שר החוץ המצרי החדש, בדר עבד אל-עאטי, טילפן לעמיתו הסורי העוד יותר טרי, אסעד א-שיבאני, כדי לברך אותו על כניסתו לתפקיד. כדאי לשים לב לשתי נקודות: הראשונה, שא-שיבאני הוא "רק" שר חוץ זמני, וניתן להחליפו בכל רגע נתון. השנייה, היא שבניגוד למדינות ערביות אחרות, מצרים לא שיגרה עד עכשיו משלחת רשמית לדמשק. וזה, כמובן, לא מקרי. יש יותר מדי חשבונות מאחורי הקלעים.
כדאי לשים לב שמאז נפילת בשאר אסד מתכנסים כל ראשי המנגנונים של מצרים בארמון הנשיאות המצרי. גם אם לא יודו בפומבי, מצרים חוששת מגורל דומה לגורלו של בשאר. א-סיסי הוא לא נשיא פופולרי. המצב הכלכלי קשה. החוק היבש אמנם אוסר הפגנות בערים הגדולות, אבל ראשי המנגנונים מודעים לאפשרות שהמוני מצרים ישטפו בבת אחת את הרחובות, יקראו להדיח את א-סיסי ויפנו לרוסיה, לסין, ואולי גם לסעודיה, בבקשות לסיוע כלכלי.
כדאי לשים לב שמאז נפילת בשאר אסד מתכנסים כל ראשי המנגנונים של מצרים בארמון הנשיאות המצרי. גם אם לא יודו בפומבי, מצרים חוששת מגורל דומה לגורלו של בשאר. א-סיסי הוא לא נשיא פופולרי. המצב הכלכלי קשה
א-סיסי בהחלט חושש מ"תסמונת אסד". השמועה האחרונה מדברת על איברהים ערגאני, הבדואי-פלסטיני המקורב לצמרת השלטון, שמנהל את המעבר ברפיח בזכות קשריו הסמויים בצמרת וגובה עשרת אלפי דולרים כל שבוע עבור חציית המסוף מעזה. חלק מהסכומים הוא מעביר לקופת האוצר המצרי, חלק אחר לצבא, והיתרה נשארת אצלו בכיס. עכשיו הוא מקים מפלגה חדשה שכבר קיבלה את השם המחייב "מפלגת החזית הלאומית". במפלגה הזאת, שכל צעדיה מוכתבים מארמון הנשיאות, יכהנו שרים לשעבר, חברי פרלמנט ואנשי עסקים. התוכנית: להחליף את מפלגת השלטון "הלאומית" שמעלה עובש, וידועה כמושחתת וכמי שבכיריה איבדו את החיבור לעם המצרי. המפלגה החדשה תעבוד יד ביד עם הנשיא ועם בנו, הגנרל מחמוד א-סיסי. היעד המרכזי: למצוא פתרונות קסם למצוקות הכלכליות.
מרבית המפעלים הכלכליים עובדים עם צבא מצרים. הצבא, בעידודו של א-סיסי, הקים זרוע כלכלית חזקה, מספק מוצרים לאזרחים, ועכשיו יצטרפו גם המפעלים הגדולים לרשת.
אל-ערגאני הוא דמות המפתח החדשה במצרים, אבל יכול גם להגיע הרגע שבו יודח מכל סמכויותיו וייעלם. כדאי לשים לב, יש לו מערכת קשרים חשאית אבל ממוסדת עם בכירים במנגנונים הישראלים. הוא אפילו הגיע בחשאי ובזהות בדויה לבית החולים הדסה בירושלים עם בתו, כדי לעבור טיפול רפואי.
ירדן, בניגוד למצרים, כבר הספיקה לשגר את שר החוץ איימן ספדי לפגישה עם אל-ג'ולאני. הקלפים פתוחים - ירדן יודעת מה היא רוצה להשיג: בעיקר שקט בשני עברי הגבול המשותף. מעניין לנבור בהנחיה ליותר ממיליון הפליטים הסורים בממלכה, שקיבלו הוראה חד-משמעית לא לחזור, לפי שעה, לסוריה. ירדן מוכנה למשוך את קשייה הכלכליים עוד חודשיים-שלושה ולאכסן את הפליטים במחנות או אצל קרובי משפחה, עד שתתבהר התמונה. עד אז, הפליטים הסורים ישמשו בני ערובה.
בלבנון המצב עוד יותר מסובך: מתוך 13 המועמדים לנשיאות בבחירות שמועדן לא ברור, בולטים שני מתמודדים ‑ סולימאן פרנג'יה הזוכה לתמיכת חיזבאללה, וג'וזף עון, הרמטכ"ל, שכולם מדגישים את יושרו הנדיר ועל התמיכה האמריקאית-בריטית-צרפתית במועמדותו לתפקיד הבכיר. גם ישראל תומכת מרחוק. אלא שעד היום התקיימו 13 סבבי בחירה ולא נמצא המתמודד שיזכה ברוב קולות מוחץ של הפרלמנט. סביר להניח שגם בהצבעה המתוכננת בחודש הקרוב, עדיין לא ייבחר הנשיא. לבנון מתמודדת עם עוני כבד, עם מחסור ברופאים שקיבלו הצעות מפתות בחו"ל והסתלקו, ועם הפחד הגדול שהאופוזיציה הסורית החדשה תתנחל ותנהל מאבקי כוח נגד אל-ג'ולאני וחבורתו בדמשק.
אין סודות גדולים. אפילו יורש העצר הסעודי בן-סלמאן משחק בקלפים גלויים. את שנת 2025 הוא רוצה להקדיש לפיתוח עיר העתיד "נאום" ולהשקיע במפעלים שימשכו משקיעים מארצות-הברית ואירופה. הנשיא טראמפ מדאיג אותו הרבה יותר מג'ולאני בסוריה. מצד אחד הקשרים הדוקים, מצד שני טראמפ עוד לא חשף את תוכניותיו למזרח התיכון, אם יש כאלה.
שר החוץ הסורי מתכונן, בביקור רשמי ראשון מחוץ לארצו, להגיע לסעודיה בכוונה לבקש סיוע כספי. סילוקם של האיראנים מסוריה משחק לטובת הממשל החדש. השלום עם ישראל עדיין נמצא ברשימת ה"מטלות" של בן-סלמאן, אפילו בשנה הקרובה. השלום הזה הוא בהחלט על הכוונת, לא רק אצלנו. אבל בסעודיה מעדיפים ראש ממשלה אחר בירושלים.
פורסם לראשונה: 00:00, 02.01.25