"בגלל שמסתירים מהציבור את כלל הפרטים של ההסכם שנחתם בין ישראל וחמאס, אף אחד לא מבין שהמו"מ על השלב השני של העסקה לא יתפוצץ אחרי סיום השלב הראשון, אלא הרבה קודם", כן אומר גורם ביטחוני בכיר שבקיא גם בעסקה ובמה שמתרחש בשטח מאז שיצאה לפועל, וגם במה שצפוי בשיחות הרשמיות ליישום שלב ב'.
4 צפייה בגלריה
גורם ביטחוני בכיר: "נתניהו מוסר שלל גרסאות כדי ליישב את מה שהסכים לו, עם מה שנשבע שלעולם לא יסכים לו"
גורם ביטחוני בכיר: "נתניהו מוסר שלל גרסאות כדי ליישב את מה שהסכים לו, עם מה שנשבע שלעולם לא יסכים לו"
גורם ביטחוני בכיר: "נתניהו מוסר שלל גרסאות כדי ליישב את מה שהסכים לו, עם מה שנשבע שלעולם לא יסכים לו"
(צילום: רויטרס)
live
לירי, דניאלה, נעמה וקרינה מגיעות לבית החולים לאחר שחרורן מהשבי
(צילום: לע"מ, דובר צה"ל)

הגורם סבור כי "כשיתברר לחמאס שאין שלב שני, לא תהיה לו שום מוטיבציה להשלים את הראשון, ובוודאי לא להגיע ליום ה-42, שבו אמורים להשתחרר כמחצית מהחטופים החיים. נתניהו מוסר שלל גרסאות כדי ליישב את מה שהסכים לו, עם מה שנשבע שלעולם לא יסכים לו: נסיגה מנצרים ומפילדלפי ועוד סתירות כאלו. ההחלטות בשלב השני יהיו גורליות הרבה יותר ויבואו בניגוד חריף הרבה יותר למה שהממשלה הבטיחה. גם השבוע האחרון הראה לנו עד כמה העסקה שברירית, איך כל צד יכול להאשים את הצד השני בהפרות, וכמה קל להכריז שחאלס, נגמר".
השיחות בנוגע לשלב ב', נזכיר, אמורות להתחיל ביום שני הקרוב, עם מלאת 16 ימים לתחילת שלב א' ועל-פי הסיכום בין הצדדים. הגורם הביטחוני מודאג. תמונת המצב שהוא מתאר כוללת שורה של קשיים ואיומים, פוליטיים בעיקר, שלא יאפשרו לראש הממשלה בנימין נתניהו לחתום על העסקה, גם אם יהיה מעוניין בכך.
לעומתו, יש כמה אנשים בישראל, בעיקר בחבורה המקיפה את השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, שמאמינים שהכל פתיר – ואף טוב מזה. שהשלב השני יהיה בעצם חלק ממהלך היסטורי מקיף, שיכלול את הנורמליזציה עם סעודיה, הכנסה של כוח רב-לאומי לרצועת עזה, כוח שלא ייתן לחמאס לחזור וליטול את השלטון לידיו, שיאפשר הכנסה של שחקנים נוספים שיסייעו לממן את שיקום הרצועה ועוד ועוד. המגה-מהלך הזה, הסכמי אברהם על ספידים, נידון בפורומים פוליטיים ובינלאומיים שונים, ועתיד בוודאי להיות במרכז הפגישה המתוכננת בין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
4 צפייה בגלריה
yk14240994
yk14240994
"חמאס חוזר לשלוט ברצועה". תיעוד משחרור חטופות
(צילום: Mahmoud Al-Basos, רויטרס)
אבל הגורם הביטחוני טוען כי "בינתיים אין כלום מעבר לדיבורים. למעשה, הדיונים בנושאים האלה גם לא יכולים להיות חלק מהמרכיבים של השלב השני, כפי שהצדדים הגדירו מראש". גורם צבאי בכיר מוסיף: "חמאס חוזר לשלוט ברצועה. ייתכן שיש בחמאס חו"ל גורמים המאמינים שצריך לקבל הסדר בינלאומי כזה, אבל קשה מאוד לדמיין שמי שמוביל את חמאס בעזה יסכים שייכנסו גורמים זרים שמטרתם לאיים על ההגמוניה שלו".
ממשלת ישראל מסתירה מהציבור את מה שיקרה בשלב הזה, על אף שהוא ידוע למדינות המתווכות וגם לחמאס. החלטת הממשלה הפומבית כוללת סעיפים רבים, אך רק כאלה שאינם בעניינים שאינם נוחים לממשלה מבחינה פוליטית. כשהם כן, ההחלטה מפנה למסמכים שנמצאים בכספת מזכירות הממשלה. באופן מצער, מחלקת הבג"צים של משרד המשפטים נותנת גיבוי להסתרה הזאת, והודיעה בשם המדינה בבית המשפט העליון כי תהיה מוכנה להראות את כלל ההסכמים רק לשופטים ורק במעמד צד אחד.
בעקבות תחקיר ynet ו"ידיעות אחרונות" שפורסם ביום שישי במוסף "7 ימים", עתרו כמה גורמים, בהם עו"ד מורן סבוראי בשם כמה ממשפחות החטופים ועו"ד יובל יועז בשם תנועת "משמר הדמוקרטיה הישראלית", בדרישה לחשוף לאלתר את פרטי ההסכמים. מעניין אם גם הפעם תמשיך המדינה לסייע לממשלה במאמציה.
משיחות עם גורמים ישראלים ובכירים במדינות המתווכות, אפשר לסכם את עיקרי הסכנות לקיום השלב השני.

