יוקר המחיה משתולל, אבל עבור רבים מההורים בישראל אין דבר חשוב יותר מחינוך ילדיהם ומהצלחתם בלימודים. עבור כך הם מוכנים לשלם, והרבה. סקר חדש שערכה תלמ"א, התוכנית הלאומית למצוינות באנגלית, מעלה כי בקרב 67% מהמשפחות יש לפחות ילד אחד שנעזר בשיעורים פרטיים. אצל 27% מהמשפחות מדובר בשני ילדים.
קראו עוד:
לפי הסקר, המקצועות שבהם משקיעים ההורים בשיעורים פרטיים לילדיהם הם בעיקר מתמטיקה ואנגלית. 63% מהמשפחות ציינו שילדיהם נזקקים לשיעורים פרטיים במתמטיקה, 59% באנגלית, 20% בלשון/עברית ו-8% בפיזיקה. ההוצאה המשפחתית על שיעורים פרטיים היא עצומה - מהסקר עולה (ראו איור) שההוצאה הממוצעת של משפחה עבור שיעורים פרטיים, בשבוע אחד בלבד, עומדת בממוצע על כמעט 600 שקלים.
75% מההורים, כך עולה מהסקר, חושבים שאנגלית היא המקצוע החשוב ביותר בלימודי ילדיהם, שיעזור להם להשתלב בעתיד בעבודה בשכר גבוה. 66% מההורים סבורים שמתמטיקה היא המקצוע החשוב ביותר.
הממצאים המדאיגים בסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של 400 הורים לילדים במערכת החינוך הישראלית, מצביעים על עלייה דרמטית בשיעור התלמידים שנעזרים בשיעורים פרטיים, מה שייתכן שמצביע על כשל במערכת החינוך שאינה מספקת מענה מספק לתלמידים שנדרשים לשיעורים פרטיים. בנוסף, השיעורים הפרטיים מהווים גם מוקד משמעותי להרחבת הפערים בין מי שהוריו מסוגלים לממן לו עזרה לימודית חיצונית - לבין אלה שהוריהם אינם מסוגלים לעמוד בכך כלכלית.
מפילוח נתוני הסקר בהתאם למצב הכלכלי עולה כי אחוז ההורים שציינו שילדיהם לומדים בשיעורים פרטיים הוא נמוך יחסית, במעמד הסוציו-אקונומי הנמוך: רק 29% מההורים בעלי רמת הכנסה מתחת לממוצע שולחים את ילדיהם לשיעורים פרטיים. זאת לעומת 52% אחוזים בקרב ההורים בעלי הכנסה ממוצעת ויותר.
הנתונים מלמדים גם על ירידה משמעותית בשכבות הגיל של התלמידים שצורכים שיעורים פרטיים, ואלה מתחילים כבר מכיתה א'. ממצא מדאיג נוסף הוא שעל פי הסקר, 32% מתלמידי כיתות א'-ד' נעזרים בשיעורים פרטיים בעברית.
ההורים שהשתתפו בסקר נשאלו בין השאר מי לדעתם יכולים, אם בכלל, לצמצם את הפערים הקיימים כיום במערכת החינוך בלימוד השפה האנגלית. 79% השיבו שמי שיוכל לעשות זאת הוא משרד החינוך; 50% סברו שהרשות המקומית, על ידי חוגים או שיעורים במתנ"ס, תוכל לעמוד במשימה; 17% סבורים שרק ההורים שילמדו בעצמם את ילדיהם או ישלחו אותם לשיעורים פרטיים יוכלו לסגור את הפער; 20% הטילו את האחריות על הילדים וטענון שעליהם להשקיע יותר מאמץ בלימוד השפה, ו-1% טענו שמדובר בפער שלא ניתן לצמצמו.
"זה לא סוד שרמת האנגלית של צעירי ישראל הידרדרה בשנים האחרונות ואחת הדרכים של ההורים להילחם בתופעה היא באמצעות שיעורי עזר פרטיים לילדיהם", אמר אתמול עידו מהצרי, מנכ"ל תלמ"א, "בסקר שערכנו רואים כי ההורים מבינים עד כמה אנגלית היא כלי הכרחי להשתלב בעתיד בשוק התעסוקה בשכר גבוה, ולשם כך הם מוכנים להשקיע כל סכום שיידרש למהלך. ככל שרשויות מקומיות נוספות יצטרפו ויגדילו את השקעתן החינוכית בתחום האנגלית, כך כולנו נצליח. הנתונים בסקר מדגישים פעם נוספת את חשיבות לימודי הליבה עבור הורים רבים בישראל ואני בטוח ששר החינוך הבא יידע לראות זאת".