המכתב שמאשים את צה"ל בקיבעון בקונספציה - גם אחרי המחדל: עשרות קצינים ונגדים מאגף המודיעין בצה"ל, בשירות מילואים פעיל, בהם בדרגות גבוהות של סגני אלופים, פנו לאחרונה אל מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בבקשה להיפגש עימו - ולהציג בפניו את מחדלי אמ"ן בתקופת המלחמה ובזו שקדמה לה.
3 צפייה בגלריה
דיון בעליון: אומ"ץ נגד מתניהו אנגלמן בעניין מלחמת חרבות ברזל
דיון בעליון: אומ"ץ נגד מתניהו אנגלמן בעניין מלחמת חרבות ברזל
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן
(צילום: אלכס קולומויסקי )
לדברי אנשי המודיעין, "אירוע בלימת המחקר המודיעיני בנוגע ל'גורם הזר' שנחשף ב-ynet מוכר לנו היטב, ולצערנו הוא רק קצה קרחון של תופעה רחבה". הם מזכירים במכתבם את הנגדת ו' שניסתה להתריע על תקיפת חמאס לפני 7 באוקטובר ואת נחקרי פרשת המסמכים מאמ"ן, "שגם אם שגו, פעלו כדי להתריע ולחזק את ביטחון המדינה".
אנשי המודיעין שפנו אל מבקר המדינה משרתים בשירות מילואים פעיל ארוך מלפני המלחמה וביתר שאת במהלכה. הם נחשפו, לטענתם, לשורת מחדלים שעיקרם חוסר היכולת להתמודד עם דעות אחרות וקיבעון בקונספציה. מדובר במשרתים בשורה של יחידות בתוך אגף המודיעין ובדרגות מנגדים ועד סגני אלופים. ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" הם אמרו: "חשפתם את בלימת המחקר המודיעיני על הגורם הזר. אנחנו נציג למבקר המדינה שזה רק קצה הקרחון של בלימת דעות אחרות באגף המודיעין".
ב-ynet נחשף כי שישה אנשי מודיעין סיפרו לח"כ עמית הלוי (ליכוד) על מחקר שביצעו, ולפיו ישנה קונספציה לגבי "גורם זר" בדרג המדיני והצבאי, ובפרט לגבי מעורבותו ב-7 באוקטובר. הטענה היא שאנשי המודיעין ביקשו להתריע בפני הדרג המדיני על הדבר, אחרי שלטענתם נבלמו על ידי הצבא. כך, השישה פנו לנגד ארי רוזנפלד, הנאשם בפרשת המסמכים המסווגים, אחרי שבמל"ל מסרו להלוי שאינם מכירים את המידע. לא ברור אם המסמך נבלם לבסוף או הועבר לדרג המדיני, כפי שביקשו אנשי המודיעין.
3 צפייה בגלריה
הנגד ארי רוזנפלד שנאשם בפרשת המסמכים הסודיים
הנגד ארי רוזנפלד שנאשם בפרשת המסמכים הסודיים
הנגד ארי רוזנפלד. "ברור לכולם כי שילם די והותר על הדרך השגויה בה בחר להרים את הדגל"
(צילום: עידו ארז)
וכך הם כתבו במכתב למבקר אנגלמן: "מאז מחדל 7 באוקטובר, שבו לא נשמעה באופן מספק דעה אחרת שהתריעה מפני מהלך התקפי מפתיע של חמאס, צה"ל טרם שינה את דרכו בהקמת מנגנון מסודר להצפת דעה אחרת, באופן שיכול לשבור קונספציות מחשבתיות".
משרתי המודיעין מוסיפים: "מאז 7 באוקטובר מתנהל שיח ציבורי על היעדר ההתרעה. היכן היה הקצין/ה שיבוא וינסה להתריע בנחישות? איך יתכן שלא היה בכל אמ"ן סמל/ת שניסו לדפוק על השולחן? איך ייתכן שלא יצא מסמך כלשהו הקורא להתעורר נוכח ההרתעה ההולכת ונשחקת מחד, יחד עם בניין כוח והתעצמות של האויב מאידך שמחייבים נקיטת פעולה. אנו הח"מ, 50 קצינים ונגדים במילואים באגף המודיעין, דורשים שצה"ל יפיק לקחים מהאירועים הללו וייפתח מנגנון אפקטיבי שיוכל לשבור קונספציות ולוודא שתהליכי קבלת ההחלטות יכללו מגוון דעות ונקודות מבט".
לטענתם של אנשי המודיעין החתומים על המכתב למבקר, צה"ל בכלל ואגף המודיעין בפרט לא שינה את הנהלים והפרקטיקות הפנימיות כדי לאפשר פתיחות לדעות אחרות בנוגע לחומרי המודיעין המתקבלים. "משכך", הם כתבו, "כיצד ישתפר הביטחון הלאומי אל מול האתגרים העצומים הניצבים בפנינו? בראייתנו, על צה"ל להקים מנגנון ביקורתי שיהיה נגיש לכולם ויאפשר לגופי המודיעין לקיים שיח פלורליסטי, נטול מורא, המחויב לביטחון ישראל בלבד. נודה על קיום פגישה בעניין האמור".
3 צפייה בגלריה
תיעוד מהלחימה בשלושת מעוזי הטרור שהוכרעו על ידי כוחות חטיבת כפיר
תיעוד מהלחימה בשלושת מעוזי הטרור שהוכרעו על ידי כוחות חטיבת כפיר
אנשי המודיעין מאשימים את הצבא בחוסר יכולת להתמודד עם דעות אחרות וקיבעון בקונספציה. הלחימה בעזה
(צילום: דובר צה"ל)
כאמור, במכתבם מתייחסים אנשי המודיעין גם לפרשת המסמכים, וכי בשל בלימת דעות אחרות בתוך אגף המודיעין, "בחודשים האחרונים, חיילים וקצינים אחראים ומלאי מוטיבציה לקחו על עצמם להרים דגל בנוגע לאירועים ונושאים שלא קיבלו את תשומת הלב הראויה. חלק מהם, כמו חברינו ושותפינו ליחידות באמ"ן זה כעשר שנים, רס"ן י', סרן ח', הנגד א' והנגד רוזנפלד (שנחקרו בפרשת המסמכים – נ"ב), שפעלו כדי להתריע ולחזק את ביטחון המדינה, משלמים מחיר אישי כבד. גם אם חלקם שגו בדרך ומבלי להקל בכך ראש, זהו מחיר גבוה וחסר פרופורציה ביחס למעשים המיוחסים להם".
בנוגע לפרשת המסמכים, הם מוסיפים: "יש לתקן את העוול שנגרם לאנשי המילואים, ובראשם ארי רוזנפלד שעדיין מצוי במעצר בטרם פסק הדין לגביו, כאשר ברור לכולם כי שילם די והותר על הדרך השגויה בה בחר להרים את הדגל ולהעביר את המידע הלאה".
בלשכת מבקר המדינה אישרו כי מכתב אנשי המודיעין התקבל וכי הוא יטופל בהתאם.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.01.25