בשבת האחרונה תפסו לוחמי צה"ל משלוח של 20 אקדחים שפלסטינים ניסו להכניס לתוך שכם, בדרך המלך, במכונית, דרך מחסום "חווה 6" - נקודת הבידוק שבמזרח העיר, לכיוון היישוב איתמר. לא היה מודיעין מדויק שהוביל לתפיסה הזו. הייתה זו רק ערנותם של החיילים שהביאה למניעת הכנסת האקדחים לאחת מבירות הטרור. אלא ש-20 אקדחים הם רק טיפה בים כלי הנשק התקניים שמציף את יהודה ושומרון, כלי נשק שמקורם באיראן, שמוחדרים דרך הגבול המחורר עם ירדן.
המחבלים שביצעו שלשום את הפיגוע הרצחני סמוך לקדומים, ועשו זאת עם נשק ארוך ותקני, הם חלק מתשתית טרור גדולה יותר בצפון-צפון השומרון, בין קבאטיה לג'נין, מרחב שבו יש יישובים ישראליים מעטים.
2 צפייה בגלריה
רמאללה
רמאללה
"לא בטוח שנרוויח מלהרוג חמושים, וילדים שנמצאים בקרבתם". מחבלים ברמאללה
(צילום: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)
בפיקוד מרכז מגדירים זאת כ"מערכה נגד האמל"ח" ומציגים נתון שלפיו בשנה האחרונה נתפסו יותר מ-1,100 רובים שונים, בפעילות התקפית סביב השעון בכל המוקדים ביו"ש. אבל מה שמדאיג הוא הנעלם החסר: בצה"ל לא יודעים לומר כמה כלי נשק יש לפלסטינים ביהודה ושומרון, בנוסף לאלפים החוקיים הידועים שמחזיקים בידיהם שוטרי המנגנונים הפלסטיניים.
לפי הערכה מודיעינית של פיקוד המרכז מלפני כשנתיים, שסביר להניח שלא השתפרה מאז, בשישית מבתי הפלסטינים ביו"ש יש נשק קטלני כלשהו, החל מאקדח, דרך רובה מאולתר ועד לקלצ'ניקוב או M-16 תקניים. "אנחנו יודעים שאנחנו בכיוון הנכון לפי מחירי הנשקים הללו, שקפצו בשנה האחרונה מ-30 אלף שקלים לרובה תקני ארוך, ל-70-60 אלף שקלים", אמר השבוע גורם בכיר בצבא. "אבל אם נקבל מידע על סוחר נשק, או על איזה אקדח שמוסתר בגינה של פלסטיני לא מוכר ומיועד ככל הנראה להגנה עצמית, נתפוס קודם את סוחר הנשק. חייבים לתעדף משימות".
המטרה בצה"ל היא להשאיר את יו"ש כזירה משנית. עם זאת, הפעילות ההתקפית של צה"ל לא נעצרת לרגע בלב השטח הפלסטיני, עם חיסולים לאור יום, גם מהאוויר, בטול כרם ובג'נין, בבקעה ובשכם, בתדירות כמעט שבועית. כיום מחזיק צה"ל כ-20 גדודי בט"ש (ביטחון שוטף) ביו"ש. מדובר במספר שהוא נמוך יותר מאשר מבשיא תקופות הטרור בשנה-שנתיים שקדמו למלחמת 7 באוקטובר, אך עדיין גבוה ב-8-7 גדודים לעומת השיא הנמוך של שלהי העשור הקודם.
אבל האילוצים בכל זאת עושים את שלהם: הגדודים האלו ברובם הם עדיין גדודי מילואים או מיחידות שאינן חי"ר או שריון סדירות, למשל גדודי פיקוד העורף או גדודי קבע מעורבים בבקעה ובגזרת קלקיליה.
