הבדל של שמיים וארץ עומד בין הקמפיינים של ראש הממשלה יאיר לפיד במערכות הבחירות האחרונות. בבחירות הקודמות לפיד לא היה באופן רשמי מועמד לראשות הממשלה. הוא ניהל קמפיין שקט עם מינימום ראיונות, ובעיקר ערך כנסים לפעילי יש עתיד ברחבי הארץ.
קמפיין לפיד נובמבר 2022 שונה לחלוטין, בעיקר בגלל הסטטוס של לפיד. כיום הוא מכהן כראש הממשלה, וגם הקמפיין שלו הוא לראשות הממשלה. לפיד ניהל אתמול בליץ ראיונות לכלי התקשורת, ערך ביקור ממלכתי בעיר הערבית נצרת והתייחס בהרחבה לענייני ביטחון וחוץ. לפיד מנהל קמפיין על גודל המפלגה ופחות על חשיבות הגוש, ולכן גם חטף ביקורת ממרצ ומפלגת העבודה בכך שהוא מסכן אחת מהן שלא תעבור את אחוז החסימה.
ברק סרי, יועץ אסטרטגי שעבד בעבר עם כמה שרים בכירים, ובהם אהוד ברק אריה דרעי, טוען כי הקמפיין של יאיר לפיד מבוסס על כך שהוא ראש ממשלה. "זו הפעם הראשונה שהולכים למערכת בחירות בלי נתניהו כראש הממשלה", אמר סרי. "לפיד קובע את סדר היום עם ישיבות קבינט, אישור מבצעים צבאיים, חתימת הסכם עם לבנון, אירוח הנשיא ביידן, הנאום באו"ם, פגישות עם מנהיגים מכל רחבי העולם ועוד. כל הדברים האלה זה למעשה לב ליבו של הקמפיין, שנועד להוכיח בפועל שהמדינה יכולה להתנהל גם בלי נתניהו".
אתמול פורסם ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet על קמפיין הגוועלד של מפלגת העבודה ומרצ בעקבות צניחתן בסקרים. לדברי סרי, "בבחירות הקודמות לפיד נמנע ללחוץ על הגז כי הוא חשב גושית במטרה לגרום למרצ והעבודה לעבור את אחוז החסימה. הפעם הוא רוצה להיות מפלגה גדולה", אומר סרי. "הוא רוצה למנוע מבני גנץ לקבל לגיטימיות להרכיב את הממשלה הבאה ולכן חשוב לו גודל המפלגה". לפיד נשאל אתמול בראיון לעיתון "וסטי" איך הוא מגיב לפרסום, והשיב: "אני לא הולך להן על הראש. מי שרוצה להצביע לעבודה או למרצ יכול להצביע להן. אני מבין שהם עכשיו בקמפיין געוואלד, וזה בסדר".
בסוגיית המגזר הערבי, סרי אמר כי "לפיד מודאג מאחוז הצבעה נמוך ושאחת המפלגות הערביות לא תעבור. הוא בונה על תמיכת אחת המפלגות הערביות מבחוץ כדי להקים ממשלת מיעוט. לכן גם הוקדשה הרבה מחשבה לביקור שלו בנצרת".
הקמפיין הנוכחי של לפיד שונה גם בכך שהוא רגוע יחסית לקודמו, שהיה מושחז וחריף. "לפיד כבר מתחילת הדרך מנהל קמפיין חליפה", הסביר רונן צור, יועץ לניהול משברים. "קמפיין שבו הוא מציג את עצמו כראש הממשלה. לא ראינו מהלכים רדיקליים של קמפיין כמו שראינו אצלו בעבר, כמו היחס שלו לערבים או לחרדים. לא שמענו 'אני אשקם את דרעי' ולא התבטאויות על ה'זועביז' והערבים. זה קמפיין הכי מיינסטרים שיש. מבחינתו, זה הישג גדול".
לדברי צור, עכשיו לפיד צריך בעיקר לגלות רגישות למפלגות הקטנות בגוש. "הוא הולך כמו לוליין על חבל דק כאשר הוא נמצא באזור מסוכן מאוד", אמר. "אם אחת ממפלגות הגוש לא עוברת את אחוז החסימה אז המעמד המאותרג שלו ייסדק. לפיד צריך לומר בזמן שנותר לו עד הבחירות: 'אנחנו נהייה הגוש הכי גדול והמפלגה הכי גדולה'. כי קריסת הגוש יכולה להביא לקריסתו הפוליטית".
