השבועות הללו נצבעים בצבעים עזים של טלטלה רגשית לאומית-ציבורית שטרם ידענו, עם מימושו המתמשך ומורט העצבים של מתווה החטופים. העובדה כי מדובר בעסקה שלבית ממושכת בת שלושה חודשים, עד ליישומה המלא והמוחלט, איננה מוסיפה בריאות ונחת לכולנו, ובפרט למשפחות ולחטופים עצמם. המתח המכרסם הצפוי ללוות את פעימות השחרור עוד יתעצם לנוכח החשש המנקר כי משהו בהחלט עשוי להשתבש בריקוד הכפוי והבלתי נתפס הזה עם השטן.
משך הזמן החריג שבו אמורות להתנהל בטפטופים פעימות השחרור מניח את היסודות לערעור המציאות ההסכמית שאליה נקלעו שני הצדדים. בעוד בעסקת שליט, כמו גם בעסקאות שו"ן (שבויים ונעדרים) קודמות מול חיזבאללה, מנגנון היישום נכרך על פני יממה ולכל היותר 48 שעות, הרי שהפורמט המורכב של המתווה הנוכחי עלול לעורר קשיים של ממש, בשלושה מישורים שונים. הראשון, והבולט מכולם, הוא השטח הטעון לאחר 15 חודשי לחימה עצימה - לוחמי צה"ל מחד ופעילי טרור מאידך אוחזים באותו מרחב גיאוגרפי, והחשדנות עלולה בקלות להוות נפץ שיצית את השטח ויערער את ההסכמות. כך קרה, למשל, בעת הפרת הפסקת אש הומינטרית במהלך צוק איתן בידי חמאס במרחב רפיח, שבה נחטפה גופתו של סגן הדר גולדין ז"ל.
המישור השני חונה באפשרות שתלך ותעשה סבירה יותר ויותר, ככל שנתקדם במעלה המתווה - בדומה להפרת ההבנות סביב הפעימה השנייה עם עיכוב שחרורה של ארבל יהוד ופרסום מצב החטופים, כך חמאס צפוי לייצר מניפולציות נוספות במעלה הדרך, באופן שעשוי להכביד על מימוש התהליך ולעורר דילמות של ממש בצד הישראלי. לצד זאת, ישנו התרחיש הבעייתי שלפיו חמאס יתקשה לאתר חלק מהחטופים החללים, לנוכח מצב ההרס ברצועה ופערי מידע, כמו גם האפשרות שאלה שהחזיקו בהם כבר אינם כבר בין החיים. זהו התרחיש המסוכן והבעייתי ביותר, שבו למעשה אנו עשויים להיקלע ל"תרחיש רון ארד". משכך, מרחבי אי-הוודאות ביחס למימוש המתווה מצד חמאס ותוצאותיו מחייבים תחזוק וניהול כשלעצמם בידי המתווכות - מתחת לרף פיצוץ ההבנות.
במישור המדיני, לנוכח הפוטנציאל לערעור ההסכמות שהושגו בעמל רב, מסקנה אחת ברורה מזדקרת: כשושבין ההסכם, ממשל טראמפ חייב לשמור את העיניים על הכדור בכל עת ולדאוג לתחזוקה גבוהה של התהליך משני הצדדים, כדי להבטיח מימוש מלא ומוחלט של העסקה
שלישית, במישור המדיני, לנוכח הפוטנציאל לערעור ההסכמות שהושגו בעמל רב, מסקנה אחת ברורה מזדקרת: כשושבין ההסכם, ממשל טראמפ חייב לשמור את העיניים על הכדור בכל עת ולדאוג לתחזוקה גבוהה של התהליך משני הצדדים, כדי להבטיח מימוש מלא ומוחלט של העסקה, על מחיריה המורכבים - בבחינת שסתום לחץ נשיאותי על התהליך. כך, למשל, בוחן הרגישות הגבוה במיוחד של הקטארים ללחצים אפשריים מכיוון טראמפ מהווה מנוף נוסף ביכולת ללחוץ את חמאס כדי לצמצם את מרחבי אי-הוודאות ביחס ליישום ההסכם. המצב נעשה מורכב אף יותר כאשר חמאס חוזר ומפגין משילות וביטחון עצמי גובר בשטח, במפגני הראווה לשחרור חטופים וברחוב העזתי.
רכיבים אלה עשויים להוות משתנה שלילי נוסף בתהליך קבלת ההחלטות בצמרת המתהווה של חמאס ברצועה ומחוצה לה, בפרט בהינתן נסיגת צה"ל ממסדרון נצרים (כפי שמתוכנן בתקופה הקרובה). ואילו בצד הישראלי, מצופה כי רה"מ נתניהו יטיל מרותו על שריו, הנדרשים - שלא כדרכם - לקילוגרמים רבים של מערכתיות, איפוק וממלכתיות - ויחסוך מכולנו אמירות מופרכות ומנותקות שיש בהן כדי לערער את מהימנות ישראל בתהליך ולסכן את המתווה העדין להשבת החטופים, עד האחרון שבהם.
ויש תקווה לאחריתך.
פורסם לראשונה: 00:00, 27.01.25