בשבועות האחרונים הקואליציה מתנהלת ממשבר למשבר, אבל נראה שהקרחון שעשוי לפרק את הספינה הוא חוק הגיוס. כפי שנכתב כאן לפני מספר שבועות, לאחר כניסתו לתפקיד שר הביטחון נפגש ישראל כ"ץ עם יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, כדי להגיע להסכמות בנושא. אמנם השניים התכנסו סביב מתווה מקובל, אבל מאז החרדים (כולל ש"ס) הקצינו את עמדתם, כ"ץ נסוג בחזרה לאחור, ומה שנראה אפשרי לפני כחודשיים בכלל לא מתקרב למה שהחרדים מוכנים לקבל היום.
ראש הממשלה נתניהו מפעיל מכבש לחצים על כ"ץ להציג חוק גיוס כבר בשבוע הבא, אבל מבחינת לוחות זמנים פוליטיים, זאת כמעט דרישה דמיונית. החוק תקוע כבר שבועות רבים בוועדת החוץ והביטחון, וזקוק ליותר מימים ספורים. הפערים בין כ"ץ לאדלשטיין גדולים: האחרון מתעקש כי במכסת המתגייסים ייספרו רק כאלה שהתגייסו לשירות קרבי או תומכי לחימה, בעוד שר הביטחון קרוב יותר לדרישה של החרדים: גם מי שמתגייס או מתנדב לשירות אזרחי במד"א או בזק"א ייחשב במכסה.
2 צפייה בגלריה
yk14209930
yk14209930
(אדלשטיין וכ"ץ. הראשון דוחף לכיוון קרבי, השני קרוב לדרישת החרדים | צילום: דוברות הכנסת)
בינתיים, באופוזיציה בונים על מספר שרים וח"כים מהקואליציה שאמרו כי לא ייתנו את ידם ל"חוק השתמטות", ויתמכו רק בחוק שיוביל אדלשטיין. גורמים בליכוד ערכו בימים האחרונים משאל ח"כים לא רשמי כדי להבין מי נמצא במחנה של מי, ולא מעט מהם הודיעו כי הם ב"בלוק של יולי". ככל הנראה, ברשימה הזאת נמצאים השר אופיר סופר (הציונות הדתית) וח"כים מהליכוד כמו משה סעדה, דן אילוז ואלי דלל. גם סגנית שר החוץ, ח"כ שרן השכל (הימין הממלכתי), לא מתכוונת לתמוך בחוק שישרת את החרדים. אחד הח"כים מהליכוד אומר: "אני אתנגד לכל חוק שלא יכלול סנקציות אישיות וכלכליות כבדות משקל על מי שלא מתגייס. להתנגד זה להצביע נגד החוק. לא להימנע, לא להיעדר ולא להתקזז".

מי יהיה יו"ר מזכירות המפלגה?

ועוד בענייני שר הביטחון: בעוד מספר חודשים יתקיימו בחירות פנימיות למוסדות הליכוד, כאשר הקרב המשמעותי יהיה על תפקיד יו"ר מזכירות המפלגה, שבו מחזיק כבר שנים רבות כ"ץ, אחד האנשים החזקים בליכוד. מי שהחליט להתמודד מולו הוא השר מיקי זוהר, הזוכה לתמיכה מהשרים יריב לוין וחיים כץ, וגם השרים שלמה קרעי ומירי רגב שוקלים להיכנס למרוץ. גורמים בליכוד טוענים כי כ"ץ שיתק את פעילות המזכירות, וכי למעשה המוסד כמעט שאינו פעיל. להגנתו של כ"ץ ייאמר שמדובר ברוח המפקד, כלומר נתניהו.
יו"ר המזכירות אחראי על כל מנגנוני התנועה, כמו ועדת הכספים, יחידת המחשוב, ועדת ביקורת, הוועדה המוניציפלית, סניפי המפלגה ושגרת הניהול שלה. התפקיד גם מאפשר ערוץ פתוח ליו"ר המפלגה, מה שכ"ץ הצליח למנף היטב כדי ליצור ברית פוליטית עם נתניהו לאחר תקופה של יחסים עכורים שבמהלכה נתניהו האשים את כ"ץ ב"חתרנות".
שר הביטחון לא מתרשם מקריאת התיגר של הדור החדש במפלגה ומתכוון להתמודד על קדנציה נוספת, אלא אם ייפתח הקרב הרשמי על תפקיד יו"ר הליכוד במקרה שנתניהו יחליט לפנות את מקומו אחרי שני עשורים בתפקיד.

