תסיסה ותסכול הולכים וגוברים בקרב מאות קצינים בצה"ל, בעיקר במערך הקרבי, בגלל קיפאון בסבבי מינויי האל"מים החדשים והתא"לים, בשל החשש במטה הכללי מדחיית אישוריהם על-ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ. קצינים שאמורים להיות המח"טים הבאים ונלחמים מאז 7 באוקטובר כמג"דים בכל זירות הלחימה מזהירים כי לא יוכלו לחכות יותר לקידומם בצל השחיקה, ובעיקר אי-הוודאות לתכנן את עתידם.
3 צפייה בגלריה
המשבר הולך ומעמיק. כ"ץ והלוי
המשבר הולך ומעמיק. כ"ץ והלוי
המשבר הולך ומעמיק. כ"ץ והלוי
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
בצה"ל הולך ומעמיק בימים אלו משבר פנימי חריף שנובע מחוסר האמון שמתרחב בין שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ לרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, במה שעלול להיות נקודת הפריצה להדחה או להתפטרות של הלוי.

אפקט שרשרת

כ"ץ סירב לאשר לפני כחודש את מינויו של אל"ם אפרים אבני לתפקיד מח"ט הצנחנים הבא, וקידומו של אל"ם א' לפיקוד על יחידה, מאחר שהתברר לו ששני אלו שימשו כקציני מטה בפיקוד הדרום בזמן שפרצה המלחמה, והתחקיר בעניינם טרם נגמר באופן שמנקה את שמם ממעורבות במחדלים.
בשל כך, בצבא חוששים מאוד להגיש רשימות חדשות בדיוני השיבוצים שהיו אמורים להיות בשבוע שעבר. הם נדחו לשבוע זה, ועדיין לא ידוע אם אכן יקרו.
השר כ"ץ דרש במקביל באולטימטום לרמטכ"ל את תחקירי המלחמה שכבר מוכנים, ולסיים את אלו שלא עד לסוף החודש. משבר המינויים עלול להיות חריף יותר ממשבר התחקירים עקב משמעויות כוח האדם, שיפגע ישירות בכשירות הצבא. מדובר במאות מפקדי גדודים ומקביליהם בחילות האוויר והים שנתקעו בין הפטיש לסדן, לקראת סוף כהונתם המתישה ונטולת ההפוגות מזה כשנה ושלושה חודשים, וכמובן גם אלו שאמורים להחליפם, בהם מפקדי חטיבות מרחביות, אורגניות ומילואים, שנשחקו במלחמה לא פחות מהמג"דים.
3 צפייה בגלריה
פעילות צוות הקרב החטיבתי גבעתי בג׳באליה
פעילות צוות הקרב החטיבתי גבעתי בג׳באליה
"קצינים אומרים 'נמשיך לתרום, אבל במילואים'". לוחמים בעזה
(צילום: דובר צה"ל)
אפקט השרשרת הזה גורם לפגיעה גם בקצינים עם דרגות שמתחת, שממתינים גם כן: 700 רס"נים שתלויים באוויר ונפגעים גם הם מהקיפאון. מדובר במפקדי פלוגות, קציני אג"ם, סמג"דים ודומיהם. חלקם הקטן כבר הודיע לצה"ל שלא יוכל לחכות יותר ויפרוש משירות סדיר לאזרחות ומשם למילואים, חרף הצטיינותו בלחימה הארוכה, אם הפקק לא ישתחרר.

"כשירות הצבא תיפגע"

"למג"ד כזה שלא ראה כמעט בית מאז 7 באוקטובר, פספס את הלידות של ילדיו, הסתכן ונפצע, נשחק גם נפשית, הקריב המון ומתעקש לשמור על פאסון של ממלכתיות - מגיע מינימום של ודאות לגבי המשך הקריירה שלו. חודשיים של עיבוד נפשי, חפיפה מסודרת לתפקיד הבא, שבוע-שבועיים חופש עם המשפחה שלו לפני שיהפוך למח"ט, והם לא הולכים לקבל זאת בגלל המצב שנוצר", אומרים בצבא.
עוד הוסיפו בצה"ל כי "יש תפקידים רבים שדורשים מעבר דירה לאזור אחר בארץ, שינוי עבודה אצל בן-בת הזוג, ואם זה סא"ל קרבי שהולך להיות נספח הגנה בחו"ל, זה תהליך הכנות מורכב עם המשפחה שלו שיכול להימשך גם 8-6 חודשים, ואנחנו לא יכולים להודיע זאת לאנשים שלנו. מי ירצה להישאר כך בארגון שהוא המעסיק הגדול במדינה? כשירות הצבא תיפגע במקום הכי קריטי שלה - שדרת הפיקוד הקרבית".
הרמטכ"ל הלוי קבע שלשר כ"ץ יוגשו מינויים של קצינים שלא היו מעורבים במוקד התחקירים של מחדל 7 באוקטובר, כמו מפיקוד הדרום או מאמ"ן, והאחוז הקטן שמועמד לקידום וכן היה בתפקיד שקשור ישירות למלחמה, יוחרג וההליך לגביו יהיה נפרד.
בצבא חוששים שבדרג המדיני יחפשו בציציות של שמות המועמדים שיוגשו לתפקידי מפקדי חטיבות, ראשי מחלקות או מפקדי אוגדות ובעלי תפקידים אחרים בדרגת אל"ם, כדי לתקוע במכוון את קידומם ולהעמיק את המשבר. יצוין כי לפי פקודות הצבא, מחויב הרמטכ"ל להעביר לאישור שר הביטחון כל מינוי של אלוף משנה ומעלה. בשל אילוצי המלחמה והתמשכותה, בצה"ל נאלצו לדחוס מספר דיוני שיבוצים קבועים שנפרסים לאורך כל שנה, לתקופה קצרה בחודשים האחרונים, כדי שהצבא לא יקפא על שמריו.

