בדרג המדיני והצבאי הבכיר מפזרים בכוונה ערפל סביב סוגיית היום שאחרי ההסכם שהושג אמש (רביעי), והמשך הלחימה בחמאס גם בתום שלב ב', השלב הסופי של העסקה לשחרור החטופים. אלא שמבחינת המפקדים שלוקחים חלק במשימה הארוכה והאיטית, ברור שיהיה צורך בכך.
לנוכח השתיקה הישראלית הרועמת, ולפי שלל פרסומים זרים שלא הוכחשו בירושלים והערכות של גורמים לשעבר שהיו בסוד העניינים, ישראל נעתרה בחיוב לדרישת חמאס לסיים בפועל את המלחמה, הגם שזו הסתיימה מעשית עם תום התמרון ברצועת עזה לפני יותר מחצי שנה. לכך חמאס דרש, וכנראה גם קיבל ערבויות אמריקניות, מהממשל היוצא והנכנס, נוסף על הבטחות מצריות וקטאריות.
4 צפייה בגלריה
yk14225577
yk14225577
תמימות דעים שהפעילות תתחדש. כוחות צה”ל בג’באליה
(צילום: דובר צה"ל)
4 צפייה בגלריה
yk14225424
yk14225424
(צילום: רויטרס, Dawoud Abu Alkas)
בין שלב א', שיימשך שבועות אחדים ובו ישוחררו 33 חטופים, לשלב ב', יהיה חלון של מו"מ למימושו. זמן זה יהיה גם מן הסתם תחת הפסקת אש. מו"מ זה יוכל להתפוצץ ולהחזיר את הלחימה כבר מוקדם מהמצופה, עם עוד כמה עשרות חטופים שבשבי.
במערכת הביטחון מאמינים שחמאס או ארגונים סוררים ברצועת עזה יספקו מספיק תירוצים לחידוש הלחימה בכל תרחיש, גם אם לא באופן מיידי, וגם אם שלב ב' ימומש. צה"ל ייסוג במסגרת שלב ב' מפרוזדור הביתור נצרים, מציר פילדלפי שגובל עם סיני וגם מציר הביתור החדש שבצפון הרצועה, בין העיר עזה לג'באליה, בית חאנון ובית לאהיה, באזור שבו פועלת כעת אוגדה 162.
בתום ההסכם המלא, יישארו הכוחות בכל מקרה ברצועת חיץ, בעובי של ק"מ אחד עד שניים בממוצע בצד העזתי של הגבול, אזור שבו צה"ל שיטח אלפי מבנים ושדות חקלאיים בשנה האחרונה. הכנת אזור החיץ הושלמה ברובה ככולה מעל הקרקע, וכיום תושבים שגרים בבתים המערביים של קיבוץ נחל עוז או הדרומיים של מושב נתיב העשרה, רואים הרבה פחות בתים פלסטיניים ובניינים מאשר ראו בעבר, בשג'אעיה או בבית לאהיה. המשימה שנותרה להשלמת אזור החיץ היא בלתי נראית לעין - מנהרות התקרבות למכשול התת–קרקעי בגבול שיש עוד לחשוף ולהשמיד, בעיקר בדרום הרצועה. כוחות ההנדסה של אוגדת עזה עוסקים בכך בכל יום, וימשיכו גם ביום שאחרי ההסכם.
אלא שהמשימות הכבדות יותר, עוד שנים קדימה, ממתינות לצה"ל בתוככי רצועת עזה. בצבא מעריכים שכדי להחזיר את חמאס לגודלו המקורי והמוקטן יותר כפי שהיה לפני כשני עשורים, בזמן שהרשות הפלסטינית שלטה בעזה ולפני ההתנתקות, חטיבות צה"ל יצטרכו לפעול קרקעית עוד שנים בקני הצרעות.
לחמאס נותרו עוד עשרות ק"מ של מנהרות שצה"ל עדיין לא איתר בשטח העזתי, לפי הערכות בצבא, בעיקר במרכז ובדרום הרצועה. במנהרות אלו הוא יכול לחדש ייצור חלקי של אמצעי לחימה דוגמת רקטות ופצמ"רים, להסתיר אלפי נשקים ואמצעי לחימה שנותרו לו ואת בכירי מפקדיו.
