בשיתוף תנובה
זה לא רק אצלכם בבית - בכל הבתים בהם יש ילדים - יש ויכוחים, מריבות והתנגשויות; בינם ובין עצמם וכמובן, גם מול ההורים. אצל כולם זה גם מתחיל בצורה מאוד דומה, משפט שנזרק לאוויר, מבט שלא מוצא חן ומתחילה מריבה. בשגרה הביתית, ברוב המקרים, המריבה שנדלקה שוככת מעצמה והם חוזרים להיות החברים הכי טובים, גם שלכם ההורים. אבל מה עושים בטיול או בחופשה, כשכולנו שוהים שעות וימים בדירה או בית שאין בהם בהכרח חלל אינטימי לכל אחד ואחת או כשכולם במשך שעות ברכב אחד? הנה ארבעה שלבים שיעזרו לכם ליהנות מהטיול המשפחתי עם כמה שפחות חיכוכים.
שלב ראשון: איך ליהנות יחד גם אם לפעמים רבים?
"השאלה אינה איך לעבור את החופשה בלי לריב, כי מריבות הן חלק מהחיים, אלא איך ליהנות יחד גם אם לפעמים רבים", אומרת יעל כרם, פסיכותרפיסטית ומדריכת הורים אדלריאנית ומנחה במסלול להדרכת הורים במכון אדלר.
גם חגית זהבי, מדריכת הורים ויועצת גמילה מחיתולים מציעה להיפרד מהרעיון על ילדים מושלמים שלא רבים. "ותרו על הפנטזיה", היא אומרת. זהבי יודעת, שאחרי כל המאמץ שבתכנון, ההתארגנות, סיום כל המטלות בעבודה לקראת הנסיעה וההשקעה הכספית שכרוכה בכך, הורים נוטים לעיתים להתאכזב מההתנהגות של ילדיהם שלא תואמות את הציפיות וההשקעה שלהם ושואלים את עצמם: "אחרי כל זה הם עוד מעיזים להתלונן או לריב?"
"צריך לזכור שהקשיים של הבית, הם אותם קשיים שילוו אתכם גם בטיול. ילדים שרבים – יריבו. בני זוג שמתלוננים – יתלוננו. ומי שנוטה לכעוס – יכעס. את הפנטזיה שדמיינתם כדאי להחליף בלראות את הערך העצום שיש לטיול משפחתי כזה להציע בבניית קירבה וחוויות משותפות, היכרות עמוקה מזוויות חדשות והזדמנות לבלות יחד מבלי למהר לגן, לבית הספר או לעבודה, גם אם יש מריבות, תלונות וקשיים ברקע", אומרת זהבי בפיכחון.
שלב שני: הכינו משפחתכם לטיול
תאום ציפיות, הוא מהלך קריטי גם כאן. "תאמו ציפיות והכינו את כולם מראש לשינויים ואירועים בלתי צפויים", אומרת זהבי ומכוונת לבלתי צפוי שקורה בכל טיול – מזג האוויר, אוכל, מסלול ושגרת היום. "שינויים כאלה מוציאים מאיזון, בעיקר ילדים קטנטנים, ולכן כדאי לעדכן אותם כל העת מה צפוי לכם לפני: "עכשיו תהיה לנו נסיעה ארוכה עד לפארק מים, בדרך נעצור לאכול". ואז הציבו בפניהם את הציפיות שלכם מהם: "כשנהיה בפארק יהיו הרבה אנשים ותצטרכו להישאר צמודים אלי". הסבירו להם גם מה יקרה אם הם יעברו על הכללים שהגדרתם", היא אומרת.
גם כרם ממליצה על שיחת תיאום ציפיות, והתאמת הטיול למשפחה – "הכינו, כל אחד ואחת מבני המשפחה ובכל גיל, רשימה של חמש ציפיות מהטיול. צרו שיחת הכנה עוד לפני שקבעתם את הלוגיסטיקה המלאה ואפילו את המקום אליו תטיילו, ותנו לכל אחד ואחת את המרחב להסביר מה הציפיות שלו/ שלה. שוחחנו על מה יקרה כשציפייה לא ואתם – ההורים - תנו לילדים מידע לגבי מתי ובאיזה אופן יהיה אפשר לממש את ציפיותיהם, ומה אולי לא יתממש.
"חשוב גם לשוחח על מה יקרה כשלא מסתדרים ואיך הכי נכון להתמודד עם כעס של כל אחד ואחת מחברי המשפחה, איך מסיימים מריבות ומה תעשו אם התוכניות ישתנו", היא מפרטת.
