שנת לימודים נוספת ומתישה הסתיימה, ומיד החלה עונת הקייטנות. חוץ מפעילויות לילדים שמבוססות על פאן ועל עוד קצת פאן, מצאנו גם כמה קייטנות קונספט לא שגרתיות. הנה כמה מהן.
קראו עוד:
אוכל גאורגי
תאה קורן היא שפית שגדלה בבית על המטבח הגאורגי, וכעת מעבירה סדנאות בישול ואפייה. לפני שלוש שנים היא החליטה לפתוח גם קייטנת אוכל גאורגי לילדים. "הבת שלי חגגה יום הולדת 10, וביקשה שאצור סדנת אוכל שמותאמת לילדים. זה היה מוצלח מאוד, והגענו למסקנה שאפשר גם לעשות קייטנה בנושא. לקח לי קצת זמן להתבשל עם התוכנית, כי האוכל הוא יחסית מורכב".
אז באמת הילדים מסתדרים עם זה?
"אני לא נותנת להם בצק מוכן לעבודה, אנחנו ממש מכינים הכול מאפס וזה עוזר להם להבין את הבסיס. בכל בוקר אנחנו רושמים מתכונים על לוח, כי חלק מהלמידה מבחינתי היא למידה מהזיכרון. "כל יום מוקדש למאכל אחר. היום הראשון למשל מוקדש לשמרים, אנחנו מכינים את החצ'פורי הגאורגי שכולם מכירים, עם הגבינות והביצה. בהמשך הם מכינים פיצה גאורגית מיוחדת וקראנץ' מתוק. ביום אחר אנחנו מכינים חינקאלי. הילדים מאוד אוהבים את זה וקוראים לי 'אלופת הבצקים'".
- איפה: השדרה המרכזית 15, מודיעין
- למי זה מתאים: לילדים בני שמונה ומעלה
- מתי: מחזורים של חמישה ימים, ביולי ובאוגוסט
- כמה: 950 שקלים
- לפרטים נוספים: 052-8513919
אימוג'י פלסטלינה
איריס בן שושן יזמה קייטנת פלסטלינה שכולה בוואטסאפ, המשך ישיר לחדוות היצירה שלה שהחלה בעסק לעיצוב עוגות, ובהמשך בסדנאות לבצק סוכר. "בשנה שעברה פתחתי את הקייטנה ללא עלות, והיו 2,200 משתתפים ב-20 קבוצות ווטטסאפ. בכל יום אני שולחת בקבוצה סרטון שאני מצלמת ועורכת, ומלמדת איך מכינים דמות אחרת מפלסטלינה", היא מספרת. הקישור נשאר פתוח במשך שבועיים, כך שלא חייבים להכין באותו היום ומי שלא מספיק יכול לעשות את היצירה בטווח הזה ובזמן שנוח לו".
למה דווקא פלסטלינה?
"זה מגיע מהניסיון שהיה לי בבצק סוכר. היו לי ערכות יצירה, וכידוע אי-אפשר להזיז דמויות מבצק סוכר, הן נשברות ונסדקות. ברגע שעברתי לפלסטלינה גיליתי כמה שהחומר הזה הוא קל ונוח לעבודה. התמכרתי והחלטתי להעביר את הידע הלאה".
- איפה: אונליין
- גילים: ללא הגבלה
- מתי: שני מחזורים, 24 ביולי ו-31 ביולי
- מחיר: 29 שקלים
- לפרטים נוספים: 050-3243310
הייטק בחופש הגדול
כולם רוצים להייטק, ויש שטוענים שעדיף להתחיל כמה שיותר מוקדם - אפילו בחופש הגדול. בסטודיו iclass ברמת גן מפעילים זו השנה הרביעית קייטנה ליזמות טכנולוגית, שכוללת את כל שלבי העולם העסקי. "אנחנו יוצרים קבוצה של 14 ילדים ומפצלים אותה לקבוצות קטנות, כאשר כל קבוצה מתנהלת כמו חברת סטרטאפ", מסביר מנהל הסטודיו שחר תמם, "הם עוברים את כל השלבים. ממציאים שם לחברה, סלוגן, מגדירים קהל יעד, עושים עיצוב מוצר ותוכנית עסקית. כל זה כמובן תואם לגיל".
מה מטרת התהליך?
"אחרי שבועיים הם מציגים את הרעיון מול קבוצה אחרת, סטייל "הכרישים", ומנסים לשכנע אותם להשקיע במוצר. הרעיון הוא לפתח את היצירתיות של הילדים, לכוון אותם לפתור בעיות. זה קיץ רביעי שאנחנו עושים את הקייטנה והתגובות יוצאות מן הכלל".
יש מיזם שזכור לך במיוחד?
"תלמיד בכיתה ז' העלה רעיון לפתח אפליקציה שמאפשרת להזמין מקום חנייה מראש בקניון, לשלם עליה וכך לשמור על המקום עד שמגיעים. זו למשל דוגמה ליוזמה שפותרת בעיה קיימת של חוסר במקומות חנייה ואפשר ללמד עליה את כל השלבים מהפיתוח ועד המכירה".
