זה לא רק היופי הפראי שלה, בלונדיני ושטוף שמש, שבגללו קטי ספיצ'קוב מזכירה לי את האגדה על בת הים הקטנה. זה גם לא רק בגלל העובדה שכגולשת אולימפית היא מבלה כל שנייה פנויה בים. זה בעיקר המחיר שהיא נאלצת לשלם על האהבה האסורה שלה. "את זוכרת שבת הים הקטנה התאהבה בנסיך?" אני אומרת לה, "וכדי להצליח להיות איתו על היבשה היא הסכימה להצמיח זוג רגליים של בת אדם ולוותר על זנב הסנפיר שלה?"
"כן", היא אומרת, "אבל אני לא מתכוונת לוותר על השיט בשביל פייר, ואני גם לא צריכה, אני עוד אביא מדליית זהב באולימפיאדה".
פייר לוקה, האהוב שלה, הוא צרפתי נאה בן 37, מבוגר ממנה ב־17 שנה. אבל זו לא הבעיה בקשר הזה, אולי כי כמו כל ספורטאית מצטיינת ברמה כזאת, ספיצ'קוב בוגרת בהרבה מ־20 שנותיה. לא, מה שהופך את האהבה שלה לרומן מסעיר ואסור, זו העובדה שהכל התחיל כשהוא היה המאמן שלה ושל החברות שלה בנבחרת ישראל לגלישת רוח נשים.
מה שקרה מהרגע שבו בני הזוג התוודו על אהבתם היה כמעט משוגע בעוצמות הטלנובליות שלו. הגולשות האחרות לא רק שלא פירגנו, אלא יצאו למלחמה זועמת נגדם. ההורים שלהן שכרו עורך דין, כדי להביא לכך שספיצ'קוב תיפסל מלנסוע לאולימפיאדה, ושכל הנקודות שהיא צברה בתקופה שבה פייר אימן אותה יתאפסו, בטענה כי הן לא הושגו בתום לב. "ביפן, הייתה אפשרות לשלוח שתי גולשות, ופייר החליט שהוא שולח רק את קטי, כך שהוא מנע מאיתנו לצבור נקודות לאולימפיאדה", אמרה אחת מחברותיה לנבחרת בכתבה ששודרה בחדשות. אחרת אמרה: "הדרך היחידה באמת היא פסילה שלה, כי היא רק משתפרת ומשתפרת, בזמן שזרקו אותנו לכלבים".
אולי זה נשמע נקמני, רק שפה לא מדובר בסתם ילדה יפה שהחתיך של השכונה נפל לרגליה וכל שאר הבנות מקנאות בה. פה מדובר בחלום חיים שלם ובהשקעה יומיומית מטורפת. את לא מענה את הגוף שלך כל יום עד הקצה רק כדי לפרגן ליריבה שלך רומן כיפי עם המאמן.
את מבינה למה הן נפגעו?
"אני מודה שאם זה היה הפוך ולאחת מהנבחרת היה סיפור אהבה עם המאמן, כנראה שגם לי היה קשה לקבל את זה. אז אני יכולה להבין את הכאב שלהן, אבל אני לא מסכימה עם התגובה. הן הפכו את האנשים הכי קרובים אליהן לאויב הכי גדול, הן הרי יודעות שפייר ואני מעולם לא התכוונו לפגוע בהן".
בסופו של דבר, ועדה מיוחדת שהורכבה מבכירים בענף קבעה שלוקה לא הפלה אף אחת מהגולשות בשביל קטי שלו, ושכל מה שהיא השיגה היא השיגה בזכות. אבל גם עם הניצחון הזה, ספיצ'קוב שילמה חתיכת מחיר. היא עברה שיימינג וביזוי כאילו שהיא מינימום טוניה הארדינג. היא ספגה אינספור טוקבקים רעילים, החל מהקלאסיקה, גסויות ורמיזות מיניות על מוצאה האוקראיני ומה שהיא יודעת לעשות במיטה, וכלה בקריאה להדיח אותה מהאולימפיאדה, כי היא לא ספורטאית הגונה ובושה למדינת ישראל. הפרטיות שלה נגררה ברחובות כמו גלשן על חול רטוב. היא איבדה חברות, הותקפה בראיונות והפכה מאתלטית בעלת הישגים פנטסטיים לאשת חטאים עם ניחוח של קלון.
