בשיתוף מרכז מדעני העתיד
זכייה במדליה על הישגים היא תענוג כפול – האחד על ההישג האישי והשני הוא על הכבוד למדינה. בימים אלו יוצאים לדרך המיונים לנבחרות ישראל במדעים שאת הכשרתן מובילים משרד החינוך, המנהל לחינוך טכנולוגי ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס.
כדי לבחון כיצד מצטרפים לנבחרות, מהו תהליך ההכשרה וגם לשמוע מהנציגים הצעירים על החוויה, שוחחנו באולפן עם ד"ר שירה הירש, מנהלת נבחרות ישראל במדעים מטעם מרכז מדעני העתיד, נדב קוויט חבר נבחרת ישראל בביולוגיה וזוכה מדליית כסף באולימפיאדה הבינלאומית בביולוגיה 2022 ורויטל ולך, חברת נבחרת ישראל בפיזיקה וזוכת מדליית זהב באולימפיאדה הבינלאומית בפיזיקה 2022, בה גם הוכרזה כתלמידה עם ההישג הגבוה ביותר בעולם.
אין ספק שהשתתפות בנבחרות ישראל במדעים היא חוויה ייחודית עבור תלמידות ותלמידים בגילאי ט'- יב'. ד"ר הירש מסבירה כי קיימות חמש נבחרות בהן התלמידים לומדים ומתאמנים: ביולוגיה, פיזיקה, כימיה, מדעי המחשב ומתמטיקה המיונים כוללים שלושה שלבים, שהראשון בהם מתבצע אחרי סוכות באופן מקוון, כך שניתן להשתתף בו מבית הספר או מהבית. ד"ר הירש מדגישה כי המועמדים שעוברים את המיונים הם אלו שמגיעים עם הרבה אהבה למדעים ותשוקה לנושא, מוטיבציה גבוהה ויכולת לימוד. היא מציינת שהמבחנים הראשונים דומים יותר לחידה ופיצוח, כך שהתלמידים יכולים ליהנות מאד מתהליך המיון.
רויטל מספרת שהגיעה לשלב הראשון של המיונים מתוך רצון לנסות ולראות מה יקרה. לאחר מכן התגלגלה ונשאבה לפעילות הנבחרות, עד למדליה המוזהבת. נדב משתף שהמיונים והמבחנים היו מעניינים מאוד ושונים מהמבחנים בבית הספר.
אל הנבחרות מתקבלים האנשים המוכשרים ביותר בכל תחום דעת, והנבחרות מתאמנות במבנה של מחנות אימונים, כדי להקל על המשתתפים מבחינה לוגיסטית ולעזור להם להתגבש ולהתכונן יחד.
רויטל סיפרה כי החלק המהנה ביותר במחנות היה המפגש החברתי עם אנשים בעלי תחומי עניין דומים מכל רחבי הארץ, ונדב הוסיף כי הנושאים הנלמדים הם כאלו שאפשר רק לחלום עליהם והם שזוכים לקבל את ההכשרה מהמרצים הבכירים ביותר באוניברסיטה.
ד"ר הירש הדגישה כי הנבחרות כוללות ליווי צמוד של יועצת חינוכית ופסיכולוגי, המלווים את התלמידים באופן פרטני וקבוצתי, בנושאים כמו התמודדות עם לחץ, בחירה וכישלון.
בכל הנוגע לחוויה באולימפיאדה ולזכייה במדליה, רויטל סיפרה כי כאשר קראו את שמות הזוכים במדליות, היא כבר חשבה ששמה לא יוקרא, אבל זכתה במדליית הזהב הנכספת, מה שהיה רגע מרגש מאוד עבורה. נדב סיפר כי במעמד קבלת המדליה עמד על הבמה עם 20 אנשים מכל מיני מדינות, מה שהיה מרגש במיוחד בתור מי שמייצג את ישראל.
עבור אלו השוקלים להשתתף במיונים, אומרת ד"ר הירש כי הם אינם בוחנים ידע אלא תשוקה ופוטנציאל למידה, ולכן כדאי לבוא עם ראש פתוח וליהנות מהמבחן. גם רויטל הצטרפה והציעה למועמדים להסתכל באתר, להכיר את הקונספט ולראות מבחנים משנים קודמות - אבל בעיקר פשוט לנסות ולא לפחד. נדב סיכם ואמר שהמבחנים היו מהנים ומפתחי חשיבה, בלי לשנן מונחים בלטינית ומשוואות.
כעת כל מה שנותר הוא להצטרף למיונים ולהתחיל במסע בעצמכם. לפרטים והרשמה, היכנסו>>
בשיתוף מרכז מדעני העתיד
פורסם לראשונה: 14:27, 24.10.22