זה קורה לאט מדי, כנראה גם מעט מדי, אולם סוף-סוף רואים ניצנים של התקדמות: צעירי הפריפריה זוכים לדריסת ביחידות העילית הטכנולוגיות של צה"ל.
הראשון שזיהה את האבסורד בתת-הייצוג החריג של אותם צעירים, כבר לפני 14 שנים, הוא מפקד 8200 דאז וכיום מנכ"ל צ'ק פוינט, תת-אלוף (במיל') נדב צפריר. כשבחן את כוח האדם ביחידת המודיעין המובחרת שניהל, צפריר ראה שם בעיקר גברים מאזור המרכז. הוא הבין שהחד-גוניות של 8200 היא לא רק תקלה חמורה במודל "צבא העם", אלא גם בעיה מקצועית: כשיש פחות סוגי אנשים יש גם פחות סוגי דעות, והתוצאה היא עבודת מודיעין פגומה.
התוכנית שבאמת הגשימה
כדי לפתור את הבעיה הוא הגה תוכנית בשם "מגשימים", שנועדה לזהות צעירים כישרוניים בפריפריה כבר בכיתה י', להעניק להם את הכישורים הרלוונטיים באמצעות קצינים ומתנדבים, ולהביא אותם אל הרמה הנדרשת לגיוס למערך הטכנולוגי. הרעיון היה לקחת את הטובים - ולהפוך אותם למצוינים.
לאחר שנים של תכנון והכנות, בשותפות עם קרן רש"י ובהפעלה של "המרכז לחינוך סייבר", יצאה התוכנית לדרך. כיום היא פועלת ב-27 מוקדים, מצפון ועד דרום. בכל שנה מצטרפים אליה 750 תלמידים מכיתה י', שנדרשים להשקיע בפרויקט כ-14 שעות שבועיות. 200 מדריכים ומדריכות ועוד מאות מתנדבים ומתנדבות מלווים אותם.
למרות שהתוכנית קיימת כבר מספר שנים לא מבוטל, השפעותיה בשטח לא ניכרו מיד. יכול להיות שזה קרה בין היתר כי ברחבי צה"ל לא הבינו לעומק את משמעות הצעד שיזם צפריר, אולם החל משנת 2021 החל שינוי. זה קרה לאחר שב-ynet ו"ידיעות אחרונות" נחשף כי הסיכוי של תושבי הפריפריה להגיע ל-8200 הוא אפסי. כנראה שבצבא הבינו שמדובר במחדל ביצועי ובמכה תדמיתית, ויכול להיות שניתנה הוראה מגבוה לתת להם הזדמנות אמיתית להוכיח את יכולותיהם, ולא לדלג על מועמדותם לטובת בני נוער מיישובים עשירים.
2 צפייה בגלריה
יום עיון בנושא הערכת מצב כוח אדם בחובה
יום עיון בנושא הערכת מצב כוח אדם בחובה
אחרי שהוכח שחינוך הוא המפתח, הגיע הזמן שהמדינה תשקיע בכך הרבה יותר
(צילום: דובר צה"ל)
הנתונים שנחשפים היום ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet בנוגע להצלחת תוכנית "מגשימים" מעודדים. המרכזי ביניהם: 75 אחוז מבני ובנות הפריפריה שהתקבלו למסלול טכנולוגי בצבא החלו את דרכם בתוכנית. זה אומר שהיא גם מנוהלת נכון וגם מקבלת כיום את היחס שמגיע לה.
ויש גם נתון מדהים: מתברר כי בשלוש השנים האחרונות, שליש מהמשרתים והמשרתות ב"בריכת הסייבר" של אגף המודיעין, מסלול גאמ"א - הם בוגרים ובוגרות של "מגשימים". אנשי גאמ"א מתמחים בפעולות סייבר - הגנה, איסוף והתקפה. השירות ביחידה מצריך מוח מבריק, ידע עצום, יכולת יצירתית יוצאת דופן וגם אישיות מיוחדת. תהליך המיון מפרך, כמעט אכזרי, ומגיעים לשם באמת הטובים ביותר שיש לחברה הישראלית להציע. גם השב"כ והמוסד לוקחים משם מועמדים כדי שיעבדו בשורותיהם במסגרת השירות הצבאי. "מגשימים" הצליחה להכניס לשם כמות גדולה מאוד של בוגריה, ואין שם כמעט אנשים מהפריפריה שהגיעו לא דרך התוכנית.
לצד זה, חובה להציג את התמונה הכוללת: דוח חמור של מבקר המדינה מראה כי חלקם של בני הפריפריה בכלל המסלולים הטכנולוגיים של צה"ל הוא כ-16.5 אחוז. חלקם בכלל הצבא כמעט כפול, כ-32 אחוז. מתוך אלה שכן הגיעו ליחידות הטכנולוגיות, 74 אחוז הם בוגרי "מגשימים". זה מוכיח שהשכלה נכונה היא הדרך היחידה לסגור פערים, וגם שהמדינה רחוקה מלעשות מה שנדרש בתחום הזה.
2 צפייה בגלריה
נדב צפריר
נדב צפריר
נדב צפריר. הראשון שזיהה
(צילום: מוטי קמחי)
עם זאת, עוד דברים עלו בעקבות הפרסומים על חוסר הצדק וההד הציבורי שיצרו. למשל תוכנית "גשרים", שבמסגרתה מורות-חיילות שהוכשרו ב-8200 מלמדות את מקצועות הטכנולוגיה היישומיים בפריפריה כבר מגילי חטיבת הביניים: סייבר, בינה מלאכותית, יסודות התכנות וגם פיתוח אתרים ואפליקציות. ב"גשרים" משתתפים 40 אלף ילדים, מה שאומר שהמאגר שמתוכו ייבחרו משתתפי "מגשימים" יהפוך בשנים הקרובות לאיכותי אף יותר. בנוסף, בצה"ל ממשיכים עם תוכנית "ממריאות", שנפתחה לפני שש שנים, ובה מכשירים תלמידות תיכון מהפריפריה במקצועות הסייבר.
אולם, כאמור, זאת משימה לאומית ולא רק צה"לית. בתוכנית "מגשימים" משתתפים גם משרד הביטחון, מערך הסייבר הלאומי וקרן חוסידמן. אבל אין ספק שגם מערכת החינוך צריכה להשתתף במאמץ באופן משמעותי יותר. אם תיפתח הדלת לעתיד טוב יותר עבור נערי ונערות הפריפריה, מדינת ישראל, כלומר כולנו, רק נרוויח מזה.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.01.25