"מצב החטופים הוא קריטי ומסכן חיים. כל יום שעובר מחריף את סבלם ומגביר את הסיכון לנזק בלתי הפיך או למוות. הלחץ וחוויית האובדן העמום המתמשכת פוגעים גם בבריאותן של משפחות החטופים, ומובילים לעלייה בתחלואה ובתמותה. השבי הממושך והתנאים הלא-אנושיים שמהם סובלים החטופים אינם רק משבר הומניטרי, אלא גם מצב חירום בריאותי קריטי הדורש פעולה מיידית".
האיש שכתב את הדברים החמורים ומעוררי הפלצות הללו הוא סא"ל במיל' ד"ר אמיר בלומנפלד, לשעבר ראש ענף טראומה במפקדת קצין הרפואה הראשי (מקרפ"ר), שלו עשרות שנות ניסיון ברפואת חירום וברפואה מבצעית. כיום הוא אחד מהמתנדבים הבכירים במערך הבריאות של מטה משפחות החטופים.
לבקשת המטה הוא כתב בחודשים האחרונים מחקר מפורט על מצב החטופים, שבו שקלל תוצאות מחקרים שונים שנערכו על חוזרים משבי או חטיפות, בישראל ובעולם, לצד מחקרים שניסו לחזות התנהלות אירוע חטופים בסדר גודל כזה, פשוט כי זה לא קרה מעולם, לצד מה שידוע על שמתחולל שם, בצינוקי הכלא ותהומות המנהרות של חמאס - חלקו הגדול מפי מי שחזרו משם, פגועים, חולים ומצולקים, חלקם לתמיד, וזה עוד אחרי כ-50 ימים בשבי.
"המצב שם הוא נורא הרבה יותר מהמכפלות של הזמן שהמשוחררים בעסקה הראשונה התייסרו. הנזק המצטבר הולך וגדל באופן לא פרופורציונלי ככל שחולף הזמן", אמר ד"ר בלומנפלד. "צריך להוציא מהראש את המונח 'עסקה הומניטרית', שאולי התאים לפני חודשים רבים. בעת הזו, כל מי שחטוף וחי בעזה נמצא תחת הכותרת 'מקרה הומניטרי', ויש לשחרר אותו מיד, כי כל יום שעובר הוא בגדר סכנה ברורה ומיידית לחייה או חייו".
הנה עדכון המצב של המשא ומתן על העסקה, כפי שתיארו אמש (שבת) שני גורמים בכירים הבקיאים בעבודתו של צוות המו"מ והגורמים בלשכת ראש הממשלה העוסקים בנושא: למרות הסיטואציה הבינלאומית החדשה במזרח התיכון, למרות תבוסת ציר ההתנגדות וסילוק אסד, למרות טראמפ שתכף מגיע, למרות סימנים המעידים כי חמאס מוכן להתפשר, וגם כאלה שהגיעו מכיוון לשכת ראש הממשלה על נכונות כזו - התהום בין הצדדים נותרה רחבה ועמוקה. למעשה, יש נושאים שבהם הפערים רק גדלו, ובעצם, גם לגבי העסקה הראשונה המכונה "ההומניטרית", שהיה נראה כי רוב פרטיה סוכמו כבר במהלך השנה האחרונה מאז שהתפוצצה הפסקת האש הקודמת, מתברר כי כמעט שום דבר לא מוסכם.
במצב הזה, לפי גורם בכיר באחת מהמדינות המתווכות, ישראל מנסה (שוב) לסגור עסקה קטנה שתכלול מספר קטן של חטופים תמורת מספר קטן של אסירים פלסטינים - חלקם עם דם על הידיים, אולי אפילו הרבה דם - וגם תכלול הפסקת אש של מספר קטן של שבועות, אולי קטן מאוד. היתרון בצעד כזה, אם יוסכם על-ידי חמאס, הוא התמקדות כמעט רק במהלך שעליו נסבו כל העסקאות של ישראל עם ארגוני הטרור ב-50 השנים האחרונות: שבויים וחטופים תמורת אסירים פלסטינים, במהלך מהיר יחסית, שיכוון לצאת לפועל לפני השבעת טראמפ, כפי דרישתו - ודחיית הוויכוחים המרכזיים שכרגע נראים בלתי פתירים - לשלב הבא.
