בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו שוכב בבית החולים, מתאושש מהניתוח להסרת הערמונית שעבר ביום ראשון, בקואליציה שלו מתחוללות סערות.
המשבר המרכזי מתחולל בין השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לבין שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. בן גביר טוען כבר שבועות שהובטחה לו תוספת משמעותית לתקציב משרדו, אך היא אינה כלולה בהצעת התקציב. בתגובה, הוא מאיים כי חברי סיעתו יתנגדו לחוק הרווחים הכלואים, שאותו מקדם סמוטריץ'.
במקביל, האופוזיציה מסרבת לקיזוזים לקראת ההצבעה על החוק, שאמור להכניס לקופת המדינה כ-10 מיליארד שקלים, וכרגע אין לקואליציה רוב בהצבעה. בנוסף, בן גביר תוקע את חוק הביטוח הלאומי, עוד יוזמה ששר האוצר חפץ בה.
מסמך שנחשף היום ב-ynet ו"ידיעות אחרונות", שהוכן ב-18 בנובמבר, מציג הסכם בכתב יד בין שלושה גורמים: מזכיר הממשלה יוסי פוקס, ראש המטה של בן גביר חנמאל דורפמן, וראש המטה של סמוטריץ’ שריה דמסקי. שלושתם גם חתומים עליו. הוא כולל פירוט של סעיפים אשר בגינם יקבל המשרד לביטחון לאומי תוספת תקציב. הסך הכולל: 850 מיליון שקל, שאמורים להגיע למשטרה, לשב"ס ולנציבות הכבאות.
לדברי בן גביר, סמוטריץ' מסרב לכבד את ההסכם "ממניעי נקמנות". מקורביו טוענים כי ועדת הכספים משכה את ההסכם וכלל ולא דנה בו. גורמים באוצר טוענים בתגובה כי "הפנייה התקציבית של בן גביר נעצרה בגלל שהוא עצר בכנסת את חוק הביטוח הלאומי, שאמור להכניס לקופת המדינה 4.5 מיליארד שקלים. ברגע שהוא ישחרר את חוק הביטוח הלאומי – אפשר יהיה לשחרר את הפנייה התקציבית שהוא מבקש. אי-אפשר לבקש תוספות תקציביות בזמן שאתה מצביע נגד תקציב המדינה ועוצר את צעדי ההתכנסות שעליהם הממשלה החליטה".
דרישת ח"כים באופוזיציה: בדקו את ההסתרה
בעקבות הפרסום הבוקר, שלושה חברי כנסת מהאופוזיציה פנו ליועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, בטענה כי מדובר בהסכם לא חוקי מאחר שהוא לא נחשף לחברי הכנסת לפני שהצביעו עליו.
חברי הכנסת אפרת רייטן (עבודה), עודד פורר (ישראל ביתנו) וולדימיר בליאק (יש עתיד) דרשו מאפיק לבדוק את ההצבעה בעניין העברת מאות מיליונים לבן גביר (שלא הועברו לבסוף בעקבות המחלוקת), בטענה כי מדובר בהסכם לא חוקי שלא הוצג כחוק לכנסת. השלושה מציינים עוד, כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נשאל במפורש במהלך דיון במליאת הכנסת האם קיים הסכם כתוב על העברת מאות מיליונים לבן-גביר – והכחיש בתוקף.
מזכיר הממשלה עו"ד יוסי פוקס מסר בתגובה, כי לא מדובר בהסכם פוליטי ולכן לא הייתה חובה לחשוף אותו לחברי הכנסת ולציבור. לדבריו, מדובר בפשרה שהוא חתם עם נציגי סמוטריץ' ובן-גביר שאין חובה לחשוף אותה. גורם בסביבת בן-גביר טען כי מי שהיה צריך לחשוף את המסמך ולהניח אותו על שולחן הכנסת הם אנשי משרד האוצר. מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה כי מדובר בהסכם מקצועי ולא פוליטי.
מאחורי המשבר בקואליציה
במקביל למשבר בין סמוטריץ' לבן גביר, יש מוקש נוסף בדרך לתקציב: מפלגת יהדות התורה שמתנה את הצבעתה בכך שעוד לפני תהיה התקדמות ממשית בהליכי חוק הגיוס, שזכה לכינוי חוק ההשתמטות. כמה מחברי המפלגה אף הודיעו כי יחברו לבן גביר ויתנגדו לחוק הרווחים הכלואים.
ההתנהלות הזאת מטלטלת את הקואליציה, שם ישנם גורמים הטוענים כי "חייבים לשים לכך סוף". בכיר בממשלה אמר ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet כי "בן גביר והחרדים הם פשוט שערורייה. בכל פעם שמשהו לא נראה להם, הם מאיימים להתנגד לסעיפים קריטיים בתקציב המדינה. פעם זה בגלל חוק הגיוס ופעם בגלל שכר השוטרים. זה מוביל אותנו במסלול ישיר לפירוק הקואליציה ולהקדמת הבחירות".
גורם אחר בקואליציה טען כי בוחרי הימין יענישו את מי שיפרק את הממשלה: "הציבור הימני מסתכל, הוא רואה מי מחזק את המחנה ומי קודח חורים בספינה. הציבור יגרום לאשמים לשלם את המחיר". לדבריו, אם לא יהיה רוב לחוק הרווחים הכלואים, "זה יוביל לקיצוץ של חמישה מיליארד שקלים בתקציבי משרדי הממשלה השונים – וכולם יידעו שבן גביר אשם בכך".
האם כל האיומים יובילו לצעד ממשי? כמו במקרים קודמים, לא. נתניהו לא צפוי לפטר את בן גביר גם אם יחליט בסוף להצביע נגד התקציב. גורם בקואליציה הסביר כי "הסיכון במהלך כזה הוא גדול מדי. ההערכה היא שאף אחד מהשותפים לא מתכוון באמת לפרק את הקואליציה, והמטרה של כל אחד היא בסך להתנהל בסביבת עבודה מקולקלת מתוך מטרה למזער נזקים".
כעת נשאלת השאלה: האם ואיך הקואליציה תשרוד את שני המוקשים הפוליטיים המשמעותיים שלה, תקציב המדינה וחוק הגיוס? התשובה עדיין לא ברורה, אבל סביר שפתרון יימצא: אף אחד בקואליציה לא ירוויח מבחירות נוספות.
פורסם לראשונה: 00:00, 31.12.24