רק בחודש הבא, באיחור של חודש בגלל התמשכות הלחימה בצפון רצועת עזה, צפויים להגיע ליו"ש גדודי חי"ר סדירים, לראשונה מפרוץ המלחמה. מדובר בחטיבת הנח"ל, שגדודיה יתפרסו במקומות כמו חברון ושכם. גם לוחמים סדירים מגדודי תותחנים שבים בהדרגה בתקופה זו למשימות בט"ש ביו"ש, אחרי שהסוללות שלהם מתקפלות באופן מדורג מזירות אחרות. "אנחנו יודעים היטב מה המשמעות של הסלמה ביו"ש עם צורך בתגבורי כוחות בהיקפים גדולים והסטת משאבים וקשב מעזה, מלבנון ומסוריה, שהן הזירות העיקריות שהגדיר המטה הכללי וחשוב שיישארו כך", מבהירים בצה"ל.
2 צפייה בגלריה
yk14215892
yk14215892
רק בזכות ערנות הלוחמים. האקדחים שהברחתם לשכם סוכלה
(צילום: דובר צה"ל)
בצבא גם לא מתכוונים לסגור את צירי התנועה המשותפים לפלסטינים ולישראלים ביו"ש, על אף דרישות גורמי ימין. יש כאלף קילומטרים של כבישים כאלו ביו"ש, כמו ציר 60 וציר 55 שבו אירע הפיגוע הקטלני שלשום, ועל-פי הצבא הם משמשים מדי יום מאות אלפי פלסטינים בלתי מעורבים שנעים בהם לצורך כלכלתם.
בתוך פיקוד מרכז יש לא מעט דילמות על אודות הוראות הפתיחה באש. מצד אחד מאז 7 באוקטובר הן הרבה יותר מתירות: לחיילים מותר לירות על רגלי משחיתי גדר שמנסים לחצות את קו התפר, גם אם אלה אינם חמושים. בנוסף, צה"ל ביצע מאות תקיפות ממטוסי ומסוקי קרב בשנה וחצי האחרונות, וכמובן שמכטב"מים, עם 95% אחוזי הצלחה.
בתקיפה שנערכה לפני כמה חודשים, של קבוצת מחבלים שהתכוונה להוציא מטול כרם פיגוע גדול לציון 7 באוקטובר, חוסלו 14 המחבלים מפצצה של מטוס קרב, אלא שגם ארבעה בני משפחה פלסטינית שגרו בצמוד נהרגו. המודיעין העריך שהם היו במקום אחר. בחיל האוויר ובפיקוד המרכז מתקיים תחקיר משותף גם לגבי הריגתה בשבועיים האחרונים של פלסטינית כבת 50 בשומרון, מטיל של כטב"ם זיק.
הדילמה הגדולה היא לגבי ההתנהלות במצבים של תהלוכות החמושים בחוצות הערים הפלסטיניות לאור יום, 20 דקות מכפר סבא. בחטמ"ר אפרים למשל הוחלט להסתער קרקעית בכל פעם שמזוהה תהלוכה כזו, גם אם מדובר במסע הלוויה מתוקשר של מחבל ועם מאות משתתפים. אלא שעד כה ניסיונות כאלו לא צלחו: הכוחות שקפצו לארוב בצמתים לאותם עשרות חמושים זוהו, והחמושים הרבים התפזרו במהירות.
"הם מקפידים לצעוד ליד ילדים, להצטלם, ולא בטוח שנרוויח מלהרוג שני חמושים כאלו ועוד שלושה ילדים שנמצאים בקרבתם", מסבירים בצבא, ומבהירים שצעדים רבים שמהם הייתה רתיעה לפני 7 באוקטובר מתבצעים כיום בפועל: יישובים רבים ביו"ש מקבלים רכיבי ביטחון רבים תחת תוכנית "היישוב כמבצר", יותר מ-7,000 נשקים חולקו למתיישבים ובהם לחברי כיתות כוננות מתוגברות וקבועות.
מה עדיין לא קרה? על אף איומי המטענים המשודרגים שהולכים וגוברים וכבר גבו בשנה האחרונה את חייהם של שלושה לוחמים בשומרון, כניסות בנגמ"שים לא מבוצעות.
גם טנקים לא צפויים בקרוב לשוב לרמאללה או לג'נין, לראשונה מאז האינתיפאדה השנייה, על אף טיל הנ"ט שהתגלה לראשונה במחנה הפליטים ג'נין במבצע הארוך של מנגנוני הרשות הפלסטינית, שעדיין נמשך שם. ה-RPG הזה, אגב, טרם הועבר לצה"ל.
פורסם לראשונה: 00:00, 08.01.25