פחדים של ילדים בלילה הם תופעה נפוצה אבל מה עושים כשהילד בטוח שהוא רואה מפלצת או כשהוא לא יכול להתמודד עם החושך? "חשוב מאוד לא לזלזל בפחדים של הילד ולא לומר משפטים כמו 'זה שטוית', 'זה שום דבר', 'פשוט תפסיק עם זה'", מסביר ד"ר יונתן קושניר, פסיכולוג קליני, מומחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
"משפטים כגון אלו יכולים 'למחוק' את תחושת הילד, לא לתת לו לגיטימציה לפחד ולהוסיף עוד קושי בהתמודדות הרגשית שלו, יחד עם הפחד המקורי. חשוב לזכור שהילדים בהחלט במצוקה משמעותית במצבים אלו ותפקידנו לעזור להם למצוא את הדרך להתמודד".
פורצים ומפלצות
ד"ר קושניר מסביר, כי תוכן הפחדים משתנה לאורך השנים ומשקף את התפתחותן של יכולות קוגניטיביות של הילדים: "ילדים צעירים מאוד מראים פחדים מדברים שנמצאים 'כאן ועכשיו', למשל פרידה מההורים. בגיל הגן הפחדים השכיחים הם מחושך וממפלצות, ולילדים בוגרים יותר יש פחדים ריאליים יותר, כגון פורצים וגנבים, ואצל ילדים מבוגרים יותר עולים בין השאר חששות חברתיים".
בימים אלו יצא ספר הילדים שלו "הגור שלמד להירדם לבד", שכתב יחד עם אחיו התאום, רם קושניר. "הרעיון התרוצץ לי בראש זמן רב, ונולד לאחר שנים של טיפול בילדים ובהוריהם, וההכרה בקשיים ובתסכול הרב שהם חווים במאבק בפחדי הלילה ובבעיות השינה הנלוות", הוא מספר. "מטרת הספר היא להעביר את הידע בדרך שתהיה בהירה, מובנת ומעודדת".
"מחקרים מראים שיותר בנות מדווחות על פחדי לילה, אבל לא ברור אם אלו פני הדברים או כי בנים פחות מדווחים על פחדים באופן כללי"
מה טווח הגילים של ילדים המתמודדים עם פחדים בלילה?
"באופן כללי אנחנו רואים שילדים בגילי 12-4 מדווחים על פחדי לילה. אצל רובם זה חלק נורמלי מההתפתחות הטבעית, אצל חלק זה 'עולה דרגה', נמשך זמן רב ומוביל למצוקה משמעותית.
"במקרים אלה לאורך זמן, ילדים יתקשו להירדם, יביעו מצוקה בהליכה לשינה, יתעוררו מספר פעמים בלילה ובדרך כלל ידרשו את עזרת ההורה. כמובן גם השינה של ההורה יכולה להיפגע באופן משמעותי עם ההשלכות הנלוות לזה של השפעה על התפקוד ומצב רוח.
"אצל חלק מהילדים זה מופיע כפחד ספציפי ואצל חלק מהילדים זה חלק מהפרעת חרדה נרחבת יותר, ובהחלט יכול להופיע גם בגילים מבוגרים יותר. מחקרים מראים שיותר בנות מדווחות על פחדי לילה, אבל לא ברור אם אלו פני הדברים או כי בנים פחות מדווחים על פחדים באופן כללי. מניסיוני יש גם הרבה בנים וגם הרבה בנות שסובלים מפחדי לילה".
איך ההורים יכולים לעזור להם?
"ילדים מדווחים על מגוון דרכי התמודדות עם פחדי הלילה שלהם, כמו חיפוש תמיכה מההורים, היצמדות לבובות רכות, שימוש בחפצים ושימוש בלוכד חלומות. לעיתים שיטות אלו יכולות לעזור, אך במקרים שהפחדים משמעותיים יותר גישות אלו לא יעזרו לפתור את הבעיה".
לדבריו, "הורים רבים מסוגלים להתמודד עם הקושי של הילדים בכוחות עצמם, אך במקרה שהבעיה נמשכת זמן רב, יש קושי רגשי של הילד וגם נדרשת התערבות רבה של ההורה, כדאי לפנות ליעוץ מקצועי".
