בכי של תינוקות הוא כלי התפתחותי, רגשי ורפואי חשוב, אך יסכים כל הורה שמדובר בשלב מאתגר מאוד. התינוק אכל וישן, החיתול נקי ונוח לו, אבל הוא בוכה ובוכה. אז מתי הוא יפסיק לבכות? לפי "עקומת הבכי" המוכרת, בכי של תינוקות מגיע לשיאו אחרי כשישה שבועות. ובכן, מחקר חדש טוען אחרת.
קראו עוד:
עד כה, המחקר המעמיק ביותר בנושא נערך בשנת 1962. אז נטען שהבכי שמגיע לשיאו לאחר שישה שבועות, פוחת ומתייצב ברמה נמוכה לאחר 12 שבועות, וכך התקבעה עקומת הבכי המוכרת. כעת, מחקר חדש שנערך בדנמרק, הכולל כמות גדולה יותר של נתונים שנאספו לאורך זמן רב יותר, מראה שבכי מתמשך אצל תינוקות יכול להימשך הרבה יותר זמן - והצוות מאחוריו רוצה לשרטט מחדש את אותה עקומת הבכי.
"אם תחפשו בגוגל 'תינוק בוכה', סביר להניח שתראו הרבה תמונות של הגרף הספציפי הזה", אמר ארנו-קוונטין ורמילט, מדריך למדעי הקוגניציה באוניברסיטת אארהוס שבדנמרק. "לכן, חשבנו שיהיה מעניין לרכז ולהציג את כל הנתונים הזמינים כדי לראות איזה סוג של דפוס מייצג בצורה הטובה ביותר את הנתונים, ולבדוק אם הוא תואם את עקומת הבכי המקורית".
צוות המחקר החדש, שפורסם בכתב העת Child Development, ריכז מידע מ-17 מדינות שונות ומ-57 פרויקטים מחקריים נפרדים, המכסים את דפוסי הבכי של 7,580 תינוקות, כפי שדווחו על ידי הוריהם. חשוב לציין כי הנתונים כיסו תקופה בת 12 חודשים, במקום 12 השבועות שבהם עסק המחקר של 1962.
בעוד שהנתונים הראו שוני רב במונחים של דפוסי בכי, החוקרים הגיעו לשני מודלים סטטיסטיים: אחד מראה שיא בכי לאחר ארבעה שבועות, והשני מראה רמה קבועה של בכי בשבועות הראשונים ואחריו הפחתה הדרגתית. אף אחד מהמודלים לא מסתדר במדויק עם עקומת הבכי המסורתית, בעוד שנתונים מראים שבכי חריג יכול להימשך גם במשך שלושה עד ארבעה חודשים - מה שעשוי להרגיע הורים טריים שתוהים לגבי התינוקות שלהם, אך באותה נשימה גם לבטל את ההנחה הישנה שלפיה הבכי נרגע תוך כמה שבועות.
כדאי לציין כי ההגדרה הסטנדרטית לבכי חריג (קוליק) בעוצמתו ובמשכו, היא כשהוא נמשך יותר משלוש שעות ביום ולפחות שלושה ימים בשבוע. בששת השבועות הראשונים לאחר הלידה, 25%-17% מהתינוקות בוכים את סוג הבכי הזה, בעוד שלמעשה אין לו כל סיבה נראית לעין. אכן, מדובר באחד האתגרים המוכרים ביותר בתקופת הינקות, שמשפיעים ואף מעיקים על הילדים ועל וההורים כאחד.
"יצרנו שני מודלים מתמטיים המייצגים באופן סביר את הנתונים הזמינים", אומרת מדענית המוח כריסטין פרסונס מאוניברסיטת אארהוס. "אף אחד מהם לא מראה כי הבכי יורד בצורה כה ניכרת לאחר חמישה או שישה שבועות. הנתונים מראים שבכי הוא עדיין חלק משמעותי בקרב תינוקות רבים גם לאחר שלושה או ארבעה חודשים, ולעיתים אף יותר".
נתון מעניין נוסף שהחוקרים שמו לב אליו קשור בהרגלי הבכי השונים משמעותית בין מדינות, אם כי הנתונים מוגבלים באזורים מסוימים. לדוגמה, לפי המידע הקיים שיעורי בכי תינוקות בהודו, במקסיקו ובדרום קוריאה נמוכים יותר מאשר במדינות כמו ארצות הברית, בריטניה וקנדה.
החוקרים מדגישים כי בכי הוא חלק חשוב בהתפתחות הילד. הוא מעורר את תשומת הלב של ההורים, והאופן שבו אנחנו מגיבים אליו עשוי גם להשפיע על היבטים בהתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של התינוק. המחקר החדש יכול להועיל לא רק להורים, אלא גם לאנשי מקצוע בתחום הבריאות, שעליהם מוטלת המשימה לזהות מתי משהו חמור יותר מתרחש.
"התובנות הללו חשובות - גם כדי לתמוך בהורים מודאגים, וגם כדי שלרופאים יהיו נתונים עדכניים לגבי מה נורמלי בכל הנוגע לבכי תינוקות, כך שיוכלו לתמוך בצורה הטובה ביותר בהורים טריים", מסבירה פרסונס.