אם זה יקרה, וכמה חטופים ישובו הביתה אחרי ימים רבים של ייסורי שאול, זה יהיה מאורע שהמילה "משמח" כלל לא מתחילה לתאר. אבל גורמים במדינות המתווכות, כמו גם בכירים בקהילת המודיעין ובמערכת הביטחון, שכולם ישמחו לראות כל חטוף חוזר, מזהירים במילים קשות ביותר שעסקה כזו עלולה לסכן עוד יותר את חייהם של אלו שיישארו ברצועת עזה. ומדובר, גם אם העסקה שעליה שוקדים כעת תצא לפועל, על עשרות רבות של חטופים, הרבה יותר ממה שקיוותה ישראל להשיג ב"עסקה ההומניטרית".
"ולכן צריך שיהיה ברור לציבור ולמשפחות", הבהיר גורם בכיר במערכת הביטחון, "שכשמדברים כעת על עסקה, זו עסקה קטנה מאוד ומוגבלת כדי להשיג משהו, לשחרר מישהו סוף-סוף. זו לא עסקה כוללת, וגם לא שלב אחד מתוך כמה שמתוכננים. עסקה כזו עשויה להכניס את כולם למה שקוראים 'קוראלס', נתיב בכיוון אחד שבו עסקה אחת תהפוך לכמה. אבל זה עלול להיות גם הפוך, ולדעת רובנו הסיכוי שכך יקרה גדול בהרבה. כלומר שהעסקה הקטנה, אם בכלל תושג, תהיה היחידה לפרק זמן ארוך מאוד, שאחריו לא בטוח שיישאר את מי לשחרר".
גורם בכיר במדינות המתווכות אמר כי "צריך רק להקשיב לנאומים של מנהיגי ישראל מצד אחד, וראשי חמאס מהצד השני. אלה מישראל אומרים: נחזור להילחם בוודאות, כמו שהבטיחו בעסקה הקודמת ואכן עשו, רק כדי שחלקם יתחרט על כך כעבור חודשים ארוכים. ואלה, מחמאס, אומרים שהם מוכנים לגמישות בלו"ז. כלומר פחות מעניין אותם כמה כוחות יסוגו באיזה יום, אבל הם לא יסכימו לעסקה אם לא ידובר על עסקה כוללת, גם אם בשלבים, שתכלול פירוט ברור שכולל נסיגה ישראלית מרצועת עזה או רובה הגדול, סיום המלחמה ושחרור מסיבי של אסירים".
בקרב העוסקים בנושאי המו"מ ואיסוף המודיעין אודות החטופים יש קונצנזוס נרחב שלו שותפים גם בכירים שבבכירים (וכנראה לא שותפים לו האנשים שנתניהו מינה לייצג אותו): עדיף לחתור באופן מיידי לעסקה אחת כוללת, הכול תמורת הכול, כולם תמורת כולם, גם אם זה יכלול את סיום המלחמה באופן הצהרתי. אל מול הפרות מצד חמאס, אומרים במערכת הביטחון, לא תהיה לישראל בעיה לחזור ולפעול בעזה. "החלטה על סיום המלחמה, ואז הכול נפתר, כולם חוזרים. עד כדי כך. ובלי זה, זה שלבים, שכמו שאפשר להבין, זה שלב אחד באמת וכנראה זהו", הסביר מקור בכיר.
עסקה קטנה פועלת נגד הדעה הזו. היא אומנם דוחה את הדיון בסוגיות המרכזיות, אבל לא מקרבת את הפתרון שלהן. יכול להיות שנהפוך הוא: שחרור כמה חטופים עשוי אולי להקל את הלחץ הציבורי והבינלאומי על ממשלת נתניהו. שחרור אסירים פלסטינים בעלי מעמד בכיר בחמאס, לצד הפסקת אש והכנסת סיוע הומניטרי לרצועה, עשויים גם לספק חלקית את מאוויי ארגון הטרור, לתת לו אוויר לנשימה ולהפוך אותו לפחות נוח להסכים לוויתורים. לא מדובר רק בנחישות של ממשלת נתניהו לחזור להילחם, זו שמוצהרת בכל פעם מחדש מעל כל במה, בדיוק ההיפך ממה שחמאס צריך לשמוע כדי להסכים להתקדם.
יש סיבות נוספות לדאגה אצל רוב העוסקים במלאכה על האפשרות להגיע לעסקה נוספת: "גם בעסקה קטנה צה"ל יצטרך לסגת, וייתכן שיהיה קשה לישראל לחזור להילחם", אמר גורם בכיר, "והיא תהיה עוד פחות נוכחת בשטח. התוצאה של מצב כזה תהיה פחות מנופים של לחץ בידי ישראל על חמאס, וביחס ישיר, פחות דחיפות מצידו להתפשר".