ההסכם של פוקס

השבוע נחשף ב"ידיעות אחרונות" מסמך סודי שנחתם בין מזכיר הממשלה, עו"ד יוסי פוקס, לבין ראשי המטות של השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'. המסמך, שנכתב בכתב יד, מסדיר העברת כ-850 מיליון שקל למשרד לביטחון לאומי של בן גביר – אך על אף שמדובר בסיכום פוליטי הנוגע לתקציב המדינה, המסמך הזה מעולם לא הוצג לחברי הכנסת, לא במליאת הכנסת ולא בוועדת הכספים.
2 צפייה בגלריה
הסכם בכתב ידו של יוסי פוקס על תוספת של 850 מיליון ש"ח למשטרה
הסכם בכתב ידו של יוסי פוקס על תוספת של 850 מיליון ש"ח למשטרה
הסכם בכתב ידו של יוסי פוקס על תוספת של 850 מיליון ש"ח למשטרה
יותר מכך, כחודש לאחר שהמסמך נחתם נשאל שר האוצר סמוטריץ' על ידי ח"כ גלעד קריב (העבודה) האם קיים סיכום בכתב או בעל פה על העברת כספים לבן גביר, והוא השיב מעל דוכן הכנסת: "אין שום הסכם שלא הוצהר עליו".
בעקבות חשיפת ההסכם פנו חמישה חברי כנסת מהאופוזיציה – אפרת רייטן (העבודה), עודד פורר (ישראל ביתנו), ולדימיר בליאק ונאור שירי (יש עתיד) ואורית פרקש-הכהן (המחנה הממלכתי) – ליועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, בדרישה לחקור את הסיפור ומדוע המסמך לא הוצג באופן גלוי לחברי הכנסת כפי שדורש החוק. אפיק מצאה בעייתיות ב"מסמך המיליונים הסודי", ודרשה מסמוטריץ' תשובות. שר האוצר התחכם וטען כי מדובר ב"הסכם מקצועי" ולא ב"הסכם פוליטי", ולכן לא חשף את המסמך.
ביום חמישי חלה התפתחות נוספת בפרשה: ח"כ שירי הגיש תלונה למשטרה נגד סמוטריץ', גם על עצם חתימת המסמך הסודי וגם על הסתרתו. שירי טען כי סמוטריץ' רימה את חברי הכנסת כאשר נשאל במפורש על ההסכם והכחיש אותו. לדברי שירי, מדובר ב"קבלת דבר במרמה, הפרת אמונים, אי-מילוי חובה רשמית (סעיף 285) והפרת חובה חקוקה (סעיף 286).
"גדעון סער ואני לעולם לא נשב יחד לבטח באותה מפלגה. או שאלחם בו מלחמת חורמה מבפנים או שאעזוב. כך או כך – הבן אדם הספציפי הזה פסול עד היסוד עבורי ועבור כל אדם ששייך באמת למחנה הלאומי ליברלי"
מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה: "מצופה מח"כ שירי להבין בתהליכי התקציב ולא להטריל את המשטרה. בדיוק כפי שהצהיר השר סמוטריץ', אין ולא התקיים שום הסכם פוליטי שלא דווח. בדיוק כמו מול כל המשרדים, כל העת מתקיים דיון מקצועי, וזה מה שהתקיים גם מול השר בן גביר".

הגמישות המחשבתית של דיסטל אטבריאן

חברת הכנסת גלית דיסטל אטבריאן (הליכוד) הוכיחה כמה גמישות מחשבתית פוליטיקאי יכול לגלות. בדיוק לפני שנה היא חשפה כי הייתה חלק מ"מכונת הרעל" נגד השמאל. "הייתי אחת מבערך 100 אנשים שגרמו למדינה להיחלש", סיפרה אז הח"כית הפרובוקטיבית. "יצרתי שסע, פילוג, מתח וחולשה – והחולשה הזו הובילה בהמון מובנים לטבח. אני אומרת לציבור הדמוקרטי-חילוני – חטאתי, אני מתנצלת". מאז היא הספיקה להתנצל על ההתנצלות וחזרה לסורה.
יובל קרנייובל קרניללא קרדיט
זה גם מה שצפוי להיות גורלו של פוסט שהעלתה בעבר נגד גדעון סער והאפשרות שיחזור לשורות הליכוד. "צלמו מסך", כתבה ברשת X לפני שלוש שנים. "גדעון סער ואני לעולם לא נשב יחד לבטח באותה מפלגה. או שאלחם בו מלחמת חורמה מבפנים או שאעזוב. כך או כך – הבן אדם הספציפי הזה פסול עד היסוד עבורי ועבור כל אדם ששייך באמת למחנה הלאומי ליברלי".
האם תתפטר? האם תנהל נגד סער מלחמת חורמה? לא זה ולא זה. בשיחה איתה השבוע היא מסבירה: "היום אני מקבלת את גדעון סער בחום. המציאות השתנתה, אנחנו במלחמת קיום וזה מה שחשוב. לא חשבתי שהתסריט הזה יתקיים אבל הוא אשכרה מתקיים".
להתראות בפרסה הבאה.
פורסם לראשונה: 00:00, 03.01.25