כרם מדגישה גם: "הורים, חשוב לזכור שלא כל מה שתכננתם יתקיים. מטרת הטיול היא לייצר חוויה משפחתית טובה בלי לרוץ ממקום ממקום כדי להספיק הכל. לרוב לילדים שלכם יש קצב אחר משלכם ותצטרכו לשלב בין הציפיות שלכם לקצב ולגיל שלהם".
שלב שלישי: הכינו את עצמכם לטיול
זהבי מזכירה להורים את תפקידם המקדים. "שתפו את הילדים בפרטי הטיול - לקטנטנים הראו תמונות של היעד, כדי לתת להם ודאות ובטחון. את הגדולים יותר כדאי לגייס לקחת אחריות על איסוף מידע על יעד מסוים שאליו תגיעו. הם יחושו משמעותיים יותר ושותפים ובעיקר הציגו מה תכננתם ותראו את תגובותיהם. זה ינטרל תלונות", היא אומרת.
זהבי מזכירה גם שאתם אולי מתכננים אבל הטיול, כשמו, משפחתי. "בעת התכנון, התחשבו בכל בני הבית. נסו לאזן בין אטרקציות לילדים, כמו פארקים וגינות שעשועים, לבין תחומי העניין שלכם – מוזיאונים, חנויות או אתרי טבע. זכרו, שילדים צעירים זקוקים להפסקות בנסיעה ופעילות פיזית בתדירות גבוהה בהרבה מאשר ילדים גדולים יותר ובני נוער. הזכירו לכולם שהטיול של כולם מראש". גם זהבי מזכירה להורים, לפרגן לעצמם לאורך הטיול זמן לבילוי לבד.
כרם מבקשת להזכיר לכם להיערך לזמן מסכים, לא מתוך מריבה אלא בהיערכות ואיזון. "אל תשכחו, שעבור מתבגרים בעיקר, Wi-Fi הוא כמו אוויר לנשימה. דאגו שביעד יהיה אינטרנט אלחוטי ואפשרו זמנים לגלישה ושמירת קשר עם החברים. אל תילחצו מהרגע בו הם נשאבים למסכים כשאתם נכנסים לחדר או לדירה, פשוט הגיעו איתם ועם עצמכם להסכמה לגבי צורת ומשך השימוש במסכים", היא אומרת.
זהבי מזכירה שסדר יום בטיול חשוב אבל שכדאי לוותר היכן שצריך. "גם בתוך חופש שהוא לגמרי יציאה מהשגרה, כדאי להתאמץ לייצר סוג מסוים של שגרה של הטיול, בעיקר לילדים צעירים, שזקוקים לשגרה כדי לחוש בטחון כמו ארוחת בוקר קבועה, סיפור לפני השינה וכדומה", היא אומרת, "מצד שני, היציאה מהשגרה היא כאמור חלק מובנה מהטיול, ולכן זה לא הזמן להתעקש על אכילה בריאה, לאסור שימוש בטאבלט בטיסה ארוכה או להתעקש על שעת שינה קבועה. כשתשובו הביתה, תחזרו לשגרה מסודרת".
שלב רביעי: התפתח ריב בעת הטיול? כך תתמודדו איתו נכון
אחרי כל ההכנות, יצאתם לטיול והריבים בכל זאת מתרחשים. לפחות עכשיו לא תופתעו. "מתקיים ריב במושב האחורי? מצאו מקום בטוח לעצור את הרכב והסבירו לילדים שככה אתם פשוט לא יכולים לנסוע כי הרעש מוציא את הנהג מהריכוז וזה מסכן אותם", אומרת זהבי ומציעה גם להתגמש מבחינתכם: "אל תתקעו על תכניות. הקצב והציפיות שלנו ההורים לא תמיד תואמים את אלה של הילדים. תשאירו מספיק זמן כדי ליהנות גם ממקומות לא מתוכננים - כמו גינה נחמדה, גן שעשועים עם נדנדות או ג`קוזי במלון. זכרו גם, שלוחות זמנים צפופים מדי לא משאירים זמן לפעילויות כאלה שמאוד משמחות ילדים.
"בנוסף, ילדים אוהבים לחזור למקומות שנהנו בהם, כמו מסעדה מוצלחת או פארק מהנה. שווה לשקול לחזור ולשמח את כולם. בנוסף, תנו להם זמן. ריצה אחרי היעד הבא עלולה לגרום למתח מיותר", היא אומרת ויש לה עוד טיפ מנטרל לסיום: "אל תפחדו להפריד ביניהם – לתת לבוגרים יותר פעילויות שמתאימות להם ולקטנים אחרות וגם זמן לעצמכם".
בשיתוף תנובה