הפיגוע הרצחני אתמול בכביש 55, שעלה בחייהם של שלושה ישראלים, עורר בצדק תחושות קשות בקרב התושבים והתושבות. אולם, גם מתוך הזעם והכאב, צריך להודות שבמציאות הקיימת לא ניתן למנוע לחלוטין פיגועים כאלה. על עורק תנועה מרכזי שבו נוסעים יהודים ופלסטינים, אין פתרון צבאי לחוליה שמחליטה לעלות על רכב עם כלי נשק ולבצע פיגוע.
עם זאת, מי שמפזר הצהרות על "חומת מגן 2" או "שכם צריכה להיראות כמו ג'באליה" יודע שהוא מדבר באוויר, ועוד עושה זאת מכיסא של שר וחבר קבינט, שזה בכלל אבסורד.
בפועל, המדיניות היא להשקיע מאמצים כבירים ביצירת בידול בין האוכלוסייה האזרחית לבין הטרוריסטים והסייענים שלהם, זאת לצד פעילות התקפית מאומצת וביקור בכל כפר וכל יישוב פלסטיניים באופן רציף ומתמשך ללא כל מגבלה על הפעלת הכוח. אחרת, המשמעות תהיה שמעגל הטרור יגדל בשלושה מיליון פלסטינים והבעיות של ישראל בגזרה רק יחמירו, בטח כשהאוכלוסיות מעורבבות מעבר לקו הירוק.
זאת לא "קונספציה", כמו בעזה, משום שבמקביל מתרחש מאמץ עצום גם של צה"ל, ולאחרונה גם של הרשות הפלסטינית, להילחם בטרור ובמיוחד בחמאס. לכן ב-2024, שנה שבה גזרת איו"ש אפילו לא במקום השני במרכזיותה, סוכלו 1,040 פיגועים משמעותיים (3-2 פיגועים ביום) לצד סיכול הברחות אמצעי לחימה, לרבות מטעני כלימגור רבי-עוצמה. אמנם, מספר הנרצחים וההרוגים ב–2024 עלה במקצת (46 לעומת 43, וכל נרצח הוא עולם ומלואו), אבל בוצעו ב–2024 231 פיגועים משמעותיים, לעומת 414 ב–2023.
הדבר מצביע על שתי מגמות. מצד אחד, הגברת האינטנסיביות מאז 7 באוקטובר מניבה פירות: לא מעט עכבות השתחררו, כמו תקיפות מהאוויר, וצה"ל ושב"כ ניצלו את המודיעין האיכותי כדי להציל הרבה מאוד חיי אדם במבצעים מיוחדים ובפעילות שוטפת.
כשפיגוע מצליח לחמוק ולצאת לפועל הוא יותר קטלני בגלל אמצעי לחימה כגון נשקים חמים, מטענים תקניים ועוד. גם רמת המקצועיות של המחבלים בעלייה
מנגד, כשפיגוע מצליח לחמוק ולצאת לפועל הוא יותר קטלני בגלל אמצעי לחימה כגון נשקים חמים, מטענים תקניים ועוד. גם רמת המקצועיות של המחבלים בעלייה. בתיעוד שהתפרסם מהזירה אתמול, נראים המחבלים מגיעים ברכב, יוצאים ממנו כעבור דקה ואז אחד המחבלים פותח באש לעבור אוטובוס ומכונית. גורמים בצבא שבחנו את החומרים אומרים כי הם מעידים על רמת חיילות ומיומנות מקצועית יותר מזאת שראינו באיו"ש במהלך רוב העשור החולף. כל זה כמובן לא נועד להסיר מאחריות המערכת בנוגע לפיגוע אתמול, בלב הכפר פונדוק, שדווקא נחשב לכפר שקט, בו קונים יהודים מסתובבים באופן חופשי בין החנויות. החוליה שביצעה אותו כבר הייתה על כוונת שב"כ וצה"ל ופוספסה. התקלה נובעת, עושה רושם, משום שהחוליה יצאה לפיגוע מאזור שבו הצבא לא פעל ומנגנוני הרשות לא היו אפקטיביים כנדרש. כעת מערכת הביטחון תידרש לתחקר אם המידע בכלל הועבר למנגנונים – שדווקא הגבירו הילוך בסיכול טרור, ומאיזו נקודה בדיוק יצאו המחבלים לדרך.
כך או אחרת, התגובה הנכונה היא המשך התקפה ממוקדת ורציפה בבירות הטרור ג'נין ושכם, כפי שנעשה ממילא ב–15 החודשים האחרונים. "הגנה היא קרב סיזיפי" אומר קצין בכיר. מנגד, ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, אומר כי ניתן לצמצם פיגועים אם, למשל, יוצבו יותר מחסומים. בצבא טוענים כי עשרות צירים נחסמו בשנה האחרונה, אך חסימת צירים לא בהכרח מסייעת לייצר שליטה ביטחונית, ומתעלת את התנועה לצירים צדדיים ומשניים שבהם לצה"ל אין אמצעי שליטה, בקרה ומודיעין מתקדמים. זה לא סוד שבימין היו רוצים לראות מהלך מרחיק לכת באמת: קריסת הרשות הפלסטינית. על כך צריך להשיב כי אמנם הרשות היא לא חובבת ציון ואין סכנה שתהפוך לאחת כזאת, אבל במשטר אבו–מאזן עדיין רואים בחמאס אויב. רק אתמול הסגירו המנגנונים לידי צה"ל מחבלת שביצעה פיגוע ליד כוחות הביטחון. זאת לא עוד חטיבה באוגדת איו"ש, אבל האמת פשוטה: לילה אחר לילה, חמושים פלסטינים מסייעים בסיכול טרור.
בנוסף, דורשי הקרסת הרשות מתקשים להסביר מי בדיוק יחליף אותם: רק בימים אלה משרתים באוגדת איו"ש 20 גדודים, בנוסף ליחידות מיוחדות. תוציאו את מנגנוני הרשות ותצטרכו מספר כפול. מאיפה בדיוק הם יבואו?
פורסם לראשונה: 00:00, 07.01.25