והכי גרוע, שזה כן פגע בזנב בת הים שלה, כלומר ביכולת שלה להתאמן כמו שצריך לאולימפיאדה. פייר פוטר מהנבחרת מפני שעבר על כללי האתיקה ובטוקיו הוא לא יקבל קרדיטציה כמאמן נבחרת ישראל. גם להתאמן עם הנבחרת היא לא ממש יכולה. מה שאומר שאחת הספורטאיות הכי טובות שלנו, שיש לה סיכוי מצוין להביא מדליה, אולי תישאר בבית רק כי העזה להתאהב. גם אם מביאים בחשבון שלמתחרות יש זכות להיפגע, זה מרגיש כמו עונש גדול מדי. ממש כמו במעשייה ההיא.
ועכשיו, שנה וקצת אחרי שהכל התחיל, היא סוף־סוף מוכנה לספר את הצד שלה, והזום לא מצליח למסך את הרעננות שלה. ספיצ'קוב היא קודם כל ילדה מקסימה בת 20 שמאוהבת מאוד בחבר שלה, ולא משנה כמה ינזפו בה שזה "לא אתי", כי לפעמים אתי זה סתם שם של פקידה מהבנק. החיוך המאופק שלה מזכיר לי שמדובר באתלטית שרגילה לאצור בתוכה רגשות, להכניע אותם למטה, ממש כמו את המפרש.
איך את היית מתחילה לתאר סיפור מטורף כמו זה שקרה לך?
"בזוגיות שלי עם פייר. בזה שטוב לנו יחד. אחרי התחרות באוסטרליה היינו בניו־זילנד בטיול, היה מדהים. ויש גם מלא דברים שאנחנו משלימים בהם אחד את השני. אני, יש לי משימה, אני אנסה לגמור אותה ולהיפטר ממנה. הוא ייקח את הזמן, ויפענח, וינסה לעשות את הכל מושלם. אז יחד יוצא לנו משהו אפילו עוד יותר טוב, בין המושלם לבין המהר".
על הרומן שלכם כתבו, "יחסי המין האלו התחילו בדרך 'מקרה' בדיוק לפני תחילת תחרויות הניקוד לצורך הקריטריון לאולימפיאדת טוקיו". במקום שאת רואה אהבת אמת, אחרים רואים סקס אינטרסנטי.
"כן, היה לי מאוד קשה שכל עולם השיט תסס רק מזה. אני מגיל עשר בספורט הזה, זה כל החיים שלי, ופתאום אני מין אישה כזאת. מה הקשר של זה אליי? מאוד נפגעתי".
איך זה באמת קרה לך?
"זה קרה כי אני ופייר התאהבנו. לא תיכננו את זה. כשהתחילה הזוגיות היה לי ברור שאני לא רוצה לתת לזה להפריע לי בספורט. הייתי כל כך עמוק בשיט כל החיים שלי שהתנתקתי גם מחברים, גם מיחסים אינטימיים, אז לזרוק את כל זה בגלל זוגיות? ובאמת פייר ואני החלטנו שעבודת הנבחרת היא בראש ובראשונה. מהיום הראשון של הזוגיות שלנו, מהשנייה שירדנו למים זה לא היה יותר קטי ופייר, זה היה מאמן וחברת נבחרת. אז למה אנשים אומרים כאלו דברים?"
לא ציפיתם לתגובות כאלה? בכל זאת בהתחלה הסתרתם את הרומן.
"אני חושבת שכל אחד שנכנס לזוגיות לא ישר רץ ואומר, היי, אני בזוגיות. אני מודה, הפחיד אותי, גם בגלל פער הגילים. פחדתי שישפטו אותי מהר. ברגע שהרגשתי שלמה עם הזוגיות, סיפרתי להורים שלי. הם מאוד תמכו בי. אמא שלי שמחה בשבילי שאני עם בחור כזה".
