בשיתוף תלמה
הוא רק בן 15 אבל כבר הספיק לייצג את ישראל בתחרויות בינלאומיות בשחייה ואף לזכות בחודש יולי האחרון במדליית הזהב ב-100 מטר גב, במסגרת הפסטיבל האולימפי האירופי לנוער בסלובקיה, המוכר גם כאולימפיאדת הנוער, עם שיא אישי (וישראלי חדש לבני גילו) של 55.56 שניות.
השחיין הצעיר אוקאן גולדין, המתאמן במכבי נהריה, נחשב להבטחת ספורט ישראלית בתחום השחייה וחלומו הגדול הוא לייצג את ישראל במשחקים האולימפיים. "ענף השחייה הוא ספורט יחידני ברובו והמטרה שלו היא להיות השחיין הכי מהיר עם התוצאה הכי מהירה. זה ספורט שדורש המון מקצועיות והגעתי אליו בסביבות גיל 6-5. תמיד הייתי ילד יחסית פעיל וההורים שלי רשמו אותי לכמה חוגים ובסוף נשארתי עם השחייה כי הכי אהבתי אותה, הכי התחברתי", הוא מספר על תחילת הדרך.
מה כוללת שגרת האימונים שלך?
"אני מתאמן בסך הכל תשע פעמים בשבוע, מתוכן שש יחידות אימון בבריכה ובין שתים לשלוש אימוני כושר, ריצה וגמישות. באימונים אני מתאמן על כל הסגנונות - מעורב, חתירה, פרפר, גב וחזה, אבל בתחרויות החשובות בהן אני צריך להוציא מעצמי הכי הרבה אני מעדיף להתמקד בסגנון שאני הכי טוב בו- שחיית גב."
מהם הדברים המאתגרים ביותר בעיניך באימונים?
"בשחייה נדרש המון חוסן מנטלי בגלל כמות האימונים והתחרויות כשלפעמים הדברים לא הולכים כמצופה. גם יש המון שחיינים חזקים שנותנים פייט טוב וזה מהווה אתגר גדול. יחד עם זאת, מה שמאפיין את ענף השחייה הוא השקט עם המים, אתה מרגיש את עצמך אתה יודע בדיוק מה אתה עושה ובאיזה קצבים אתה. זה מאוד מרגיע אותי ואני אוהב את השילוב הזה שבין האתגר לשקט הנפשי בשחייה בתוך המים."
באילו תחרויות יצא לך להשתתף עד היום?
"השתתפתי בתחרויות ה"רב אומות" וה"קומן" (אליפות מדינות הים התיכון) שהתקיימו בקפריסין, ולאחר מכן באליפות אירופה לנוער בבוקרשט, רומניה. אחר כך הייתה את המכביה פה בישראל. התחרות שאני הכי גאה בה היא בסלובקיה, הפסטיבל האירופי לנוער שבו לקחתי את מדליית הזהב ב-100 מטרים גב. התחושה על הפודיום הייתה מאוד מרגשת עם התקווה מתנגנת והחברים שלי צופים, זה היה פשוט נוגע ללב."
אוקאן מספר כי חלומו הגדול הוא להגיע למשחקים האולימפיים. "אני חושב שעם כמות האימונים והתחרויות וכל ההתנסויות זה כן בר השגה ומשם אני חושב שאני צריך להמשיך רק לצמוח."
"באופן כללי אני מאמין שספורט הוא לא רק ספורט אלא גם חינוך. הוא מעניק לי משמעת והתמדה בגלל כל ההתחייבות להיות באימונים, בתחרויות ולשמור תמיד על לוח זמנים מסודר ואני מרגיש שזה עושה אותי בן אדם בוגר יותר."