נתניהו: ארבעה מסרים, אסטרטגיה אחת
בליכוד פתחו את הישורת האחרונה של הקמפיין בלי חידושים יוצאי דופן, אבל עם לא מעט אתגרים בפתח - אחד מהם הוא העובדה שהפעם, בניגוד לקמפיין הקודם, בנימין נתניהו הוא יו"ר האופוזיציה.
נתניהו הגיע לבחירות האחרונות כראש ממשלה מכהן, כשהוא אוחז במרבית מוקדי הכוח, שולט בסדר היום התקשורתי ומכתיב את הקו בימין. לצד ליכוד גדול, היו המפלגות החרדיות היציבות, וגם הציונות הדתית שכוחה בסיבוב הקודם לא היה ברור. מתוך אסטרטגיה בחר נתניהו בקריאה חדה למצביעיו להצביע לליכוד או לסמוטריץ׳ ובכך לחזק את הגוש, מתוך חשש שתקלה בלתי צפויה תוביל לכך שסמוטריץ׳ לא יעבור את אחוז החסימה.
אלא מאז לא מעט אירועים פוליטיים שינו את התמונה והכניסו אליה משתנים חדשים וצורך באסטרטגיה חדשה. כיו"ר האופוזיציה, קשה יותר לנתניהו להשתלט על סדר היום, וגם שותפיו בן גביר וסמוטריץ׳ הספיקו לצבור כוח פוליטי רב, ולפי הסקרים צפויים לסיים כמפלגה השלישית בגודלה. לצד שני מסרים מרכזיים שוטפים: "צאו להצביע כי רק ככה ננצח" שנועד להוציא את הליכודניקים לקלפיות ו"ללפיד אין ממשלה בלי האחים המוסלמים", נתניהו החל לשדר גם מסר נוסף הנוגע ל"ליכוד גדול".
בכל מקום מסבירים חברי הכנסת בליכוד שהליכוד חייב לסיים במספר גבוה כי רק כך אפשר להבטיח שתיקים חשובים כמו תיק האוצר והביטחון ישארו בליכוד. עיקר המאמץ מתמקד בלהחזיר הביתה את המנדטים הבודדים שנדדו לבן גביר וסמוטריץ׳, ולאחר מכן להעיר את ערי הפריפריה הליכודיות שנותרו בבית. באלפי פוסטים ממומנים, מטרגט נתניהו את הקהל שלו ופונה אליו מספר פעמים, כשהוא מסביר את חוסר היכולת של לפיד להרכיב ממשלה ומבטיח ממשלה יציבה לארבע שנים אם הגוש שלו יחצה את 61 המנדטים המיוחלים.
אתמול, אחרי ימים של מעקב צמוד אחרי איילת שקד, אתמול שוב התחדש קמפיין הליכוד נגדה תחת המסר: "קול לאיילת = קול להפלת הימין". נתניהו וחברי הרשימה מסבירים באולפנים ביממה האחרונה כי המירוץ של שקד הוא בעצם שריפת קולות, ואומרים שהם מוטרדים מהאפשרות שמצביעי הגוש יצביעו עבורה.
נתניהו למד את הלקח ממערכות הבחירות הקודמות, שהוכיחו שהבעיה בקרב מצביעי הליכוד היא לא עם גוש הימין אלא עם היציאה לקלפי: בניתוח של הליכוד סיבות שונות ומשונות גורמות לכך שביום הקובע המצביעים לא מגיעים ולכן הקמפיין מתמקד בעיקר בחולשה הזאת שאותרה.
"נתניהו יצא למשחק הגנתי, ובשונה ממערכות הבחירות הקודמות הוא כמעט לא משחק התקפה", אמר יועץ אסטרטגי בכיר. "עד עכשיו הוא שיחק משחק גושי על ה-61 וביומיים האחרונים שינה את הקו ומבקש להצביע לו. הוא כבר לא משווק את הליכוד אלא משווק את היציאה להצבעה".
יועץ אסטרטגי נוסף אמר כי "הליכוד הפסיק להתעסק עם המפלגות הערביות כי הבין את הסיכון שטמון בזה. גבעה אחת שתיבנה לטובתו יכולה לייצר חור קריטי במקום אחר. החברה הערבית כרגע לא מוצאת עניין בבחירות ולכן זה מובן שהוא בוחר לא להתעסק עם זה בכלל, גם במחיר שהוא זונח את הקמפיין הבטחוני האגרסיבי שליווה אותו כל השנים".