ספיצ'קוב לא רוצה לספר הרבה על הרגע שבו גילתה שהיא נפלה עמוק לתוך ים של אהבה למאמן שלה. "נלחמתי בזה", היא אומרת, "כל הזמן אמרתי לעצמי שהוא המאמן, הזכרתי לעצמי את פער הגילים. לא נתתי לזה להגיע לראש שלי".
נבהלת מהרגשות כלפיו?
"הרגשתי שזה הדדי. אבל כן נבהלתי כי פחדתי שזה יפגע לי בספורט".
לא היה לך מוזר לקלוט שאת מנשקת את המאמן שלך? לראות אותו כגבר?
"איך אני אסביר? זה הרגיש לי כל כך טבעי וקל. זה היה יפה, האמת. כשסוף־סוף העזנו להודות שיש לנו רגשות אחד כלפי השנייה, ישבנו בים. ואיך שאמרנו את זה פתאום עבר דולפין".
זה היה על החוף באילת שבה את גרה?
"אני לא רוצה להגיד באיזה ים זה היה, כי זה ימקם אותנו כרונולוגית, זה יאפשר להן להסיק דברים שלא קשורים".
חצי שנה הם לקחו את עצמם לנסיעת מבחן סודית, ואז הגיעה אליפות העולם באיטליה. "הבנות כבר היו בלייק גארדה, ופייר איתן. אני הצטרפתי מאוחר יותר כי בדיוק חזרתי מיפן ועצרתי בארץ. פייר קיבל טלפון מאלי צוקרמן, המנהל המקצועי של האיגוד, ששאל אם אנחנו בזוגיות".
איך הוא ידע? מהבנות?
"היו הערות כמו 'הוא מאוהב בך', וכל מיני עקיצות כאלו, אבל הן התחילו הרבה לפני שנהיינו זוג ותמיד נאמרו בצחוק, בחיבה, ולא כגנאי".
לוקט רצה לספר מיד לנבחרת, אבל הוחלט לחכות כדי לא לטלטל את הסירה ולסכן את התחרות. האיחור בווידוי הפך את הכל לחבית של אבק שריפה. כשפייר רצה לספר להן, הן לא הסכימו להיפגש איתו, פרט לנוי דריהן, שהקליטה את השיחה מבלי ידיעתו. כשההקלטה התפרסמה כולם ידעו מה עשה המאמן בקיץ האחרון. "שומעים שהיה לו נורא קשה לדבר איתה ולהתוודות", אומרת קטי.
עוד לפני כן, לספיצ'קוב הייתה משימה קשה משל עצמה. לספר הכל לגולשת מאיה מוריס, חברתה מילדות. "את יודעת, אחרי שזכיתי במדליית כסף באליפות העולם, זה היה לה קשה, והבנתי. לקח לה זמן, אבל היא אמרה שהיא יודעת כמה אני עובדת קשה, כמה אני כישרונית, עד כמה מגיע לי להיות מקדימה, וזה היה מילים שהיא אמרה מהלב. אז כשהיא שמעה על הזוגיות, פתאום אני כבר לא מוכשרת, אלא מתקדמת בזכותו? היא הייתה בשוק גמור, שזה עוד יותר הראה לי שלא היו שום סימנים מצד פייר שהוא מעדיף אותי. כשנפרדנו כי הייתי צריכה ללכת לצבא, לבסיס בעתלית, שלחתי לה הודעה שאני מקווה שהיא תבין אותי. שלושה ימים היא לא ענתה, ואז התקשרתי אליה. היא אמרה לי רק שהיא לא מרגישה טוב לגבי זה, ומאז לא דיברנו".
וככה איבדת חברה.
"נפגעתי ממנה. אני כל הזמן מחפשת את הסיבות למה היא והאחרות הגיבו ככה. ניסיתי לנהל את זה בצורה הכי ספורטיבית ומכובדת, אבל לצערי זה גלש לפסים מאוד נמוכים. בגלל זה אני מתראיינת עכשיו".