במסגרת פרויקט "בוקר טוב יותר", המשותף ל-ynet, ידיעות אחרונות ותלמה אנחנו מפגישים ספורטאים צעירים ומבטיחים עם מושאי הערצתם, אלו שהם מביטים אליהם כאל מודל לחיקוי. עבור אוקאן זה יעקב טומרקין שנחשב לאחד השחיינים הישראלים הטובים ביותר בכל הזמנים והשחיין הישראלי הראשון שהגיע למקום שביעי בגמר אולימפי (באולימפיאדת לונדון 2012).
"יעקב לא רק הגיע למקום שביעי באולימפיאדה בלונדון ב-2012 אלא שהוא גם מדליסט כסף וארד במגוון אליפויות אירופה. אני מאוד מעריץ אותו בגלל ההישגים האדירים שלו בזירה הבין לאומית וגם בגלל ששנינו שוחים גב. יש לי המון מה ללמוד ממנו ואני מקווה שאני אגיע להישגים כמו שלו", הוא אומר בתקווה מהולה בנחישות.
טומרקין נולד ברוסיה ובגיל שנה עלה עם משפחתו לישראל, לעיר אשדוד, שם גדל והתחנך. כילד שגדל בעיר חוף היה זה אך טבעי עבורו ועבור משפחתו שהוא ילמד שחייה, והחוג השגרתי אותו עובר כל ילד בגיל צעיר הפך עבורו לייעוד חיים. בצעירותו התאמן בקבוצת השחייה של אגודת "מכבי אשדוד" ולאחר מכן, בגיל 13, עבר להתאמן בפנימיית המחוננים של מכון וינגייט, מה שפתח פרק מיוחד בספורט השחייה של ישראל עם שחיין מחונן שהשתתף בשלוש אולימפיאדות, בחמש אליפויות עולם ובשמונה אליפויות אירופה במדי נבחרת ישראל. בין תאריו 3 פעמים סגן אלוף אירופה, בעל 2 מדליות ארד מאליפות אירופה (דברצן 2012), אלוף אירופה לנוער, פעמיים סגן אלוף אולימפי לנוער ופעמיים אלוף המכביה.
"זהו כבוד גדול שבחרת בי כמודל לחיקוי" אמר טומרקין לאוקאן בתחילת המפגש בין השניים, "אני נורא מעריך את זה וכנראה עשיתי משהו טוב בספורט הזה. אחד הדברים שאני מאמין שחשוב שאתה ושחיינים מקצועיים יבינו הוא שהסגנון לא בוחר אותך. אתה צריך להתאמן בכל הסגנונות, וכמו שאתה אומר, היום אתה טוב בגב ויכול להיות שעוד שנה שנתיים אתה תהיה טוב בפרפר או בחזה, לכן הטיפ שלי אליך הוא לשחות בכל הסגנונות ולהישאר עם ראש פתוח."
יעקב, מהם הטיפים שלך לשחיינים צעירים שרוצים להגיע להישגים הספורטיביים שלך ובעצם לטופ העולמי בתחום?
"הטיפ הראשון הוא להאמין בעצמך ולהיות מוקף באנשים שמאמינים במטרות ובחלומות שלך. השני הוא פשוט לאהוב את מה שאתה עושה. ענף הבריכה הוא ענף ספורטיבי תובעני במיוחד שדורש שעות אימון רבות ולכן חשוב לעשות אותו מתוך אהבה ותשוקה עצמית. שלישית, לא לעגל פינות – שחייה היא ענף שבו בסופו של דבר אתה לבד במים מול השעון לכן היא דורש משמעת עצמית גבוהה. אפשר בקלות לעגל פינות וחשוב להיות כנה עם עצמך שהגעת למטרות האימון. לבסוף, טיפ לשחיינים לקראת תחרויות - לחץ ופרפרים תמיד יהיו בכל תחרות, בין אם בעוצמה גבוהה או נמוכה, ודווקא העובדה שאתם לחוצים מהווה יתרון ולא חיסרון – היא פשוט אומרת שהגוף שלכם מוכן במלואו לתחרות."
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תלמה