מפרסום ההודעה של ארצות הברית אודות ההגעה להסכמות להארכת הפסקת האש מוקדם יותר השבוע, נרגעו המהומות שיזם חיזבאללה לאורך הגבול, בהן ששלח מאות פעילים עם דגלי הארגון כדי לנסות להיכנס לכפרים סמוכי הגדר ולהתעמת עם חיילי צה"ל. אתמול למשל, שרר שקט מתוח בגבול הצפון, כוחות הצבא המשיכו בהרחקת ניסיונות להתקרב לכפרים האסורים לשהייה וביצעו לעברם ירי הרתעה.
צה"ל מול כוחות צבא לבנון השבוע
חיל האוויר, על אף הפסקת האש, תקף אמצעי לחימה של חיזבאללה, בגלל מה שהוגדר כ"הפרה של ההסכם". גורם צבאי בכיר שעדיין פועל עם כוחותיו בתוככי דרום לבנון אמר ל"ynet" ו"ידיעות אחרונות" כי "עד שצבא לבנון לא יעמוד במשימות שלו ויראה שליטה טובה ומספקת בשטח, לא נמליץ להעביר את השליטה לידיו".
את שלושת השבועות הנוספים, שבהם על-פי ההסכם יישארו כוחות צה"ל בדרום לבנון, מתכננים בצבא למלא בעוד שורה ארוכה של מבצעים להשמדת מרחבי טרור, ולאיסוף אמצעי לחימה שהחביא חיזבאללה ושעדיין נותרו בעיקר בגזרה המזרחית, המשיקה לגליל העליון.
"בכפרים שאינם סמוכי גדר בגזרה המערבית של דרום לבנון ובמרכזה, החזרנו את השליטה לצבא לבנון. אבל בכפרים שסמוכים לנו ובמרחב גדר הגבול, לכל אורכה, אנחנו עדיין שם", הסביר הגורם הצבאי הבכיר. הוא הדגיש כי איש בצה"ל אינו סומך על הכוחות הלבנוניים שיבטיחו את ביטחון התושבים שהחלו כבר לשוב צפונה. "האחריות על ביטחון תושבינו היא על צה"ל, ובטח שלא על צבא לבנון או אף כוח זר אחר", אמר.
האמירה הברורה הזו מגובה בתפיסת ההגנה החדשה של צה"ל בגבול הצפון. "ארגנו את המרחב בצורה אחרת", הסביר הבכיר. "התפיסה כיום היא שצה"ל נמצא בחזית, עוד לפני היישובים. כל יישוב שקיים, בתווך שבין גדר הגבול ליישוב - יהיה מוצב". עד כה הושלמה הקמתם של כמה מוצבים, במה שעתיד להיות - כפי שדורשים התושבים שאמורים לחזור צפונה - רצועת ביטחון ישראלית.
"אם רוצים שהתושבים יחזרו, צריכה להיות רצועת ביטחון חזקה ומסיבית", קבע רפי ביטון, יליד ותושב המושב אביבים. "כזו שתיתן פה ביטחון לתושבים, ולא כמו שהיה בעשור האחרון שבו פשוט נטשו אותנו. השאירו אותנו לסמוך על פלאי הטכנולוגיות כמו מכ"מים ומצלמות, וביום הראשון של המלחמה חיזבאללה הפיל את הכל והשאיר אותנו עירומים".
בני משפחתו של ביטון מפונים לבית מלון בטבריה מאז פרוץ המלחמה, ולאחרונה הוא מנסה לשכנע את רחל אשתו ואת ילדיו לשוב הביתה, אך ללא הצלחה. "אחרי 7 באוקטובר אני כבר לא רוצה יותר להיות במקום הזה של הפחד", הסבירה רחל. "תמימים אנחנו כבר לא".
על-פי החלטת הממשלה, שמבוססת על המלצת צה"ל, רבבות עקורי הצפון יכולים לשוב לבתיהם ב-1 במרץ. אך בהתאם להסכם הפסקת האש גם מאות אלפי העקורים הלבנונים שבתיהם שימשו תשתית לטרור, והיו חלק מרשת מוצבי ההזנקה והתקיפה לכוחות רדואן, ישובו גם הם ויוכלו לכאורה להקים את בתיהם מחדש ואף לחדש את תשתיות הטרור.
בצה"ל מודעים היטב לחששות התושבים: "אנחנו נמשיך לפעול ולהסיר כל תשתית מאיימת, או שיכולה לאיים בעתיד", אמר הגורם הצבאי הבכיר. "אנחנו בטוחים שמחבלי חיזבאללה לא יהפכו לפעילי שלום, אלא ינסו להמשיך ולהתבסס. אנחנו מפעילים הרבה כלים ויכולות כדי להבין מה חיזבאללה מנסה לעשות. אנחנו בונים את המערכת בצורה כזו שבכל פעם שחיזבאללה ינסה להקים משהו, היכולת שלנו לטפל בו תהיה מיידית, ולא רק היכולת לצפות עליו. אנחנו נוודא שהם לא ישמשו שוב תשתיות טרור. האחריות על הכתפיים של צה"ל היא לוודא שחיזבאללה לא חוזר להקים את התשתיות שלו".
כשישה קילומטרים מאביבים, במטעי קיבוץ מלכיה, פגשנו את החקלאי הוותיק שי גולני. גולני סבור שזו העת להשיב את האמון בצבא ובלוחמיו: "הצבא נלחם פה ועשה עבודה מדהימה. החיילים ראויים לכל שבח ואנחנו צריכים כרגע לסמוך על המערכת הבינלאומית ועל ישראל. אם אני לא אסמוך על מי שניהל פה את המלחמה, אז על מי אני אסמוך? היינו שאננים מאוד ואסור שאי-פעם נחזור לשאננות הזאת, אבל אני חושב שכאזרחים אנחנו צריכים להאמין שהתפכחנו, שצה"ל התפכח, ושיש עכשיו הרבה יותר מוכנות".
פורסם לראשונה: 00:00, 29.01.25