על-פי המתווה המתוכנן בעסקת החטופים, לקראת סוף השבוע ושחרור החטופים תשחרר ישראל עוד מאות אסירים - חלקם הגדול ליהודה ושומרון. למרות שבפיקוד המרכז ביצעו מספר פעולות כדי למנוע זאת, עדיין מופצות תמונות של חגיגות מחבלים ברשת. מי שמנהל מאחורי הקלעים מאבק עיקש נגד עבירות הסתה במקומות ציבוריים וברחבי הרשת הוא ענף הסיכול שהוקם בפיקוד המרכז לאחר תחילת המלחמה.
את הענף מובילים אנשי הפרקליטות הצבאית באוגדת יהודה ושומרון, יחד עם גורמי מודיעין ואנשי מבצעים, בהובלת מפקד פיקוד המרכז האלוף אבי בלוט.
3 צפייה בגלריה
yk14240678
yk14240678
להקה פלסטינית שהופיעה באזכרה "לשהידים" ביהודה ושומרון
01:59
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
חגיגות ביהודה ושומרון לאחר שחרור המחבלים
הכותרת
כל העיניים לאיו"ש: בין המבצע בג'נין לטרור יהודי וריבונות דה פקטו
25:38
00:0025:38
כל העיניים לאיו"ש: בין המבצע בג'נין לטרור יהודי וריבונות דה פקטו
בשנת 2024, שנת מלחמה כולה, הגישו בענף 303 כתבי אישום נגד הסתה. לצורך השוואה, בשנים קודמות הגישה פרקליטות איו"ש בממוצע בין 70-60 כתבי אישום נגד הסתה בשנה. בשנת 2015, כשהתחיל גל פיגועי הבודדים הגישה פרקליטות איו"ש כ-150 כתבי אישום.
"אין ספק שרואים את העלייה", אמר גורם בכיר בפרקליטות איו"ש, שהוסיף: "לפני תחילת המלחמה הנושא הזה נפל בין הכיסאות. זה דורש תיאום עם גופים שונים. מיד אחרי 7 באוקטובר ראינו עלייה משמעותית בגילוי ההסתה ברחבי הרשת. ראינו אנשים שהיללו שהידים ואת מתקפת הפתע של חמאס, כאשר העלייה הייתה דווקא בקרב נשים".
הגורם הסביר את הקושי באכיפה, ותיאר כי "ישנה מורכבות משפטית בנושא הזה וחשוב להבין מה חונה תחת הסתה. למשל, פירוש של טקסטים. היה לנו אדם שכתב אחרי 7 באוקטובר 'מעשה גדול ומהולל'. לכאורה, הסתה. אלא שניתן לפרש את זה אחרת. יש להביא בחשבון גם שימוש בביטויים, ולא רק בפירוש מילולי קלאסי של המילה.
"נניח שמצאנו הסתה בפוסט בפייסבוק, לאחר מכן צריך ממש 'לתפוס' את העמוד. פועלים כאן בכלים טכנולוגיים. לא מספיק לעשות צילום מסך. אנחנו חוקרים את העמוד, גוללים לאחור ואוספים כמה שיותר ראיות כדי להצביע על מגמה של הסתה, זה תהליך מורכב", הוסיף. "נדרש גם לשייך את העמוד ליעד שעוצרים. לאחר מכן, גיבוש כתב האישום לכדי סעיף ספציפי. לצורך כך עשינו שימוש בצו שהוציא אלוף הפיקוד לאחר תחילת המלחמה שנקרא צו ענישת מינימום. זה קובע עונש מינימום של שנת מאסר על הסתה, שחצי ממנו חייב להיות מאסר בפועל".
בין היתר עצרו בענף הסיכול חברי להקה פלסטינית בשם "אל-איבאא" שחבריה הופיעו במספר מקומות ביהודה ושומרון. על-פי כתב האישום, לאחר 7 באוקטובר פנתה מועצת התלמידים באוניברסיטת שכם לאחד מחברי הלהקה וביקשה כי יופיעו באירוע מטעמה. הזמר סיכם עם המועצה כי יקבל על כך 4,000 שקלים. האירוע התקיים בתחילת חודש מאי וכשהגיעו הזמרים הם הבחינו כי מדובר באזכרה "לשהידים" ובדגלי חמאס שהתנוססו. במהלך האירוע שרו חברי הלהקה "תתקדמי יא-חמאס, מפחידה את כל האנשים, אלוהים יעניק לך את הניצחון".
3 צפייה בגלריה
yk14240840
yk14240840
גורם בפרקליטות איו"ש: "לא מספיק לעשות צילום מסך לפוסט, זה תהליך מורכב"
3 צפייה בגלריה
yk14241026
yk14241026
ההסתה ברשתות החברתיות
במקרה אחר הוגש כתב אישום נגד פלסטינית כבת 50 מהכפר סאנור שבשומרון על שורה של פרסומי הסתה ברשת. בין היתר פרסמה האישה איור של איש חמאס ועליו הכיתוב "מבול אל-אקצא". במקרה אחר כתבה "תל אביב עולה באש אלוהים השבח לך אלוהים כוון את הירי של צבאנו", עם לב ירוק, צבעו של חמאס, ועוד.
אלא שיחד עם כל כתבי האישום שהוגשו והקמת הענף, ישנה עדיין הסתה גוברת שבעיקר פועלת בטלגרם, שם יש קושי משמעותי להתחקות אחר בעלי החשבון. בענף הסיכול משפרים בימים אלה את היכולות ויפעלו בהמשך למול הפלטפורמה הזו.
בינתיים בשטח ישנם גילויי הסתה חמורים במהלך צעדות חמאס, שאת חלקם פיזרו לוחמי פיקוד המרכז שהגיעו למקום. "לכלי המשפטי יש השפעה. ראינו שלקראת סוף 2024 חלה ירידה משמעותית בגילויי ההסתה. גם כי הם לומדים אותנו ומשחקים עם המילים כך שיהיה מורכב משפטית, וגם בגלל שהם בוחרים בפלטפורמות אחרות. חשוב להבהיר כי הטיפול המשפטי והענישתי לוקח זמן, אבל אני מניח שאם נגביר את הפעילות ההרתעה תבוא לידי ביטוי בטווח של חודשים", סיכם גורם בכיר בפרקליטות הצבאית.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.01.25