מי יקבע את פני הצבא

יחד עם זאת, הביקורת הפנימית בצבא היא גם על הרמטכ"ל. כיצד הוא קובע את פני הצבא אם הוא בראש ובראשונה אחראי למחדל וטרם התפטר, כמו גם מפקד פיקוד דרום וקצינים נוספים. דיון השיבוצים הנוכחי שתקוע כולל כ-70 מינויים, אך בעל השפעה ישירה על 200 בעלי תפקידים שמתחת או מעל למינויים המיועדים, ועל 700 קצינים בעקיפין, שגם נכנסו למצב המתנה.
3 צפייה בגלריה
ספינת טילים סער 4.5 מול חופי חיפה
ספינת טילים סער 4.5 מול חופי חיפה
"גם בחילות האוויר והים נתקעו בין הפטיש לסדן"
(צילום: GIL COHEN-MAGEN / AFP)
"שלושת הרבעים מבעלי תפקידי הלחימה בצה"ל נפגעים מההקפאה הזו. בדיון הנוכחי מדובר בכ-70% קצינים לוחמים, סא"לים שאמורים להיות מח"טי המילואים, האורגנים והמרחביים הבאים, ולהיכנס לתפקיד בתחילת הקיץ. אין להם שום ודאות שזה יקרה. מדובר גם במפקדי טייסות שלא מקודמים ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בדרגת סא"ל שמהווים חלק מרכזי במאמץ המלחמתי", הוסיפו בצבא.

משבר בתוך משבר

משבר המינויים תופס את צה"ל בתקופת שחיקת כוח אדם בקרב הקצונה בדרגי הביניים, שמתקרבת לממדיה מתקופת המשבר שקדמה למלחמה: צה"ל מתקשה להשאיר בעת הזו מאות קצינים בדרגות רס"ן כמו מפקדי פלוגות וסגניהם, וראשי מדורים במערכים הקרביים והטכנולוגיים שקריטיים להצלחת הצבא. זאת ממגוון סיבות, ולא רק בגלל השחיקה הארוכה מהלחימה הממושכת וריבוי המשימות.
מודל קבע חדש ומותאם למציאות המתהווה של לחימה ארוכת שנים בעזה ולסירוגין בצפון לא נקבע עדיין, לנגדים ולקצינים בני ה-25 בקירוב אין אופק לתרום בשירות קבע סדיר עם שכר נמוך ביחס לבני גילם במשק, ובטח מול הזינוקים הבלתי פוסקים ביוקר המחיה והכבדות המיסים. כיום, לצורך העניין, מפקד פלוגה בגולני או ביחידה מובחרת, בן 26, משתכר בכ-12 אלף שקלים נטו, על עבודה בשטח אויב שנמשכת מהרגע שהוא מתעורר ועד לשנייה שבה הוא מצליח להירדם, תוך סיכון חייו, ממשי ותמידי ועל פני יותר משנה.
"יש מ"פים ורמ"דים שאומרים לנו, 'נישאר איתכם, נמשיך לתרום אבל במילואים, מבלי לוותר על החיים שלנו, על קריירה אמיתית, בטח כאשר לא מובטח לנו אופק תעסוקתי וכלכלי ארוך טווח בצבא הקבע'", סיפר לאחרונה קצין בכיר. "הרבה יותר קשה להשאיר קצינים איכותיים. בסופו של דבר השורות יהיו מלאות, אבל אנחנו לא רוצים צבא בינוני".
פורסם לראשונה: 00:00, 08.01.25