כדי להבין את עוצמת הרגשות, צריך להבין שנבחרת ישראל לשיט נשים היא נבחרת זעירה ומהודקת, ספיצ'קוב, דריהן, מוריס ונגה גלר הן כמו משפחה. רק שזו משפחה שכל חבריה מתחרים זה בזה, בעיקר בגלל החוקים של האולימפיאדה שמאפשרים לשלוח לטוקיו רק אישה אחת (וגבר אחד).
עולם הווינד סרפינג הוא קטן, אין בו כסף ולא יותר מדי הכרה. בתוך כל זה, המאמן הוא שמש העמים. ולכן כשמישהי מהנבחרת שלך פתאום מבשרת שהיא והקואץ' הפכו לזוג, את לא יכולה שלא להרגיש שהיא קיבלה כל הזמן משהו שעבדת קשה בשבילו. ויש גם את אפקט המופע של טרומן שמאפיין בגידות. כלומר, את מרגישה שחיית בשקר, אז את מתחילה להסתכל אחורה ברוורס. האם הם כבר היו יחד בתחרות ההיא באיטליה? במחנה בקפריסין? ויכול להיות, את לא רוצה לחשוב ככה אבל אין ברירה, שמפני שהיא החברה שלו היא תמיד מקבלת את הניקוד הכי גבוה? הבעיה עם התזה הזאת היא שספיצ'קוב הייתה אלופת עולם לנוער הרבה לפני שלוקה התחיל לאמן אותה.
בנוסף, האמהות של דריהן ושל מוריס, הן חברות הנהלה מן המניין באיגוד השיט, המוסד שיכול היה לשלול מקטי את כל מה שהשיגה, אם כבר מדברים על ניגוד עניינים. "מהתחלה לא הבנתי את זה. רק לא מזמן החליטו שהורים לספורטאים אולימפיים לא ישבו בהנהלה. כספורטאי, יש משקל גם לכמה כסף והשפעה יש להורים שלך. היו דברים שהאמהות לא יודעות כמו אלכוהול ובעיות משקל. במקום הבנות, הייתי מסתכלת קודם על עצמי, האם באמת עשיתי את הכל כדי להיות הכי טובה?"
הפיצוץ הגדול קרה במארס 2020. אליפות העולם בסורנטו, אוסטרליה. אליפות גורלית, האחרונה לפני האולימפיאדה, שתקבע מי האחת שתיסע לטוקיו. ספיצ'קוב, מגיעה לשם לא במיטבה, מדממת. אחרי שנה של השמצות. היא כבר לא חלק מהנבחרת, אותה מאמנת הגולשת לי קורזיץ, במקום פייר שהתבקש לעזוב מטעמי פגיעה בערכי האתיקה. קטי ממשיכה להתאמן איתו. "אני מגיעה לאתר", היא אומרת, "ופתאום אין לי שום תקשורת עם הבנות, וגם לא עם הבנים. אני לא מוזמנת לארוחות שישי". היא סוג של מוחרמת, מה שלא הקל עליה להשיג תוצאות טובות. נוי דריהן, המתחרה הישירה שלה, הובילה.
מפה והלאה יש ויכוח על מה שקרה. כל מה שיש זה סרטון באיכות לא טובה. רואים את שתיהן נתקעות זו אחר זו על קו הזינוק כמו שני איילים שלכדו קרניים עד שהסתבכו זה בזה. יש כאלו שאומרים שספיצ'קוב בכוונה השיטה את הגלשן שלה ככה שייתקע בזה של דריהן, טקטיקת עיכוב יריב ידועה. "אני יודעת מה אומרים", אומרת ספיצ'קוב. "נוי נתקעה בי כשצריך לזנק, ואני נתקעתי בחבל של סירת השיפוט. עובדה שהשופטים קבעו שהיא האשמה. רק שבגלל הסרטון אנשים שלא יודעים את כל החוקים מיהרו לשפוט אותי. בחוף נוי אמרה לי שהיא מערערת עליי, בשיט חובה להודיע ליריב. אגב, גם כשהגענו לארץ היא עירערה, וגם השופט הישראלי אמר שנוי האשמה. אבל באוסטרליה פתאום משום מקום גור שטיינברג, מאמן נבחרת הגברים, התערב".