סכנה ראשונה: פיצוץ שלב א'

לפי ההסכם, השיחות על השלב השני אמורות להתחיל ביום ה-16 להסכם ולהסתיים עד היום ה-35, אך כל עוד המו"מ מתקיים ו"הערבים להסכם יפעלו כדי להבטיח שהמו"מ יימשך עד להשגת הסכם" – אמורים להמשיך "כל הנהלים מהשלב הראשון". ייתכן כי לנתניהו יהיה נוח להמשיך במצב הזה, ללכת עם ולהרגיש בלי, אבל לא בטוח שחמאס יראה זאת באותו אופן.
אינפו אינפוגרפיקה פעימות שחרור שבי חמאס חטופים חטופות עסקה ימים
חמאס עשוי לפרש עוד הרבה קודם אי-התקדמות לקראת הסכמה על התנאים הדרמטיים של השלב השני, ואז להמציא קשיים והפרות יש מאין או להשתמש בכאלה שבשגרה היה מתעלם מהם – ולמנוע את שחרור כל הקבוצה האחרונה של החטופים שמיועדים לשחרור בשלב הראשון.
בחמאס עוקבים באדיקות אחרי הזירה הפוליטית הישראלית, ורק בשבת האחרונה אף שלחו מסר בעברית למשפחות החטופים המכיל ציטוטים מפורטים של שרי הימין נגד העסקה ובעד חידוש המלחמה, כשהם מזהירים מפני התפוצצות המו"מ ומסכנה לכלל החטופים.

סכנה שנייה: הפסקת המלחמה

החלטת הממשלה לא מפרטת מה כוללים השלבים השני והשלישי. ההסכם המלא תוחם את המסגרת בלבד: "השלב השני (42 ימים): הכרזה על רגיעה בת-קיימא (הפסקה של פעולות צבאיות ועוינות באופן קבוע) ותחילת יישומה לפני חילופי שבויים בין שני הצדדים – כל השבויים הישראלים הנותרים שהם גברים חיים (אזרחים וחיילים) – בתמורה למספר אסירים בבתי הכלא ובמרכזי המעצר בישראל ולנסיגה מלאה של כוחות צה"ל מרצועת עזה".
 אינפו אינפוגרפיקה מפה ציר נצרים רצועה רצועת עזה נסיגה יציאה כוח כוחות צה"ל עסקה הפסקה הפסקת אש מלחמה לחימה חרבות ברזל
כבר במשפט הראשון טמון מוקש רב-עוצמה: הצדדים מסכימים כי התנאי לתחילתו של השלב השני הוא ההכרזה על סיום המלחמה והסיום בפועל – וזאת לפני החילופים של שאר החטופים החיים באסירים ולפני כל דבר אחר.

סכנה שלישית: ההסכם החסר

ההסכם המורכב ורב-הסכנות נכפה על הצדדים על-ידי נתניהו ושיקוליו הפוליטיים, כשהוא הבהיר שלא יהיה מוכן להתקדם אלא בהסכם שיש לו שלב ראשון "הומניטרי" שלא כולל את סיום המלחמה, ושלבים נוספים שלגביהם יוכל להגיד לשותפיו בממשלה כי אין לו כוונה ליישם. זאת, והרצון להתקדם ולשחרר לפחות חלק מהחטופים, הביאו לכך שאין כל הסכמות על יישום שלבים ב' ו-ג'.
העובדה שלא הוגדרו מפתחות שחרור הופכת את המצב מורכב עוד יותר - בשלב השני ישוחררו מי שבעיני חמאס הוא חייל, כלומר גבר מתחת לגיל 50, ומי שגם בעיני ישראל הוא חייל, כלומר מי שהיה בשירות פעיל. על אלה וגם על אלה המחיר גבוה בהרבה. יותר מכך, זכות הווטו שהייתה לישראל בשלב הראשון על שחרור אסירים מסוימים – אינה נתונה מראש הפעם וספק רב מאוד שחמאס יסכים לה.
4 צפייה בגלריה
יואב זיתון ברפיח
יואב זיתון ברפיח
הנסיגה מציר פילדלפי תהיה אתגר לנתניהו
(צילום: יואב זיתון)
עניין נוסף שמסבך את המו"מ הוא ההתעקשות של ישראל שהסעיף המתווה את אופי המו"מ לא יצומצם רק לשאלת המפתחות, וכעת ישראל יכולה להתעקש לדון גם בנושאים השמורים לחלק השלישי: סידורי הביטחון, שיקום עזה, פירוז חמאס, נקודת ביקורת בציר פילדלפי ועוד. חמאס בוודאי פחות יתלהב.