חלק מהפלונטר נובע מאילוצי הבסיס שהוכתבו לצוות המו"מ הישראלי מכיוון הדרג המדיני: עסקה בשלבים, שעל החלק המכריע בה - החלק השני הכולל נסיגה וסיום המלחמה - לא ייערך דיון אלא רק באמצע השלב הראשון, וכך נתניהו יוכל לומר לשותפיו מהימין הקיצוני שכלל לא התכוון ללכת מעבר לשלב הראשון.
בנוסף, במשך כחצי שנה במצטבר נתקע המו"מ סביב הדרישה הישראלית, עוד הכתבה לחלקים מצוות המו"מ, לקבל רשימה של החטופים החיים. בחמאס טענו כי המצב בעזה לא מאפשר למפות את המצב, וצריך שבוע של הפסקת אש כדי לאסוף את הנתונים. ייתכן שאמר אמת, ייתכן ששיקר. בישראל סבורים שזה גם וגם. אבל עובדתית - חמאס המשיך להתעקש וישראל ויתרה זמנית על הדרישה, רק כדי לחזור אליה ב"מסמך ההבהרות" שכונה בידי בכירים במערכת הביטחון "מסמך הדמים" והם ראו כניסיון לתקוע את המו"מ דווקא בנקודה שבה היו הצדדים קרובים יותר מכל.
בקרב העוסקים בנושאי המו"מ יש קונצנזוס נרחב לו שותפים גם בכירים שבבכירים: עדיף לישראל לחתור באופן מיידי לעסקה אחת כוללת, הכל תמורת הכל, כולם תמורת כולם, גם אם זה יכלול את סיום המלחמה באופן הצהרתי. אל מול הפרות מצד חמאס, אומרים במערכת הביטחון, לא תהיה לישראל בעיה לחזור ולפעול בעזה
נתניהו הכריח את צוות המו"מ למסור את אותו מסמך שאליו צורפה רשימה של מי שישראל דורשת לשחרר במסגרת העסקה ההומניטרית. בישראל רצו לקבל כמה שיותר כמובן ולכן העמיסו כמה שיותר חולים על הרשימה. ומרגע שהרשימה נמסרה, המשפחות שיקיריהן נמצאים בה רואות אותה כמחייבת, כזו שישראל צריכה להתעקש עליה. חמאס לא הסכים לרשימה הזו, ו"ככל שחלף הזמן בחמאס הבינו שהם צריכים לשחרר בהתחלה כמה שפחות, כי זו הדרך היחידה שלהם להשפיע שתהיה עוד עסקה", הסביר הגורם מהמדינות המתווכות.
לדברי גורם בכיר, "תהיה לעוסקים בנושא בעיה גדולה, גם מול דעת הקהל, גם מול המשפחות, לנהל מו"מ רק על חלק מהרשימה, ולדעתי אף אחד לא באמת מתכוון לעשות זאת. זו התלבטות מהשטן, במיוחד שנראה שמדובר על אפשרות לא בלתי סבירה שמי שלא ייכלל בעסקה הראשונה, לא משנה איך יקראו לה, לא ישוב לעולם. לצערי, המאבק הנוראי הזה, תוצאה של שיקולים פוליטיים צרים, מפלג ומחליש כעת גם את המשפחות. יש כאלה שזה בדיוק מה שהם רצו".
השתנות התנאים האזוריים, כך נראה, יצרה נכונות יוצאת דופן אצל חמאס להתפשר. על בסיס זה נשענה האופטימיות שנשבה במסדרונות לזמן קצר. אבל במו"מ עצמו התברר, כאמור, שהעסק תקוע בעצם באותו מקום שבו היה תקוע חלק גדול מהשנה האחרונה.
מלשכת ראש הממשלה נתניהו נמסר בתגובה: "עוד תדרוך פוליטי מטעם גורמים עלומים שמשחקים לידי חמאס. רק אתמול אמר שוב מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, כי חמאס הוא זה שמהווה מכשול לעסקה, וכי בכל פעם שהלחץ על ישראל גבר, חמאס נסוג מהמשא-ומתן. בעיצומם של מאמצים עליונים להשבת החטופים, מצופה היה מה'בכירים' המתדרכים את התקשורת להתמקד בעשייה ולהימנע ממסרי כזב הפוגעים במשפחות החטופים ומטעים את הציבור כולו".