שטיינברג יצא נגדך בתקשורת, והאיגוד פיטר אותו בגלל זה.
"את גור אני לא מכירה יותר מדי כבן אדם, הוא מאמן־על ונחשב סמכות ובצדק, ובגלל זה מה שהוא אמר עליי הצליח להטעות אנשים. הוא אמר שאני אפגע בסיכוי של המתאמן שלו שחר (צוברי) לזכות באולימפיאדה. מה פתאום? הוא בגברים ואני בנשים. אבל הכי פוגע שהוא אמר שמתבקש שאני אעבור לייצג את צרפת באולימפיאדה. כשראיתי את זה עלו לי דמעות. אני הצברית הראשונה במשפחה שלי, אני לא מרגישה שייכת לשום מדינה חוץ מישראל, על בסיס מה הוא אומר דבר כזה?"
מי ניחם אותך בסערה הזאת?
"פייר, ההורים שלי וחברים טובים. זה נהיה כל כך קשה שהתחלנו לעבוד גם עם עורך דין".
פייר נאלץ לעזוב. מחיר כבד.
"לפני שהוא הגיע לנבחרת היו לו הצעות ממש טובות. הוא לא יהודי ואין לו שום זיקה לישראל, אולי האתגר דיבר אליו. אחרי שהפרשה התפוצצה היינו אצלו והוא אמר: 'תראי איך הדירה שלי נראית, לא קניתי כלום לבית, כל כך השקעתי בנבחרת ונתתי מהזמן שלי ומעצמי'. הוא נפגע מאוד".
בכל זאת, מאמן שמתחיל זוגיות עם מתאמנת. אפשר בכלל להגיד לא?
"מי שמכיר אותי יודע שאני לא אכנס למערכת יחסים אם אני לא מעוניינת. אני מאחלת לכל בחורה גבר כזה, חתיך, ספורטיבי וחכם. ואני מאחלת למשמיצים שיטעמו מה זו אהבה אמיתית. ולמי שטוען שזה לא מקצועי, האלופה האולימפית בגלישת רוח בלונדון 2012 הייתה מאומנת על ידי בן זוגה. הדבר היחיד שאני חוששת ממנו זה פער הגילים. לו כבר יש קריירה, ואני לפעמים מרגישה לידו ילדה שעדיין הולכת לחוג, חוג גלישה. מצד שני, יש לנו את אותה המטרה, מדליית זהב באולימפיאדה".
רק שעכשיו יש בעיה, לא בטוח שהיא תזכה לנסוע לאולימפיאדה. "פייר מאמן אותי באופן פרטי ואני לא מקבלת מימון מהאיגוד על זה. ולא מזמן, הוועד האולימפי הודיע שפייר גם לא יוכל לאמן אותי באולימפיאדה. היו כמה ספונסרים שממש התעניינו בי לפני שהכל התחיל, אבל אחרי הפרשה נסוגו. בינתיים יש לי את אלדן כספונסר ראשי ואת מותג האופנה 69SLAM. אני ממש מקווה שאצליח למצוא מימון. אני רואה את הדחייה של האולימפיאדה כהזדמנות. יש לי עוד שנה שלמה לצבור ניסיון ולהגיע בכושר טוב יותר לקיץ הבא".
את ופייר נפגשים עכשיו?
"הוא בצרפת ואנחנו מדברים כל יום. אין תחרויות בגלל הקורונה. זה מאוד קשה לא לראות אחד את השני, בעיקר כשלא יודעים מתי התקופה הזאת תיגמר".
אז את לא מתחרטת על כלום?
"אני לא מתביישת באהבה שלי לפייר, ובטח־ובטח שלא מתחרטת. אבל אחי הקטן הוא גם גולש, והוא במועדון שלי, ופחדתי שיזרקו לו הערות. זה לא קרה. אני חייבת גם להגיד שלצד כל השיימינג, קיבלתי כל כך הרבה אהבה, ויותר הודעות חיזוק ממה שקיבלתי אחרי אליפות העולם ב־2019. אני עד עכשיו בהלם מזה".
פורסם לראשונה: 08:50, 01.05.20