לינה משותפת - פתרון לטווח קצר
הורים רבים מרשים לילדים לעבור למיטה שלהם כדרך להתמודד עם פחדי הלילה או באים לשבת ליד הילד עד שהוא נרגע ונרדם. "דרכים אלו יכולות להוביל לתוצאות חיוביות במקרים מסוימים, אבל לאורך זמן הן עלולות להנציח, לשמר ולהגביר את הפחדים ולהפוך את המצב לפתרון קבע שאינו רצוי", מסביר ד"ר קושניר.
"חשוב לתת תוקף לחששות של הילד, אך מצד שני לכוון אותו בהדרגה להתמודדות עם החששות על ידי 'התנתקות' מדורגת מהתלות בהורה"
"בדרך זו, הילד עלול להפוך להיות תלוי בעזרת ההורה להירגע ולהירדם והוא אינו מקבל מסר של התמודדות וכי הוא יכול להתמודד לבד. המסר עלול להתפרש כ'אתה חלש' או 'באמת יש סכנה' ו'רק בעזרת ההורה אתה יכול להיות בטוח ולהירגע'".
אז מה עושים? מה הפתרון?
"הטעות העיקרית היא שההורים 'פותרים' לילד את הפחדים בכך שמאפשרים לינה משותפת ובכך לא מכוונים אותו/אותה להתמודדות. מצד שני, יש גם הורים רבים שמביעים כעס רב ואכזבה מכך שהילד לא מתמודד, וזאת גם אינה דרך שתעזור לילד ללמוד שהוא מסוגל להתמודד לבד.
"במצב זה הילד גם חושש מהפחד המקורי אך גם נוצר קושי מול ההורה, דבר שמעמיס עליו יותר רגשית ומקשה מאוד למצוא דרך יעילה ונכונה להתמודד עם הקושי. הדרך הנכונה באופן כללי היא לתת תוקף לחששות של הילד, אך מצד שני לכוון בהדרגה להתמודדות עם החששות על ידי 'התנתקות' מדורגת ושיטתית מהיות ההורה 'ספק הרגעה'".
ד"ר קושניר מסביר, כי "פחדים בלילה שנמשכים זמן רב מובילים למצוקה של הילד ודורשים את התערבות ההורה יכולים להופיע לבד או כחלק מתמונה של חרדה כללית יותר, שכוללת גם פחדים וחששות במהלך היום.
"למשל אצל ילדים רבים פחדי לילה יכולים להופיע כחלק מחרדת נטישה. אצל ילדים אחרים הפחד יכול להופיע כפחד ספציפי, למשל מגנבים ואז הילד יחשוש מגנבים ופורצים גם בלילה אבל גם במהלך היום כשהוא נמצא בבית, דבר שיכול להוביל גם במהלך היום לבדיקה ווידוא כי הדלתות נעולות וכי ההורה נמצא באזור".
האם פחדים בלילה יכולים לעבור מעצמם ככל שהילדים גדלים?
"פחדים בלילה, כמו פחדים וחששות מסוגים שונים, יכולים לעבור לבד אבל למעשה אצל ילדים רבים הבעיה יכולה להפוך לכרונית וגם לכלול תחומים נוספים של חששות ופחדים גם במהלך היום.
"החששות הנוספים יכולים להיות ספציפיים כמו פחד מפורצים, ליצנים, רוצחים ועוד, וכן חששות שהם חלק מתמונה נרחבת יותר כמו חרדת פרידה במובן הרחב מההורה, דאגות כלליות יותר כמו למשל דאגה לבריאות של ההורה, של הילד עצמו או מהעתיד או אף כחלק מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית ואז נראה טקסים במהלך הלילה, למשל סידור המיטה בצורה מאוד מסוימת וחפצים בחדר וגם טקסים דומים במהלך היום.
"אם הבעיה נמשכת זמן רב, יותר מכמה שבועות בודדים, מלווה במצוקה רגשית של הילד, בכי, תחושות גופניות כמו כאבי בטן או כאבי ראש, ומובילה לשינוי התנהגותי בכך שהילד דורש את עזרת ההורה בלילה, אז נדלקת נורה אדומה וכדאי לשקול לפנות ליעוץ מקצועי.
"הטיפול הנכון והיעיל ביותר הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שבו ההורים והילדים לומדים להתמודד עם החששות שלהם, במקום להתנהל בצורה שמשמרת את הקשיים".