- איפה: ז'בוטינסקי 22, רמת גן
- גילים: ילדי כיתות ג'-ז'
- מתי? חודש יולי
- כמה: 2,100 שקלים
- לפרטים נוספים: 054-2500905
מחנה טיס
ב-12 השנים האחרונות מתקיים בהוד השרון מחנה קיץ לילדים חובבי טיס בו הם בונים ומטיסים כלים שונים. "מגיעים אלינו ילדים מכל הארץ, חלקם ממשפחות של צוות אוויר אבל בהחלט לא רק, לשבוע שכולו עוסק בתעופה", אומר אורן חן, מנהל הקייטנה, ששירת בצבא ובמילואים בגדנ"ע אוויר והכשיר נערות ונערים לתפקידים בחיל האוויר במשך שנים רבות.
"כל משתתף בונה כלי טיס מההתחלה ועד הסוף, אפשר לבחור כטב"מ או רחפן, אחרי חמישה ימים של בנייה, אנחנו יוצאים עם כלי הטיס לטיסת מבחן באזור מיוחד לטיסנים שקרוב למחנה שלנו. בסוף המחנה הם לוקחים את כלי הטיס הביתה".
כל אחד יכול?
"בהחלט, הדבר היחיד שדרוש הוא רק אהבה לתחום, כי מחנה הטיס עוסק רק בזה. אין צורך בניסיון קודם או בהכשרה קודמת, אבל כן צריך לבוא עם תשוקה לתעופה. יש לנו במחנה שיעורי העשרה מאנשי צוות אוויר, טייס קרב של F16 שמספר להם על עולם מטוסי הקרב, מפעיל כטב"מים מהתעשייה האווירית וגם קברניט של בואינג שמספר לילדים על כל מה שהטייס צריך לדעת מההמראה עד הנחיתה, ועל התפקיד של כל כפתור ומתג".
- איפה: כפר הנוער ע"ש מוסינזון, הוד השרון
- גילים: ילדי כיתות ד' עד מסיימי י"ב
- מתי: שני מחזורים בחודש אוגוסט
- מחיר: 3,450 שקלים
- לפרטים נוספים: 1-800-10-20-76
המחנה המשותף
"המחנה המשותף" נפתח השנה בפעם התשיעית, ומדובר במחנה קיץ שמטרתו היא לחבר בין דתיים וחילונים. "אנחנו רואים במחנות קיץ סביבה בטוחה, חינוכית ומכילה שמייצרת מפגש וחברויות שלא היו מתקיימות במציאות אחרת", אומרת נגה שטרית, מנהלת המחנה מטעם עמותת גשר, "אנחנו יוצרים סביבה נקייה מציפיות חברתיות שבדרך כלל מגבילות אותנו".
איך מסתדרים עם תפילות למשל?
"החיים המשותפים מתאפשרים על ידי פעילויות בחירה. בזמן תפילת הבוקר למשל, מי שמעדיף יכול בהחלט לעשות פעילות אחרת - קבוצות שיח, פעילות ספורט או מדיטציה. האלמנט של הבחירה חוזר על עצמו לאורך כל סדר היום ובפעילויות השונות".
ומה בשבת?
"השבת אצלנו היא לא רק יום חג קהילתי או דתי. בימי בשישי יש 'שבת קהילתית' עם הופעות ושירים, ואנחנו מסבירים על המנהגים השונים. הרעיון הוא להכיר את האחר, וכולם חווים את זה יחד".
- איפה: כפר הנוער "נווה הדסה"
- גילים: ילדי כיתות ו'-ט'
- מתי: שני מחזורים, ביולי ובאוגוסט
- כמה: 4,870 שקלים
- לפרטים נוספים: 02-6228082
קולנוע במושב
על רקע עצי הדקל של מושב תלמי אלעזר הציורי, נפתחה השנה לראשונה קייטנת "חיים בסרט" במסגרת מרכז "עץ חיים" להעצמת ילדים ונוער. "לאורך כל השנה אנחנו מעשירים את העולם הפנימי של הילדים ונותנים מקום לדמיון שלהם, ולכן השנה חשבנו לתת להם גם טעימה מעולם הקולנוע", מספרת חן קליין שיחד עם בן זוגה ייסדו את המרכז.
ואיפה קולנוע פוגש העצמה?
"קולנוע הוא הדוגמה הקלאסית למימוש של רעיון פנימי שמתחיל בדמיון ופוגש מציאות. המדיה הזו הופכת רעיונות למציאות. לכל ילד יש רעיון שהוא רוצה להגשים, ואנחנו נותנים לו את היכולת ואת הכלים".
איך זה מתנהל?
"הילדים יוצרים תסריט, לומדים על עולם ההפקה, התפאורה, הבימוי, המשחק, הסאונד ועוד. אנחנו מכינים סרט אמיתי שיוקרן בסוף הקייטנה, הם מסתובבים בלוקיישנים במושב, מצלמים, ובעיקר לומדים על התהליך ועל עצמם".
- איפה: מושב תלמי אליעזר
- גילים: ילדים וילדות בני 10-15
- מתי: יולי
- מחיר: 2,200 שקל
- לפרטים נוספים: 052-2364360