סכנה רביעית: פינוי פילדלפי

בעולם אחר, כשהבדיחה לא הייתה על חשבון כולנו, היה אפשר אולי להתפעל מעזות המצח הבוטה של דוברי ראש הממשלה, שצריכים להסביר כיצד הבטיח דבר אחד ועשה בדיוק ההיפך. שלשום עשה זאת "גורם מדיני בכיר" למראה חזרת ההמונים עם פתיחת ציר נצרים: "מנגנון הבידוק בנצרים מיושם לאחר שנתניהו עמד על כך שייכלל בהסכם, וזאת למול התנגדות של גורמים מבית ומחוץ".
רק שהמציאות היא בדיוק הפוכה. נתניהו הבטיח שוב ושוב, כמו למשל בפגישה עם פורום גבורה ופורום תקווה באוגוסט אשתקד, כי "ישראל לא תצא, בשום מצב, מציר פילדלפי וממסדרון נצרים למרות הלחצים האדירים". במקביל התעקשו הוא ואנשיו על בידוק לכל הפחות של כל החוזרים צפונה. בסופו של דבר ישראל נסוגה מציר נצרים, ויתרה על הבידוק לכל החוזרים והסתפקה אך ורק בבידוק המיעוט שבמיעוט שחזר ברכב. במערכת הביטחון יש גם ספקות גדולים לגבי יעילות הבדיקות הללו והיכולת להמשיך איתן לאורך זמן.
4 צפייה בגלריה
חזרת העקורים הפלסטינים לצפון רצועת עזה
חזרת העקורים הפלסטינים לצפון רצועת עזה
חזרת עקורים פלסטינים לצפון רצועת עזה
(צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)
live
הכאוס ברצועה לפני פתיחת ציר נצרים

רק ביום חמישי שעבר טען דוברו של נתניהו, עומר דוסטרי, כי "ראש הממשלה נתניהו לא חזר בו מאף דרישה שהציב במסמך ההבנות על בסיס מתווה 27 במאי, כולל הישארות בציר פילדלפי והקמת מנגנון בידוק כלי רכב בנצרים". אלא שהדרישה כאמור לא התמקדה רק בכלי רכב, אלא הותאמה בדיעבד למציאות.
הנסיגה מציר פילדלפי, שאמורה להתרחש ביום ה-50 להפסקת האש, תהיה בוודאי אתגר לנתניהו אחרי כל הצהרותיו לגבי החשיבות האסטרטגית של הציר. נתניהו יכול להודיע על הפרת ההסכם תוך האשמת חמאס, או לסגת ולאפשר את המשך המו"מ ושחרור החטופים – אך לסכן את ממשלתו.

סכנה חמישית: המראות מעזה

כפי שהזהירו רבים, סירובה של ממשלת ישראל לנהל מו"מ על "היום שאחרי" ולהגיע להסדר שכולל את הרשות הפלסטינית, ייגמר או במשטר צבאי-ישראלי ברצועה או בחזרת חמאס לשלטון. הדברים מתרחשים כצפוי, והם עשויים להביא רבים למסקנה כאילו עסקת החטופים היא השומטת מידיה של ישראל את הניצחון המוחלט.
הלחץ מימין עשוי לגרום לקשיים. הבייס, בטח זה שמקבל תשלום, מתקשה מאוד בשבועיים האחרונים. אפילו בערוץ 14, שבדרך כלל משקף באופן מלא ומדוקדק את עמדת השלטון, מבולבלים ומעבירים מסרים סותרים לגבי השאלה אם על נתניהו לסגת מעזה בתום 42 יום או לא.
עניין נוסף: אל לנו לשפוט מהחזות החיצונית של החטופות המשוחררות, כפי שהיא ניבטת מאמצעי התקשורת, כאילו לא נשקפת סכנה ברורה ומיידית לחייהם ובריאותם של כל אלה שנותרו מאחור. יש בימי השבי הנוראיים שלהן סיפורי בלהות איומים, שספק אם יסופרו אי-פעם.
פורסם לראשונה: 00:00, 29.01.25