם. גם בבית אין ביטחון אישי. אני תמיד נמצאת בפחד. מאז רצח הילדה, אני וילדיי ישנים במקלט כי לרוצחים יש שיטות לפרוץ לבתים ולרצוח כל מי שרואים".
קרוב משפחתו של סוהיב אשוי שנרצח ברהט סיפר על הטרגדיה, וציין כי הוא חף מפשע. "הוא לא עשה כלום. היינו בשכונה, ואז התחילו חילופי אש והוא חטף כדור. היום על מילה קטנה ועל שטויות רוצחים אנשים, גם על ויכוח על חניה או חלקת אדמה או תנועה בכביש. אצלנו ברהט הירי ממשיך בלילה ולאור יום ואין מי שיטפל. לא מורגשת תנועה משטרתית שתילחם באמת בתופעה החמורה שמהווה סכנה לחיינו".
בשנה שעברה, כשלעצמה שיא חריג, נרצחו 244 בני אדם. ולצד זאת, נראה כי האכזריות הולכת וגדלה, עם פגיעה הולכת ומתמשכת גם בבלתי מעורבים כחלק מ"נקמת דם". השנה נרצחו בחברה הערבית 21 נשים, עלייה בהשוואה לשנת 2023, אז נרצחו 15 נשים. חלק מהנשים נרצחו על רקע סכסוכים בין ארגוני פשיעה. "בעבר הזהרנו מהפגיעה בנשים וילדים וזה יצא לדרך", אומר אדם המשויך לארגון פשיעה. "כשיש פגיעה בהם אז כולם מתחילים לנקום באותה דרך וזה לא הסוף. נמשיך כך כל עוד אין רגיעה. הרשימה עדיין ארוכה וסימנו יעדים לרצח, גם חפים מפשע, בכדי להכאיב. המלחמה הזו מאוד קשה ואין מי שיכול להרגיע אותה או לשלוט בה".
הסכסוכים בין ארגוני פשיעה היו המקור לרוב הרציחות השנה. עשרות חפים מפשע נרצחו, רק משום שהפושעים לא הגיעו ליעדים המרכזיים, ורצחו את קרובי משפחותיהם. בעקבות הרציחות והסכסוכים, רבים נטשו את בתיהם ונסעו לחו"ל. אחרים לא יוצאים מבתיהם מרוב פחד.
בני משפחה מהגליל סיפרו שביתם ספג ירי כמה פעמים, ובעקבות זאת נאלצו לעזוב את הארץ. "אנחנו רוצים לשמור על החיים שלנו. אם לא היינו נוסעים, היום כל המשפחה הייתה מתחת לאדמה. הגשנו תלונות, הגיעו שוטרים ובסוף כמו תמיד - אין עצורים. כשהמשטרה לא מצליחה להגיע ליורים אז אנשים לוקחים את החוק לידיים - או שעוזבים את הארץ".
אב לחמישה ילדים מלוד העיד כי "נכון שהשנה מספר הרציחות הוא פחות בשבעה נרצחים בהשוואה לשנה הקודמת, אבל החשבון הזה אינו נכון. אני ועוד המון אנשים לא יוצאים מהבתים כי אם יוצאים, ישר רוצחים אותנו. אם כל משפחה מאוימת תצא החוצה, אז מספר הנרצחים יעלה ל-400, אם לא יותר. מי שאומר שקיימת ירידה בפשיעה לא מבין כלום ועדיף לו לא לדבר. לא מבין מה בן גביר עושה עד היום, הוא צריך להתפטר מתפקידו ולא להישאר דקה. הוא הפקיר חברה שלמה וכל הזמן רק משקר במקום לטפל בבעיה".
"להטיל אימה על החברה"
הפעיל החברתי והפוליטי עורך דין רדא ג'אבר, תושב טייבה העוסק במקרי הרצח והאלימות בחברה הערבית, סיפר כי שנת 2024 התאפיינה בהרחבת מעגלי הקורבנות: "הירי התרחב מעבר לעבריינים עצמם ובני משפחותיהם הקרובים והרחוקים, וכולל פגיעה בנשים ובילדים. זאת בנוסף לשימוש בשיטות חייתיות לפגיעה בקורבנות, הן כדי להכאיב ליריבים, והן כדי להרתיע ולהטיל אימה על החברה עצמה".
לדבריו, "השנה בלט במיוחד והתבהר הקשר בין הפוליטיקה והפשיעה. כשהדרג הפוליטי עוין ואף מנהל מלחמה נגד החברה, התוצאות אסוניות. השנה בלט הזלזול הלא ייאמן ביחס ל'עובדות', בעוד המפכ"ל והשר דווקא חוגגים הצלחה, למרות התוצאות האיומות, המסר שעובר לחברה הערבית - אתם לבד, חשופים מול פשיעה שאין לה גבולות".
פידא שחאדה, מתכננת ערים וחברת מועצה לשעבר בעיריית לוד, הוסיפה כי "ההסלמה המדאיגה לא התבטאה רק בעלייה במספר הפשעים, אלא גם בהעמקת דפוסים חדשים ואלימים יותר שהשפיעו באופן ישיר על תחושת הביטחון של התושבים. תפקידה של האישה בסכסוכים השתנה משמעותית - אם בעבר נשים נותרו לרוב מחוץ למעגלי הפשע והאלימות, השנה הן הפכו לחלק מהותי מהסכסוכים או למטרות ישירות". היא הצטרפה לדברי בני המשפחה מהגליל: "תחושת אי-הביטחון דוחפת משפחות רבות לעזוב את בתיהן, ולעיתים אף את המדינה".
עו"ד אמיר בשאראת מהוועד הארצי של ראשי הרשויות המקומיות הערביות תקף את גורמי אכיפת החוק, ואמר כי "ארגוני הפשיעה הפכו להיות מחלה ממאירה בגופה של החברה הערבית, המתפשטת לחברה הישראלית כולה. השנה נסגרת בדומה לשנת 2023, עם מספרי שיא של קורבנות הפשיעה המאורגנת בישראל. זה לא מחדל, זו כבר תוכנית עבודה: לאפשר לארגוני הפשיעה להשתלט על המרחבים הציבוריים".
ממשטרת ישראל נמסר: "תיקי פשיעה חמורה בדגש על תיקי רצח נמצאים בראש סדר העדיפות המשטרתי. המפכ"ל הקים צוותים אסטרטגיים לטיפול בסוגיות השונות כולל בפשיעה החמורה. משטרת ישראל פועלת בכלל האמצעים והסמכויות העומדים לרשותה ומשקיעה משאבים רבים בחקירת אירועי רצח כל זאת לצד פעילות וחקירות המשטרה בשגרה ובחירום בעת המלחמה".
פורסם לראשונה: 00:00, 31.12.24