כך למשל, מהדרג הבכיר של חמאס נותרו מספר מפקדים מנוסים, ולא רק מוחמד סינוואר: את מפקד החטיבה הצפונית בחמאס עז א-דין חדאד ומח"ט רפיח מוחמד שעבנה ישראל עדיין לא הצליחה לחסל, והם יהיו חלק מרכזי בשיקום חמאס, אם וכאשר.
4 צפייה בגלריה
yk14225482
yk14225482
צה"ל ברצועה
(צילום: JACK GUEZ , AFP)
4 צפייה בגלריה
משגרי רקטות ופירים שאותרו במרחב בית חאנון
משגרי רקטות ופירים שאותרו במרחב בית חאנון
פיר מנהרה בבית חאנון
(צילום: דובר צה"ל)
"לא ניתן בשנה אחת להכריע צבא טרור שהוקם ונבנה במשך 15‑20 שנים", העריך לאחרונה מפקד מנוסה באחת החטיבות שפעלו קרקעית בכל רחבי רצועת עזה, מיום תחילת התמרון, ועד היום, ללא הפסקה. חמאס גם גייס מאות פעילים חדשים, בהם נערים, והעניק להם הכשרה מזורזת בנשק כדי למלא מחדש את שורותיו.
ארגון הטרור נמצא כיום, שנה ושלושה חודשים אחרי פרוץ המלחמה וערב עסקה שתסיים רשמית ולא רק מעשית את המלחמה, בנקודת שפל צבאית שמעולם לא היה בה. זאת בזכות פעילות לוחמי צה"ל, אלפי המפקדים והחיילים שנפצעו בתמרון ויותר מ-400 לוחמים שנהרגו בפעילות הקרקעית ברצועה. יכולות הפיקוד והשליטה לפעול כמסגרת גדודית או חטיבתית נפגעו לחמאס, מרבית מפקדיו חוסלו, בתי החרושת הגדולים שלו לייצור אמל"ח בהיקפים תעשייתיים – הושמדו. אבל, בחמאס עדיין מצליחים לזנב בפעולות גרילה קטלניות בחיילי צה"ל, במקומות כמו ג'באליה ובית חאנון, לשגר רחפנים מעת לעת, להפיק סרטונים מבצעיים לצורכי תעמולה והכי מסוכן, משמעותי וקריטי - לשלוט באוכלוסייה העזתית שמתוכה חמאס שורד.
מבחינה גיאוגרפית, חמאס נותר עם שני גדודים שצה"ל לא תמרן נגדם בכלל בנוסייראת ובאל–בורייג' שבמרכז הרצועה, ייתכן בגלל הימצאות החטופים שם. חמאס חידש גם יכולות צבאיות ברמה בינונית בגדולה שבערי הרצועה, חאן יונס, אליה צה"ל עדיין לא חזר, מזה יותר מחצי שנה. גם בעיר עזה עצמה, שמצפון לפרוזדור הביתור נצרים, חמאס גילה סימני התאוששות, בחסות כ-100 אלף עזתים שנותרו בעיר על שכונותיה הגדולות והחרבות חלקית.
בצבא עדיין מעריכים כי זמן ההגעה לכל מוקד לחימה כזה יהיה מהיר לצוותי הקרב החטיבתיים. שעות אחדות לכל היותר עד לקצה המערבי של ציר פילדלפי שגם ממנו צפויה נסיגה, או ללב שכונת סברא.
השאלה היא המחיר, בזמן ובדם שייקח לטהר שם בצורה משמעותית את חמאס. הפעולה הגדולה בערים ג'באליה ובית חאנון שנמשכת כארבעה חודשים וכללה בינתיים כ-60 חללים ומאות פצועים - לצד ההישגים המשמעותיים שהשיגו חטיבות גבעתי, נח"ל, כפיר ו-401. ברור גם שצה"ל לא יגייס מחדש את כל 30 אלף הלוחמים שפעלו ברצועת עזה בשיא התמרון לפני כשנה. בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, צה"ל נגס ברוב חלקיה בחודשים האחרונים, עם לוחמי חטיבת הנח"ל ששיטחו בה מאות מבנים. גם היום, מחליפיהם ממשיכים לאתר בה מנהרות למכביר.
פורסם לראשונה: 00:00, 16.01.25